Samliv

Spørg Charlie: Hvor meget må børnene bestemme, når mor og far køber ind?

Hvor meget skal forældre stå fast, og hvor meget skal de give efter for børnenes krav, når familien er i supermarkedet for at købe ind?

Krævende børn, der vil bestemme aftensmaden, når dagens indkøb skal gøres og ikke helmer, før de får deres vilje. Det kan være en udfordring for en enhver forælder.

Men hvem skal egentlig bestemme mest, når det gælder aftensmad? Forældrene eller børnene? 

Det spørgsmål har 'Den Gammeldags' stillet panelet i Spørg Charlie.

Hvis du giver børn lov til at bestemme det hele, så bestemmer de det hele.

Jacob Haugaard

Det består i denne uge af Jacob Haugaard, Finn Nørbygaard, Charlotte Fich og Trine Gadeberg.

- Når man skal til at sætte grænsen for, hvad der skal spises, og man ved, at det vil koste et stort skænderi, så ligger den til højrebenet at lade barnet tage ansvaret, siger Charlotte Fich.

Afstemning

Hvem skal bestemme mest, når det gælder aftensmad?

Trine Gadeberg mener, at børn får lov til at vælge lidt for meget i dag.

- Min datter Andrea er vokset op i et bofællesskab, og der var en gammel dame, som sagde til mig, at hvis Andrea ikke spiser det, der kommer bordet, så tag det med hjem, pak det ind, og når hun så er sulten igen, så server det for hende. Det gjorde jeg så, siger Trine Gadeberg.

Skal børn med i supermarkedet?

Charlotte Fich rejser dog spørgsmålet, om forældre overhovedet bør tage deres børn med, når der skal købes ind til aftensmad.

- Når man hører små børn rende rundt i et supermarked, kan man jo godt høre, at det ikke er det bedste. Måske er det bedre at købe ind og så hente ungerne. Selvfølgelig skal man ikke have børnene til at tage ansvar for, hvad de skal spise, siger Charlote Fich.

Ifølge Jacob Haugaard må man som forælder ikke give sit barn for meget magt.

- Hvis du giver børn lov til at bestemme det hele, så bestemmer de det hele. Du vil male dig selv op i en krog og til sidst ikke kunne gøre noget, siger Jacob Haugaard.

Trine Gadeberg mener, at man skal have sine børn med i alle slags situationer.

- Kunne man ikke have en bestemme-dag for sine børn? En dag om ugen, hvor de skal bestemme, hvad vi skal have at spise, siger Trine Gadeberg.

Det er også den afbefaling, som panelet bliver enig om at give videre.

- I første omgang er det ikke klogt at rejse spørgsmålet for sine børn, hvad de gerne vil have til aftensmad. Det skal man som forælder selv bestemme inden. I stedet bør man have fast dage, hvor børnene bestemmer, hvad der skal på spisebordet til aften, runder Spørg Charlie-værten Michael Meyerheim af.