Samliv

De viser sig selv frem uden tøj på - men kalder sig for feminister

Kvinder må gøre præcis, hvad de vil - uden at de skal dømmes. Sådan lyder ordene fra en ny generation af feminister.

På deres Instagram og i de traditionelle medier poserer de ofte i meget lidt tøj og markant make-up. Deres udtryk er med andre ord langt fra rødstrømpe-feminismen, hvor kvinderne smed deres bh og lod kropsbehåringen gro for at afseksualisere kvindekroppen.

Nikita Klæstrup, Ekatarina Krarup Andersen og Louise Kjølsen kalder alligevel sig selv for feminister. De kæmper for retten til deres egen krop og til at gøre det med den, som de har lyst til - helt uden at blive dømt af andre. Det fortæller de om i 'Go' morgen Danmark'.

Feminisme handler ikke om eksklusion, men inklusion - det handler om, at der er plads til alle.

Ekaterina Krarup Andersen

- For mig handler det rigtig meget om at udtrykke mig, som jeg gerne vil, og der ikke er nogen, der fortæller mig, hvordan jeg skal være baseret på det køn, som de mener, jeg er født med. De skal ikke diktere, hvordan jeg skal være, fortæller Louise Kjølsen, der har en kandidat i psykologi, men som er bedst kendt for at bruge sin bagdel til at twerke med.

Vi bliver slutshamet

Alle tre kvinder har oplevet det, de kalder slutshaming. Fordi de har gjort det, de har lyst til og set ud, som de vil.

- Slutshaming er, når kvinder vælger at udtrykke deres seksualitet på en fri og ofte aktiv måde, som strider imod den norm, der er, som er en klassisk og feminim seksualitet, der er blød, æggende og modtagende. Og det, vi gør, er, at vi portrætterer en aktiv seksualitet, hvor vi er seksuelle subjekter og ikke objekter for en andens begær, siger Louise Kjølsen.

Som eksempel nævner hun, at en kvinde, der har været sammen med et par mænd, ofte møder fordømmelse blandt folk. Det gør en fyr, der har været lidt rundt omkring derimod ikke. 

Netop den problematik har Nikita Klæstrup haft inde på livet. Hun har gennem de seneste år datet kendte mænd som Lasse Rimmer og Oliver Bjerrehuus. Noget, som fik stor eksponering i medierne.

- Jeg har haft meget få offentlige forhold, og alligevel har jeg fået et ry som at være en serial dater og komplet man crazy. Det generer mig, for jeg kan jo se, at de fyre, jeg har datet, slet ikke får samme respons. Der er ikke nogen, der siger til dem, om de ikke har været sammen med lidt for mange. Det er kun mig, der bliver offer for det, fortæller Nikita Klæstrup, der er retorikstuderende, men blev kendt i offentligheden, da hun bar en vovet kjole.

Vi bestemmer selv

I et interview med Zetland betegner de tre kvinder sig som fjerdebølgefeminister. Det, de er enige om, er, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde, kvinder eller mænd skal se ud eller være på. Det er blandt andet det, de forsøger at vise gennem deres Instragram-kontoer, hvor de har flere tusinde følgere.

- Vi viser et godt eksempel på, hvordan man selv skal bestemme over sit eget udseende, krop og seksualitet. Jeg har for eksempel valgt at få min barm kirurgisk forstørret, men jeg barberer ikke min kropsbehåring. Jeg vælger frit fra de standarder, der findes. Feminisme handler ikke om eksklusion, men inklusion - det handler om, at der er plads til alle, mener Ekaterina Krarup Andersen, bachelor i teologi og kunstner.

Deres budskab er, at vi ikke skal lade os hæmme af frygt for, at andre dømmer vores handlinger eller udseende