Samliv

Asiatiske kvinder: Derfor er danske mænd så dejlige

Interessen mellem danske mænd og asiatiske kvinder er bestemt gensidig. I hvert fald ifølge kvinderne fra tv-serien 'Lykken er en asiatisk kone'.

Måske har de fleste danske kvinder efterhånden vænnet sig så meget til ligestillingen mellem kønnene, at de ikke længere værdsætter, at manden hjælper til med husarbejde og børn.

Men spørger man de asiatiske kvinder, som er kommet til Danmark og har giftet sig med en dansk mand, så er det lige netop de egenskaber, som de sætter allermest pris på.

- Danske mænd er som rigtige mænd, der hjælper meget med det hele, både økonomisk, til min familie også, og hjemme. De laver hjemmearbejde!, understreger filippinske Angel, hvis fulde navn er Angelica Alinas Jakobsen, og som er gift med den 37-årige industrielektriker Per Jakobsen.

Stor forskel på danske og filippinske mænd

Per og Angel er et af de dansk-asiatiske par, som medvirker i programserien 'Lykken er en asiatisk kone' på TV 2. De bor i den jyske by Jels, har været gift i syv år og har tre døtre sammen.

Selv om Angel har kendt til forholdene i Danmark, siden hun kom hertil som au pair-pige tilbage i 2005, er hun stadig meget taknemlig for de "bløde værdier", som den danske mand repræsenterer, og som man sjældent møder hos mændene i hendes hjemland.

- De filippinske mænd laver kun noget udenfor (og ikke i hjemmet, red.). De arbejder og arbejder, og når de kommer hjem, skal der laves mad til dem. Det er vores tradition. Men man ved ikke, hvad de laver udenfor, siger 33-årige Angel og hentyder dermed til en udbredt tendens til utroskab.

- Filippinske mænd er mere romantiske. Meeen... ikke kun til én kvinde, siger hun og tilføjer.

- Men den danske mand, man kan tro på ham!, konstaterer hun.

Angel, Lilian og Nicky fra 'Lykken er en asiatisk kone' fortæller, hvorfor de synes, danske mænd er så dejlige.

Fik et kulturchok i Danmark

Også hos filippinske Lilian og hendes danske mand, Ole, som har været gift i snart 16 år, er der mere ligestilling i forholdet, end hun nogensinde kunne have drømt om, da hun i sin tid forlod sit hjemland.

- Jeg fik nærmest et kulturchok, da jeg kom til Danmark og så mænd arbejde derhjemme. Jeg var ikke vant til at se en mand stå i køkkenet og lave mad og vaske op, siger 39-årige Lilian Bondig med kælenavnet "Ian" og fortsætter.

- Jeg kan godt lide at være gift med en dansker. For i Filippinerne... det duer ikke. Selv om både kvinden og manden går på arbejde, er det stadigvæk kun kvinden, der arbejder derhjemme. Så det er dét, jeg godt kan godt lide ved den danske kultur, at der er ligestilling, siger hun. Se videoklip nedenfor.

44-årige, filippinske Lilian værdsætter, at hendes danske mand, Ole, kun har øje for hende, og at de er ligestillet i forholdet.

Selv om rollefordelingen mellem Lilian og Ole Bondig hidtil har været meget traditionel, hvor Lilian har gået hjemme og taget sig af parrets fire børn, er der her fra efteråret 2016 vendt helt op og ned på rollerne. Lilian er nu i gang med at uddanne sig til farmakonom og har fået job på det lokale apotek, mens Ole står for madlavning og husarbejde samtidig med, at han passer sit arbejde som it-koordinator.

Thailandske Nicky: Ligestilling er meget vigtig

Thailandske Nicky er også vokset op i en kultur, som er præget af traditionelle kønsrollemønstre. For eksempel er hun ligesom sine to yngre søstre blevet lært op i køkkenet af sin mor, fra hun var fem-seks år gammel. En oplæring, som hun er meget glad for i dag, hvor hun er ved at uddanne sig til kok.

Men samtidig sætter hun stor pris på, at ligestillingen i Danmark gør det muligt for hende selv at vælge, hvad hun vil beskæftige sig med.

- Jeg kommer fra Thailand, hvor ligestillingen mellem mand og kvinde ikke er den samme. Manden er altid højere end kvinden. Men så har jeg oplevet i syv år i Danmark, at jeg er på samme niveau som manden. Ligestillingen er meget vigtig som symbol på, at du har værdi i dig selv, mener 34-årige Nicky Phongpan Lankhum Døssing.

- Danske mænd er kloge - og søde og rare

Oprindeligt havde den universitetsuddannede Nicky ingen planer om at gifte sig med en mand fra et vestligt land. Men hun mødte tilfældigt en dansk mand i det danske firma, hun arbejdede for i Thailand, og efter tre år som kærester blev de gift og flyttede til Danmark i 2009. Ægteskabet holdt dog kun indtil 2012, hvorefter hun mødte sin nuværende mand, 53-årige Hans Henrik Døssing, som hun har et harmonisk ægteskab med.

- Han er meget loyal, og han elsker mig helt vildt højt. Han var klar til at være sammen med mig og starte en familie op med mig. Han sagde: Når du er klar, så gør vi det, siger Nicky, som i det hele taget har pæne ting at sige om de danske mænd:

- Generelt er danske mænd lidt kloge-agtige. Og de er meget søde og rare, mange af dem, også. Men generelt har de et højt ego og holder mig fast på mine meninger. Og de vil gerne nå de mål, som de har, vurderer Nicky. Se videoklip nedenfor.

Ifølge thailandske Nicky er danske mænd værdifulde som partnere, fordi de behandler kvinden ligeværdigt og respektfuldt.

Danske mænd foretrækker asiatiske kvinder frem for skandinaviske

Selv om ægteskab med kvinder fra asiatiske lande ofte er forbundet med store forhindringer i form af papirarbejde, krav til økonomi og bolig samt langvarige ansøgninger om opholdstilladelse, viser statistikken, at danske mænd fortsat foretrækker at gifte sig med kvinder fra eksempelvis Thailand og Filippinerne frem for skandinaviske kvinder.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2015 indgået ialt 406 ægteskaber mellem danske mænd og kvinder fra Filippinerne og Thailand, mens der til sammenligning kun var ialt 258 danske mænd, der giftede sig med svenske, norske, finske og islandske kvinder.

Ægteskabsstatistikken viser samtidig, at de thailandske kvinder i de seneste år er blevet overhalet de filippinske kvinder i popularitet hos danske mænd. Det hænger formentlig sammen med, at der nu er en overvægt af filippinske kvinder, der kommer til Danmark som au pair.

Du kan se fjerde og sidste afsnit af 'Lykken er en asiatisk kone' mandag kl. 20.50 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play