Samliv

Så meget må du flirte med kollegaen til julefrokosten - og fem andre gode råd

Årets firmajulefrokoster står for døren. Derfor får du her den store guide til, hvordan du undgår at vågne med moralske tømmermænd dagen efter.

Fredag er en af årets helt store julefrokostdage på landets arbejdspladser.

De fleste kender nok historier om kollegaer, der under julefrokosten har været deres ægtefæller utro, har fortalt et par sandheder til chefen eller pludselig er begyndt at danse på bordene.

Du kan hurtigt komme uheldigt afsted til firmajulefrokosten.

Derfor har TV 2 sammen med to eksperter stykket en guide sammen til dig, der skal til julefrokost.

Den ene ekspert er Gitte Hornshøj, der skriver bøger og holder foredrag om takt og tone, og Flemming Dreesen, der er ekspert i ansættelsesret hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Guide til firmajulefrokosten

 1. Alkohol er en del af festen

  Når alkoholen går ind, går fornuften ud. Sådan lyder et velkendt ordsprog. Men ifølge eksperterne skal man ikke være så bange for at få lidt ekstra inden for vesten.

  - Som menig medarbejder kan det godt være okay at drikke så meget, at man danser på bordene. Det handler om at stikke en finger i jorden og se, hvad det er for en fest til. Det er måske lidt tidligt at danse på bordene efter en halv time. Men man skal følge med stemningen, siger Flemming Dreesen, der dog understreger at lederne skal være lidt mere varsomme.

  Gitte Hornshøj er enig i, at det er helt i orden at give den gas i baren.

  - Der skal ikke være regler for alkoholindtag. Folk skal have det hyggeligt og rart, og der er så alkohol involveret til danske julefrokoster. Men man skal selvfølgelig ikke drikke så meget, at man ikke ved, hvad man gør og har det dårligt med at møde ind om mandagen, siger Gitte Hornshøj.

   

 2. Følg dresscoden

  Særligt hvis du er ny på arbejdspladsen, og det er første gang, du skal med til julefrokosten, er det en god idé at spørge dine kollegaer til råds om påklædningen.

  Det er dog ikke, fordi man behøver at være kedelig eller neutralt klædt.

  - Det må gerne være funklende, for vi har brug for det festlige - især i øjeblikket, hvor der sker så mange skrækkelige ting, siger Gitte Hornshøj.

  - Du sender selvfølgelig nogle signaler i en lårkort kjole, så gør op med dig selv, om du har lyst til det, råder Gitte Hornshøj.

 3. Scor en kollega

  På mange arbejdspladser er julefrokoster kendt for at være lidt af kødmarked. Og det er da også helt i orden at score en kollega, hvis man da ikke har en kæreste eller ægtefælde derhjemme. 

  - Som single er man jo altid på jagt efter den eneste ene, men hav lige for øje, om den anden også er single. Endelig skal du huske på, at I også skal på arbejde mandag morgen, siger Gitte Hornshøj.

  Netop det med at kunne se sig selv - og sine kollegaer - i øjnene, er vigtigt at have for øje, når musikken spiller.

  - Det kan godt påvirke ens dagligdag på arbejdet. Det kan bringe noget støj i en organisationen, når nogle har noget kørende med hinanden, siger Flemming Dreesen.

  Han understreger dog, at det jo er helt normalt at finde kærligheden på jobbet, så der er ikke noget forkert i at være sammen med en kollega.

  - Man skal passe på ikke at gøre sig til moralsk dommer for sine kollegaer, mener Flemming Dreesen.

  Er du leder i virksomheden, bør du dog være opmærksom på, at det i mange organisationer, kan koste dig jobbet, hvis du slår dig løs med en medarbejder.

 4. Tal ikke om løn og sprængfarlige emner

  Under en julefrokost kan det være fristende at begynde at holde en uformel lønsamtale.

  - Der er ingen tvivl om, at når spiritusen går ind, så falder paraderne, så det er næsten uundgåeligt at tale om løn. Men man skal huske på, at hvis man føler trang til at give en chefen en omgang, så kan det gå rigtig godt, men også rigtig galt. Det er lidt at gamble med det, siger Flemming Dreesen.

  I festligt lag med kollegaerne glider snakken selvfølgelig ind på nogle lidt andre ting end ved skrivebordet. Men hvad må man egentlig snakke om? 

  - Man snakker ikke om arbejde, sex og religion, for det er de tre ting, der kan sætte alt i gang, og som støder mange mennesker, siger Gitte Hornshøj.

 5. Pak mobilerne væk

  Det er efterhånden blevet mere eller mindre normalt at have sin mobil telefon liggende på bordet - også i sociale sammenhænge. Men den skal ifølge Gitte Hornshøj pakkes væk.

  - Vi skal få nærværet ind i årets julefrokost ind i julefrokosten, for vi er i en tid, hvor folk brænder sammen og glemmer at more sig og være der for hinanden. Så lad mobilen blive i tasken. Vi har alle et ansvar for at lægge mobilen fra os.

  En idé kan være, at festens arrangør starter ud med at opfordre til, at festen er mobilfri.

  - Der er alligevel heller inden, der mandag morgen synes, det er sjovt at se et billede af sig selv i en mærkelig situation, siger Gitte Hornshøj.

   

 6. Her slutter festen

  Hvis du er leder, bør du - ifølge Flemming Dreesen - hverken gå som den første eller sidste.

  - Festen er de menige medarbejderes helle. Som chef skal man ikke slukke festen, med mindre man er meget speciel.

  Der er Gitte Hornshøj dog lidt uenig.

  - Som chef skal man ikke gå tidligt hjem. Enten går man all in, eller også kommer man slet ikke til festen, mener hun.

  Er man menig medarbejder, er der mere frit slag, er de enige om.

  - Man bør følge kulturen på arbejdspladsen. Nogle steder er det helt normalt at tage på morgenværtshus, så der gør man selvfølgelig bare det. Især som ny kollega er det en god idé at se, hvornår de andre forlader establisementet, mener Flemming Dreesen.