Forsker advarer: Forældre ødelægger børns lur

Børn, der skal vækkes, og børn, der slet ikke må få en middagslur. Det er hverdag i mange vuggestuer og dagplejer, skriver Fagbladet FOA.

Otte ud af ti FOA-medlemmer, der arbejder i vuggestue og dagpleje, oplever, at forældre stiller krav til deres barns lur.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.

Men små børn skal have lov til at sove, til de vågner af sig selv, og de skal puttes, når de viser tegn på træthed, slår forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn Marian Petersen fast.

- Det er helt galt, når forældre beder om at få begrænset deres barns lur i institutionen. Børn, der får lov til at sove, som de har brug for, har meget lettere ved indlæring, har stærkere immunforsvar og har nemmere ved at håndtere det hektiske liv i daginstitutionen, siger hun.

Alle børn tilbydes hvil

En af de institutioner, der oplever, at forældre beder om at få deres barns søvn begrænset, er Valby Vuggestue.

Men her har de en klar søvnpolitik om, at alle børn bliver tilbudt et hvil. Og at børnene får lov til at sove, til de vågner. 

- Vi tager en snak med forældrene, hvor vi forklarer, at det er en dårlig idé at nægte barnet en pause midt på dagen. Ofte spørger de, fordi barnet ikke vil sove om aftenen. Så støtter vi dem til at få aftenen til at fungere bedre, og vi prøver måske at putte til lur lidt før, så barnet vågner tidligere, siger pædagogisk leder Anne Vilster. 

Forældre mangler viden om søvn, når de beder om at få deres barns lur begrænset, vurderer Marian Petersen.

- Mange tror, det er nemmere at putte et meget træt barn. Det er det ikke. Meget trætte børn bryder sammen i gråd og modstand ved det mindste krav, siger hun.

Undersøgelsen er lavet blandt dagplejere og ansatte i daginstitutioner i september 2016. 623 deltog.