Jul

Forskere: Du må ikke fortælle dine børn at julemanden findes

Fortæller du den mindste, at Julemanden findes? Forskere påstår nu, at det kan være skadeligt for børnene. Vås, siger psykolog.

Det er i dag første søndag i advent, og snart bryder juleræset for alvor ud. Det er først og fremmest tiden, hvor tusindvis af danske børn åbner deres kalender, ser julekalender på tv og tænker på Julemanden med sine rensdyr og julegaver. 

Men nu argumenterer to forskere i en artikel i det anerkendte psykologiske tidskrift The Lancet Psychiatry for, at det kan være skadeligt for børnene at tro, at Julemanden er virkelig. 

De mener, at det vil underminere deres tillid til deres forældre og give dem en stor skuffelse, når de opdager, at verden ikke er magisk.

Man sætter nemt børnene i en ærgerlig situation, hvis man skal være fuldstændig ærlig om alt, der sker på jorden.

Heidi Agerkvist, psykolog og familievejleder

- Når børnene opdager, at de er blevet løjet til om noget så betydningsfuldt i deres liv, kan de så stole på forældrene igen, spørger de to forskere, Christopher Boyle og Kathy McKay, i artiklen.

- De vil i sidste ende opdage løgnen, og så vil de undre sig over, hvilke andre løgne, de er blevet fortalt, fortsætter de. 

Det bliver ærgerligt, hvis det bliver for rationelt

Den danske psykolog og familievejleder Heidi Agerkvist fra Aarhus er lodret uenig. 

- Man må gerne lyve om Julemanden. Der findes forskellige kategorier af løgn, og Julemanden er på hyggeniveau. Man sætter nemt børnene i en ærgerlig situation, hvis man skal være fuldstændig ærlig om alt, der sker på jorden, siger hun. 

Hun forklarer, at børnene ofte kommer igennem et naturligt udløb fra 6-års alderen, hvor de opdager sandheden om Julemanden. 

- Det er noget helt andet, hvis man lyver om for eksempel barnets biologiske far eller mor, som nogle børn så finder ud af meget senere. Det rokker ved deres fundamentale verdensbillede, og dét kan være skadeligt for dem, fortsætter hun.

De to forskere er dog også en smule enige i, at en hvid løgn af og til kan være den bedste løsning for barnet. 

- Hvis barnets kæledyr netop er død, så er det bedre at sige, at det kommer til et bedre sted end en forklaring om forrådnelse i jorden, siger de i artiklen i The Lancet Psychiatry.

Børnene er bedre klædt på med Julemanden

Man kan faktisk argumentere for, at børnene bliver bedre til at navigere gennem julen, hvis de er indforstået med det magiske omkring Julemanden. 

- Det er svært ikke at støde på Julemanden i december, og jeg synes, at det er en god hyggeting, hvor børnene lærer at navigere gennem julen, siger Heidi Agerkvist, psykolog og familievejleder.

Men hun understreger også, at man som forældre ikke skal blive doven og lyve om for eksempel grøntsager i aftensmaden. Så bliver det en glidebane. 

- Det fraråder jeg på det kraftigste. Dét underminerer nemlig tilliden mellem barn og forældre på sigt, og barnet har behov for, at forældrene er et fast holdepunkt, siger hun.