Samliv

Gik fra sin hjerneskadede mand: - Hvordan ville du have det, hvis det var dig selv?

Mette Line og Kristian fra dokumentaren 'Dem vi var' live-chattede torsdag med seerne. Men ikke alle var lige begejstrede for Mette Lines beslutning.

At forlade sin ægtefælle, fordi han eller hun er blevet alvorligt syg, er ikke blot en svær beslutning. Det er også en beslutning, der i den grad deler vandene blandt danskerne.

Som dokumentaren 'Dem vi var' viser, befandt Mette Line Boserup sig i netop dette dilemma, da hendes ægtefælle Kristian blev ramt af en blodprop i en alder af 39 år og pådrog sig en hjerneskade. For et år siden gik hun fra ham, og torsdag aften deltog de begge i en live-chat på tv2.dk for at svare på seernes mange spørgsmål.

Og det var bestemt ikke alle, der var lige begejstrede for Mette Lines beslutning om at forlade Kristian. Blandt andet skrev seeren Ole Jacobsen:

-  Undskyld, men din mand har kæmpet for sit liv og for at komme tilbage til dig og børnene, og så skrider du bare! Hvor er det dog nemt, ikke? Man lover hinanden medgang og modgang, men hvor er det efterhånden typisk, at I kvinder bare skrider fra det hele, når der er modgang, skrev han og fortsatte:

- Jeg har selv været udsat for det samme, og jeg ved, at havde det været min eks, der havde været syg, så var jeg blevet der, og det samme tror jeg, din eksmand havde gjort for dig! Jeg synes, at du er et forfærdeligt menneske, at du gør sådan over for din børns far, lød det fra Ole Jacobsen.

Men hertil svarede Mette Line:

-  Det var også mit livs værste dilemma - men jeg har lært, at jeg skal tage iltmasken på først. Ellers kan jeg ikke være en ressourcestærk mor for de børn, Kristian og jeg har sat i verden, og børnene vil altid komme først. Det er Kristian og jeg den dag i dag også enige om. 

Kan du se dig selv i spejlet?

Også Robert M ville høre, hvordan Mette Line i dag kan leve med sin beslutning om at forlade Kristian.

- Mette, kan du se dig selv i spejlet? spurgte han.

- Det bliver jeg nødt til. Jeg har to små børn, jeg skal være primær ansvarsperson og leve for, og det var netop for deres skyld, jeg tog beslutningen - alternativet havde faktisk været meget værre, lød det fra Mette Line.

Hvor er det dog nemt, ikke? Man lover hinanden medgang og modgang, men hvor er det efterhånden typisk, at I kvinder bare skrider fra det hele, når der er modgang.

Ole Jacobsen, TV 2-bruger

Andre af seernes spørgsmål gik blandt andet på, om Mette Line og Kristian forsøgte at få hjælp fra systemet. Hertil svarede Mette Line blandt andet:

-  Jeg fandt aldrig den Kristian, jeg kendte, men jeg ledte et helt år. Vi har prøvet at få hjælp fra kommunen, men deres tilbud var så kvalitativt elendige, at vi takkede nej. Når det er sagt, er jeg ret sikker på, at kommunen ikke formår at skabe kemi mellem to mennesker, skrev hun.

Sundhedspersonalet kan ikke følge med

Fredag morgen rettede Mette Line kritik mod de manglende ressourcer, som sygehusvæsenet har i forhold til behandling og genoptræning af hjerneskadede, da hun gæstede ’Go’ Morgen Danmark'.

Hun forklarede blandt andet, at hun ofte tog hjem fra sygehuset med en bekymring om, hvorvidt Kristian fik den rette omsorg. Ifølge hende betød mangel på personale, at hun konstant måtte være på forkant. Hun følte et så stort ansvar for at drive tingene igennem, at det i sidste ende resulterede i angst og i en depression.

- Jeg har følt mig som en rigtig tarvelig pårørende. Jeg har sikkert ikke været særlig rar over for sundhedspersonalet, som i virkeligheden ikke kan gøre for det. De kan reelt ikke løbe hurtigere, og det er jo også frustrerende, at man står og skælder ud på nogen, hvor man bare kan se, at der ikke er nok folk, fortalte Mette Line blandt andet.

Mette Line er ikke den eneste

Direktør for Hjernesagen, Lise Beha Erichsen, forklarer, at det ikke blot er Mette Line, der har oplevet sådan et forløb.

- De pårørende oplever, at man ikke bliver mødt af et system, hvor den ramte får den rette genoptræning, og hvor der heller ikke er plads til at drage de pårørende ind, lød det i 'Go' Morgen Danmark' fredag.

Mette Line ønsker blandt andet, at sundhedssystemet får et større fokus på netop de pårørende.

- Man kan ikke fjerne krisen og det ulykkelige, der sker, men man kan fjerne bekymringen om, hvorvidt ens pårørende nu bliver behandlet godt nok. Og om ens pårørende skal bespares så meget, at der ikke er mulighed for den reelle livskvalitet, der kan komme bagefter, sagde hun.

Se Mette Line i 'Go' Morgen Danmark' øverst i artiklen eller se med herunder, hvor hun og Kristian fortæller, hvordan de har det i dag.