Samliv

Dansk par vil selv bestemme kønnet på næste barn: Er det i orden?

Et forældrepar ønsker sig brændende en pige, og overvejer derfor kønsselektion. Men 'Spørg Charlie'-panelet er langt fra begejstret.

Ønsket for at få begge køn repræsenteret i børneflokken findes hos mange. For et par i 30'erne, der har sendt deres dilemma ind til 'Spørg Charlie', findes dette ønske i høj grad også. 

De har i forvejen to drenge, men ønsker sig brændende en pige, og overvejer derfor at tage til udlandet for at få foretaget en såkaldt kønsselektion.

Ved en kønsselektion bliver kvindens æg befrugtet med en af mandens sædceller, der indeholder dét kønskromosom, der ønskes. Behandlingen er dog kun lovlig i Danmark, hvis det er for at undgå alvorlige arvelige sygdomme, og derfor må par tage til udlandet, hvis de ønsker at få det. 

Det er en behandling, der i den grad har skabt debat, og som Etisk Råd tilbage i 2014 udtrykte sin bekymring for, da det kom frem, at det danske rejseselskab 'KirurgiRejser' markedsførte kønsselektion til danske par på fertilitetsklinikker i Cypern.  

Abonner på 'Spørg Charlies' podcast gratis via iTunes

Den gang foretog Analyseinstituttet YouGov en undersøgelse for Kristeligt Dagblad, hvor 90 procent af danskerne mente, at kønsselektion skulle være ulovligt i Danmark. 

Afstemning

Bør kønsselektion være lovligt i Danmark?

Formanden for Etisk Råd, Gorm Greisen, mener da også, at kønsselektion er en risikabel vej at gå, da det kan tendere til "at vælge et produkt på hylden". 

- Når man åbner for selektion får det karakter af at vælge et produkt på hylden, med det ansvar og forventninger det medfører, skriver Gorm Greisen i en mail til TV 2, hvori han yderligere forklarer: 

- Når det drejer sig om kønsselektion er der også en risiko for diskrimination. Nogle steder i verden er det et stort problem, at mange familier foretrækker at få en dreng. For den enkelte familie kan der være tale om et kærligt og fornuftigt valg, men for samfundet er det efter min mening en risikabel vej at gå ind på, skriver han. 

Jeg kan meget godt lide, at vi ikke gør os til herre over alting, og så tager man, hvad der kommer, for det tror jeg faktisk også, er meget sundt for mennesker.

Cecilie Frøkjær

De bliver en del af en historie

Hos 'Spørg Charlie' er panelet, der i denne uge består af Frank Hvam, Cecilie Frøkjær, Charlotte Fich og Niels Hausgaard, også enige om, at kønsselektion ikke er en god ide.

- Jeg kan ikke se for mig, at der skal involveres en petriskål i undfangelsen af mine børn. Men jeg er også så heldig, at jeg har fået både en dreng og en pige, så jeg forstår jo godt ønsket om, at man har begge køn. Men jeg kan meget godt lide, at vi ikke gør os til herre over alting, og så tager man, hvad der kommer, for det tror jeg faktisk også, er meget sundt for mennesker, forklarer Cecilie Frøkjær.

Se hele klippet her:

Panelet står overfor et rigtig svært dilemma. Bør man kunne vælge kønnet på sit barn?

Charlotte Fich siger blandt andet, at parret i så fald også bør tænke over, at de vil blive en del af en historie, hvis de vælger kønsselektion.

- Det er en historie, som de vil være omgivet af, og som de skal fortælle, og det synes jeg, de skal tage stilling til, siger hun. 

Herunder kan du høre hele podcasten med blandt andet parrets dilemma i 'Spørg Charlie'.