Samliv

Anja ville forsvare sin datter: Men så modtog hun 500 hadebeskeder

Anja Østerby ville forsvare sin datter, efter hun var blevet hængt ud i en Facebookgruppe, men så fik hun selv samme behandling.

9 år.

Den alder havde den yngste afsender på en række hadefulde beskeder og kommentarer, som 36-årige Anja Østerby modtog, efter hun havde forsøgt at forsvare sin datter på de sociale medier.

For hun ville slet ikke finde sig i den behandling, som hendes datter Ida fik.

- Jeg blev vanvittigt rasende. Det virker fuldstændig vanvittigt, at det er så spændende at udsætte en pige for sådan nogle ting, når hun egentlig gør det rigtige og siger nej til at sende nøgenbilleder, fortæller Anja Østerby i tirsdagens udgave af 'Go' aften Danmark'. 

Det hele startede, da Anjas 13-årige datter i et forsøg på at gøre noget godt, svarede en 16-årig dreng, der havde det svært. I den efterfølgende korrespondence beder den 16-årige dreng Anjas datter om at sende nøgenbilleder. Det svarer hun nej til og bliver efterfølgenede hængt ud med navn og billede i en lukket Facebookgruppe med 20.000 medlemmer.

- Der bliver skrevet, at hun er en 'luder'. Og der bliver gjort grin med de ting, hun har skrevet til ham privat.

Jeg vil til enhver tid forsvare min datter. Jeg vil forsvare alle mine børn. Jeg ville endda forsvare naboens børn, for jeg synes, at det er forkert, og det skal børn ikke udsættes for

Anja Østerby

I et forsøg på at gøre det, som de fleste mødre ville gøre i sådan et tilfælde, forsøger Anja Østerby at komme sin datter til hjælp. Hun skriver til den 16-årige og beder ham om at slette den korrespondence mellem ham og Anjas datter, som i Facebook-gruppen har affødt en masse negative og ubehagelige kommentarer. 

- Jeg er jo Idas mor. Jeg vil til enhver tid forsvare min datter. Jeg vil forsvare alle mine børn. Jeg ville endda forsvare naboens børn, for jeg synes, at det er forkert, og det skal børn ikke udsættes for, siger Anja Østerby.

Får selv samme behandling

Men det var langt fra noget, der hjalp. I stedet modtog Anja Østerby den samme behandling. For den 16-årige offentliggjorde nemlig deres korrespondence, hvilket også affødte 500 ubehagelige beskeder og kommentarer fra børn og unge helt nede fra niårsalderen. 

- Jeg bliver kaldt en 'mor til en luder'. Jeg er 'grim', 'dum' og så 'skal jeg bare blande mig udenom'.

På baggrund af denne oplevelse har Anja Østerby en opfordring til forældre derude, hvis børn befinder sig på de sociale medier. 

- Mit budskab er helt klart, at man skal snakke med sine børn om det. Og hvilke konsekvenser det har ved at ødelægge andres tillid på den måde, siger hun.

Selvom Anja Østerby modtog en lang række ubehagelige beskeder, ville hun gøre det hele igen for sin datter, der heldigvis er glad for, at Anja Østerby blandede sig. 

- Hun synes, at hende mor er super sej. Gudskelov.