Samliv

Gerda er sin demente mand utro - må hun det?

Må man være sin mand utro, hvis han er dement - og skal man i så fald fortælle ham det? 'Spørg Charlie'-panelet har et overraskende svar til Gerda.

Hvis man har set Ghita Nørby i filmen 'Nøgle, Hus, Spejl', har man også set, hvilket dilemma et menneske og dets familie kan befinde sig i, hvis ægtefællen er dement, og behovet for kærlighed og samvær fortsat blomstrer videre hos den anden part. 

For er det i orden at være utro, når ægtefællen ikke er mentalt til stede? Og skal man i så fald fortælle om utroskabet?

Dilemmaet er dog langt fra noget, der blot hører filmverdenen til. I denne uges 'Spørg Charlie' er seeren Gerda, der er først i halvfjerdserne, nemlig blevet forelsket i en anden mand. Hendes ægtefælle gennem 53 år sidder på plejehjem og er lettere dement, og hun er tvivl om, hun skal fortælle sin mand om forholdet. 

Men panelet, der i denne uge består af Susse Wold, Britt Bendixen, Niels Hausgaard og Jens Gaardbo, er ikke i tvivl. 

Praktisk utroskab

- Hvis han er så dement, at han er sendt på plejehjem, og hun stadig kan få noget ud af sin tilværelse, synes jeg, det er okay. Det kalder jeg for praktisk utroskab, afslører skuespiller Susse Wold. 

Resten af panelet er også enige i, at utroskabet er acceptabelt, fordi Gerdas mand ikke er mentalt til stede, og at det derfor også vil være synd at fortælle ham om det. 

 Abonner på 'Spørg Charlies' podcast gratis via iTunes.

- Et spørgsmål, man også kunne stille sig selv, er, hvorfor hun skulle sige det. Af hensyn til hvem? Af hensyn til hendes samvittighed? - det er da synd for manden, der ikke har ret meget at glæde sig over. Det kan hun ikke være bekendt, siger Niels Hausgaard blandt andet.

Afstemning

Må man være sin demente ægtefælle utro?

Utroskabet giver benzin til motoren

Susse Wold mener samtidig, at utroskabet netop kan være med til at give Gerda overskuet til at være der for sin demente mand. 

- Hvis hun nu er blevet forelsket og har det vidunderligt, så har hun også overskud til at besøge den mand, der er på plejehjem, tre gange om ugen og være der og give ham noget energi. Hun får noget benzin på motoren, så hun kan yde noget for ham også, lyder det fra Susse Wold. 

Et spørgsmål, man også kunne stille sig selv, er, hvorfor hun skulle sige det. Af hensyn til hvem? Af hensyn til hendes samvittighed? - det er da synd for manden, der ikke har ret meget at glæde sig over.

Niels Hausgaard

Hvornår er man syg nok?

Men hvor går grænsen? Hvornår er man syg nok til, at utroskab er i orden? spørger Michael Meyerheim blandt andet.  

For panelet handler det om, hvorvidt personen er mentalt tilstede eller ej, og om parret kan have et fællesskab på lige fod.

- Hér er der tale om et menneske, der er på vej væk fra den anden. Det kan den anden kun tage til efterretning, konstaterer Niels Hausgaard. 

Panelets enstemmige råd til Gerda er derfor: Lad vær med at fortælle om utroskabet. 

Herunder kan du høre hele podcasten med blandt andet Gerdas dilemma i 'Spørg Charlie'.