Berits mand blev hjerneskadet efter skiferie: Jeg var i chok og gravid i femte måned

Da Berit Hessings mand blev ramt af en hjerneskade, ændrede det deres parforhold til det bedre.

Det var på en skiferie i Alperne, at ulykken ramte. På toppen af et bjerg kunne 43-årige Lars Lippert pludselig ikke rejse sig, hans ansigt var blevet skævt og talen uklar.

Senere modtog hans gravide kæreste Berit Hessing beskeden. Hendes mand var blevet ramt af en blodprop. 

Dokumentaren 'DEM VI VAR'

TV 2 sender torsdag aften dokumentaren 'Dem vi var' klokken 20.00.

Filmen følger Kristian Boserup, hans kone og to børn, fra han som 39-årig blev ramt af en blodprop til cirka et år senere.

'Dem vi var' havde biografpremiere i 50 danske biografer i foråret og er instrueret af Sine Skibsholt.

Filmen er produceret i samarbejde med MADE BY US og er støttet af Det Danske Filminstitut og TV 2.

- Jeg tror, jeg var i chok. Jeg stod og var gravid i femte måned, og han kom til skade nede i Schweiz. Da jeg kom ind på intensivafdelingen, kom der fire læger imod mig og talte om genoptræning, og jeg forstod ikke, hvad de sagde, fortæller Berit Hessing til TV 2.

Blodproppen havde medført, at hendes livs kærlighed havde fået en hjerneskade, der havde efterladt ham fysisk lammet og psykisk forvirret. Og hvem er "vi" så, når de ene er forandret?

Skal man gå eller blive?

Mere end 120.000 mennesker i Danmark lever i dag med følgerne af en hjerneskade. Ifølge tal fra Hjerneskadeforeningen går i gennemsnit hvert femte par, hvor den ene har en hjerneskade, fra hinanden.

Hjerneskaden ændrede også Lars Lippert og Berit Hessings parforhold, da de konventionelle 'mand og kvinde'-roller pludselig var vendt på hovedet. Alligevel har Berit Hessing aldrig overvejet at gå fra ham.

Hjerneskader i tal rigtig

  • 20.000 voksne og 1.500 børn i Danmark får hvert år en erhvervet hjerneskade. Det svarer til omkring 55 voksne og 4 børn hver dag.
  • Over 120.000 mennesker i Danmark lever med en hjerneskade – 75.000 på grund af apopleksi* og 47.000 på grund af anden erhvervet hjerneskade.
  • Apopleksi er hyppigst i de ældre aldersgrupper. Dog er knap 30 % under 65 år.
  • 58 procent af de personer, der er indlagt pga. anden erhvervet hjerneskade, er under 65 år. 23 % er under 45 år.

*Apopleksi er en fællesbetegnelse for blødning og blodprop i hjernen.

Kilde: Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen, Sundhedsstyrelsen.

- Nej, det har jeg ikke tænkt, at jeg skulle. Altså han er mere for mig nu. Det, at vi har klaret det sammen, har gjort vores kærlighed til hinanden større, siger Berit Hessing.

I dag er det knap syv år siden, ulykken ramte. Lars Lippert har stadig fysiske mén som delvis lammelse i venstre arm og ben. Samtidig har han svært ved at overskue og planlægge, men på trods af det, er det lykkedes for dem at skabe et ligeværdigt forhold. 

- Jeg synes jo, han er vildt skøn. Jeg synes stadig, han er superlækker med sin haltende gang. Jeg synes, han er klog - og det er ham, jeg helst vil dele det, jeg går og tumbler med, siger Berit Hessing.

Hvad hvis det var omvendt?

For Lars Lippert har ulykken betydet, at han er blevet tvunget til at se sin svaghed i øjnene. Og han tvivler på, om de ville være et par i dag, hvis ikke blodproppen havde ramt.

- Vi har udviklet os kæmpe meget på grund af den blodprop. Jeg er slet ikke sikker på, at vi kunne være blevet sammen uden, fortæller han.

Hverken han eller Berit Hessing vil gøre sig til dommer over, hvad der er det rigtige at gøre for andre par i samme situation. Og flere gange har Lars Lippert da også spurgt sig selv, om han ville have gjort det samme som sin hustru. 

- Det håber jeg, at jeg ville. Det har betydet alt. Jeg elsker hende jo, siger han. 

Dokumentarenfilmen 'Dem vi var' rejste i foråret spørgsmålet 'Må man gå fra en syg ægtefælle, fordi han eller hun har fået en hjerneskade?' Den sendes i aften på TV 2 klokken 20.00 og ligger allerede nu på TV 2 PLAY