Samliv

Fem måneder efter: Så langt er Kristian og Thanapit nået i dag

Danske Kristian og thailandske Thanapit har nu været gift i syv måneder, men Thanapit har endnu ikke fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

For det dansk-thailandske ægtepar Kristian Knap og Thanapit Sugnalum har den første tid sammen i Danmark været svær.

Siden parret blev gift på Silkeborg Rådhus den 30. april i år, har de kæmpet en lang og sej kamp for at skaffe midlertidig opholdstilladelse til Thanapit. Og her - snart fem måneder efter at tv-optagelserne sluttede - er der endnu ikke sket nyt i sagen.

- Vi er nu gået ind i den syvende måned, hvor vi venter på svar, og det kan efterhånden mærkes, at vi har gået så længe i uvished, siger Kristian Knap til TV 2.

For ét år og ni måneder siden kom parret tilfældigt i kontakt med hinanden via Facebook, og de skrev sammen et kvartals tid, før de mødtes første gang i maj 2015, da Kristian tog turen til Nordthailand.

Må ikke arbejde eller lære dansk

For 30-årige Thanapit, der har en uddannelse som skolelærer bag sig og har været vant til at arbejde fuld tid i sit hjemland, har det været en stor omvæltning at flytte til Danmark. Især fordi hun ikke må søge arbejde uden en opholdstilladelse og derfor har været tvunget til at gå rundt i lejligheden i Silkeborg.

- Det er som et åbent fængsel for hende. Indimellem bliver hun lidt frustreret og spørger: Har Udlændingestyrelsen ikke snart skrevet?, siger Kristian Knap og fortsætter.

- Hun må jo heller ikke komme på danskkursus. Men heldigvis er hun meget selvstændig. Så hun har bedt mig om at købe nogle danskbøger, og så har hun selv fundet lydfiler, som hun kan afspille på iPad og efterligne udtalen, forklarer han.

Se videoklip fra 'Lykken er en asiatisk kone' øverst.

Har udfyldt "en hel bibel"

Ud over at Kristian Knap har måttet betale de obligatoriske 50.000 kroner til kommunen for overhovedet at få lov til at indsende en ansøgning om opholdstilladelse, har han og Thanapit også skullet udfylde en masse papirer.

- Vi har udfyldt en hel bibel med dokumentation for alt mellem himmel og jord. Senest for et par uger siden skulle jeg endnu engang sende nogle bilag for at bekræfte, at vi stadig har tilladelse til at bo to personer i lejligheden, efter at en ny ejer har overtaget udlejningen af vores villalejlighed. Så nu tror jeg snart ikke, der er mere, de kan bede os om at dokumentere, mener 33-årige Kristian Knap.

Den 30. april 2016 sagde Kristian og Thanapit ja til hinanden på Silkeborg Rådhus, og seerne fulgte med på sidelinjen i 'Lykken er en asiatisk kone'.

Også for Kristian er den fortsatte venten i uvished svær. Han er presset både psykisk og fysisk, da han må arbejde mange ekstra timer om ugen i sit job som fysioterapeut for at få økonomien til at løbe rundt.

- Samtidig med at jeg arbejder fuld tid hos Fysio Danmark i Randers, tager jeg selv egne patienter, så jeg har op til 10 timer ekstra om ugen. Jeg arbejder til klokken 18.00 hver dag og har en times kørsel hjem. Så det er nogle lange dage, siger Kristian, der desuden er i gang med at videreuddanne sig til idrætsfysioterapeut.

- Uddannelsen foregår i København i weekenderne, og det koster omkring 5-7000 kroner pr. gang, som jeg skal betale af egen lomme, konstaterer han.

Usikkerhed om fremtid for Thanapits datter

Ikke alene må Kristian og Thanapit bekymre sig om deres egen uvisse fremtid. De ved heller ikke, om det på sigt vil lykkes dem at få Thanapits nu treårige datter Nichapa (med kælenavnet Janit) til Danmark, når og hvis Thanapit på et tidspunkt får opholdstilladelse i landet.

Thanapit har en datter på toethalvt år, som bor hos hendes forældre hjemme i Thailand. Hun kommunikerer med hende over nettet, men savner hende meget.

- Nichapa har boet hos Thanapits forældre, siden hun var syv måneder gammel, så hendes tilknytning til dem er stor. Samtidig har man i Thailand en kæmpestor respekt for sine forældre, og Thanapit vil meget nødig gøre sin far og mor kede af det. Så måske vil hun hellere selv bide i det sure æble og besøge sin datter, når det kan lade sig gøre, siger Kristian Knap og tilføjer.

- Under alle omstændigheder er det alene Thanapits beslutning, hvad hun vælger at gøre. Jeg tager gerne imod hendes datter med åbne arme, men det er Thanapit, der skal træffe afgørelsen, slutter han.

Foreløbig må Thanapit nøjes med at følge sin datter via Skype. Noget, hun dagligt bruger timer på.

Se snigpremieren på tredje afsnit af 'Lykken er en asiatisk kone' på TV 2 Play