Samliv

Dansk-asiatiske par afslører: Her er fordelene - og ulemperne - ved vores forhold

Med et glimt i øjet fortæller Ole & Lilian og Per & Angel om det værste og det bedste ved være gift med henholdsvis en asiatisk kone og en dansk mand.

Kærlighed på tværs af lande, sprog og kulturer kan være både berigende og inspirerende.

Dét kan de to dansk-filippinske ægtepar Ole & Lilian og Per & Angel fra TV 2s nye programserie 'Lykken er en asiatisk kone' skrive under på.

Parrene har været sammen i henholdsvis 16 og 11 år, og de har derfor efterhånden vænnet sig til hinandens indbyrdes forskelligheder.

Men der er stadig ting, der kan få dem til at trække på smilebåndet eller måske blive en smule irriterede.

Se eksklusivt video-interview øverst.

Hønsefødder og ildelugtende fisk

Især på den kulinariske front kan der opstå visse kultursammenstød i et ægteskab mellem en etnisk dansker og en asiat.

De dansk-filippinske par, Angel og Per (t.v.) og Lilian og Ole, har nogle solide ægteskaber med både mange børn og højt til loftet. Men der er dog stadig ting, de kan undre sig over ved hinanden.

- Der noget makrel, eller hvad det nu end er, som lugter rigtig grimt. Når Angel laver det, så holder jeg mig ude af huset, siger Per Jakobsen med et grin og tilføjer.

- Og hønsefødder… det kan godt spises. Men det er ikke lige mig. Det ligner baby-fingre, konstaterer han skeptisk, men med et smil på læben.

- Per vil ikke feste med mig

Til gengæld er Pers forkærlighed for pizza ikke lige noget, hans hustru Angel forstår. Hun synes heller ikke, at hendes mand er særligt god til at feste og holde middagsselskaber for vennerne.

- Han vil bare sidde ved sin computer. Han vil ikke feste sammen med mig, for han er ikke så meget til mange mennesker, siger Angel, som i virkeligheden hedder Angelica Alinas Jakobsen.

Filippinske Angel er gift med Per og bor i Jels i Sønderjylland. Hun er lykkelig i ægteskabet, men synes, at hendes mand er dårlig til at feste. Så hun inviterer veninderne til middag og karaoke.

Hun kompenserer dog ved at invitere sine filippinske veninder på karaoke-sammenkomster og middagsselskaber derhjemme.

- Vi fester meget. Vi vil gerne snakke sammen og se hinanden, for vi har jo ikke noget familie i Danmark. Og vi larmer! siger Angel med en høj latter.

- Man gifter sig med hele familien

Hos ægteparret Lilian og Ole, som har fire børn sammen, er der også visse kulturforskelle, som stadig kan undre.

- Man skal gøre sig klart, at man gifter sig med hele familien. Det er ikke bare den smukke, unge pige, men også hendes mor og hendes bror og hendes tolv fætre. Det var nok dét, der kom mest bag på mig, siger Ole Kim Bondig.

Selv om de har været gift i 16 år, er der stadig stor kærlighed mellem filippinske Lilian og danske Ole. De mener, at det vigtigste er, at man kan regne med hinanden.

Selv om han værdsætter sin hustrus store omsorg over for familien hjemme i Filippinerne, har han i perioder syntes, at det tog lidt overhånd.

- Jeg har jo læst IT, mens vi har været gift, og vi har levet på en sten, selv om vi har haft børn. Og alligevel skal der altså være plads til også, at vi lige hjælper moderen og den ene og den anden. Jeg synes faktisk, at vi sender flere penge til din mor, end vi selv har, siger Ole Kim Bondig med en lille, kærlig stikpille til hustruen.

Vigtigt, at man kæmper for forholdet

Begge par er dog enige om, at de positive ting ved deres dansk-asiatiske ægteskaber langt overskygger det negative.

Hvad er fordelen ved at være gift ved en dansk mand og en asiatisk kvinde?

- Det er meget rart at have fornemmelsen af, at man kan regne med hinanden. For det er så vigtigt for et forhold. Det er ligesom et sikkerhedsnet, fastslår Lilian Melo Bondig, der til dagligt går under kælenavnet ”Ian”, og hun fortsætter.

- Vi har virkelig kæmpet for vores forhold, siger hun.

Lilian bakkes op af sin mand, som i dén grad synes, at han har kunnet regne med sin hustru, også i svære tider.

- Når jeg har haft det skidt - og jeg har virkelig været langt nede psykisk i perioder - så har Lilian aldrig nogensinde brugt min svaghed imod mig. Det betyder meget, konstaterer han. Se videoklip ovenfor, hvor parrene fortæller om, hvad de sætter pris på hos hinanden.

Gik du glip af premieren på 'Lykken er en asiatisk kone', kan du se første afsnit gratis på TV 2 Play