Samliv

Kobberbryllup: Sådan holder du dit parforhold i live efter mange år

I anledning af kronprinsparrets kobberbryllup sætter vi fokus på parforholdet efter 12,5 år. For hvad er de største udfordringer? Få svaret her.

Mandag er det præcis 12,5 år siden, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev gift i Vor Frue Kirke, og det betyder, at det danske kronprinspar i dag kan fejre kobberbryllup.

Kobberbryllup-parrets største trussel er vaner, ligegyldighed og dovenskab.

Rikke Thuesen, sexolog og parterapeut. 

Dette er kobberbryllupsparrets største trusler

I den anledning sætter vi fokus på parforholdet i kobberbryllupsfasen, for selvom man måske kunne tro, at man som par står relativt sikkert, når man er ovre de første usikre år, så er det faktisk lige præcis sikkerheden, der kan blive kobberbryllup-parrets værste fjende.

- Usikkerhedsmomentet i parforholdet er veloverstået, når man har været sammen i 12,5 år. Man har fået slebet hinandens kanter af og konfliktmaterialet er mindsket, man kender hinandens historie, bagland, gode og dårlige sider, siger parterapeut og sexolog Rikke Thuesen og tilføjer:  

- Jeg vil sige, at de typiske problematikker er, at man er blevet hinandens praktiske bagland, at man tager hinanden for givet og glemmer at gøre sig umage. Kobberbryllup-parrets største trussel er vaner, ligegyldighed og dovenskab.

Måske er tingene ikke, som du tror

På det tidspunkt i parholdet har vi, ifølge Rikke Thuesen, en meget klar ide om, hvem vores partner er, hvad han/hun kan lide, og hvordan vi er som par.

Men det betyder også, at vi glemmer nysgerrigheden og glemmer at spørge ind til det, vi tror, vores partner kan lide og ikke kan lide, i virkeligheden stadigvæk er det samme efter 12,5 år.

For måske kan din mand slet ikke lide måden I holder 1. juledag på, måske er hendes livret ikke længere spaghetti bolognese, og måske ville I som par faktisk nyde en teltferie, selvom I plejer at sige, at I ”er sådan nogen, der tager på storbyferie”.

Derfor har Rikke Thuesen tre gode råd til parret, der runder eller har rundet kobberbryllupsalderen.

- Vær nysgerrig, eksperimenterende og sig ja. Vi har en tendens til at opfatte os selv på en bestemt måde. Den slags opfattelser begrænser eventyret, og så dør vi lige så stille inden i. Når din partner foreslår noget nyt, så prøv at sige ja. Det holder nysgerrigheden og eventyret i gang og bringer ofte smil og glæde ind i samlivet igen, siger hun.

Kendte giver gode råd

Rikke Thuesen er ikke den eneste, der har gode råd til par, der ligesom Frederik og Mary skal til at fejre kobberbryllup.

I TV 2 programmet ’ ’Kongeligt Kobberbryllup – Kom lad os gå…’, har TV 2 kigget tilbage på nogle af de mest romantiske øjeblikke i parrets liv og ikke mindst deres bryllup. I programmet fortæller en række kendte par desuden om deres udfordringer med parforholdet, du kan høre om nogle af deres råd her. 

Du se nogle af rådene her:  

Er skemalagt sex en god ide, hvis parforholdet skal overleve mange år frem? Det mener flere danske kendispar. Hvad synes du?