Samliv

Forskere: Vi er grundlæggende bange for klovne - her er forklaringen

Klovne bærer nogle af de træk, som gør os allermest utrygge, viser ny undersøgelse.

Et stort sminket smil. En tåre på kinden. Stort krøllet hår og kæmpe sko. Det er altsammen noget, som man kan finde på en klovn. Vanvittige visuelle udskejelser, som nogle synes er sjove, og andre absolut ikke kan lide. 

Jeg møder forbavsende mange, som ikke kan lide klovne

Mathias Clasen, adjunkt ved Aarhus Universitet og forsker i uhygge

Vi er bange for det uforudsigelige

Amerikanske forskere har i ny stor undersøgelse i det psykologiske tidsskrift 'New Ideas in Psychology' undersøgt hvilke elementer, vi bliver utrygge og bange for. Her opdagede de, at vi bliver utroligt utrygge ved genkendelige ting, som vi ikke kan afkode og forudsige. 

- Det er jo lidt paradoksalt. Klovne er jo en barnagtig ting, som er sat i verden for at underholde. Men rigtig meget forskning siger faktisk, at vi grundlæggende er bange for dem, siger Mathias Clasen, adjunkt ved Aarhus Universitet og forsker i uhygge og monstre.

Vi kender alle en smilende mund eller en grådkvalt tåre på kinden. Men når disse bliver blandet med hinanden, så bliver det sværere for os at forstå - og dét gør det uhyggeligt.

- Klovne bærer jo en slags masker, og er dermed sværere at afkode. De er ofte løgnagtige i deres udklædning, hvor de har et smil på læben og en tåre på kinden. De griner hysterisk og kan være voldelige, hvor de måske slår hinanden med legetøjsbat. Det er en stor blanding af sanseindtryk, som så gør os utrygge, fortsætter han. 

Overdriver du også? 

At have fobi for klovne hedder coulrofobi, men der er stor forskel på at have en egentlig fobi for klovne og så blive utryg ved dem. 

- Jeg møder forbavsende mange, som ikke kan lide klovne. Når jeg holder foredrag om det, så viser jeg et billede af klovnen 'Pennywise', og så er der mange, som holder sig for øjnene. Der er mange, som siger, at de har en fobi for klovne, men det er lidt hysterisk, siger Mathias Clasen.

Afstemning

Hvor uhyggelige er klovne?