GO'

Hvorfor er julemanden så tyk? Det vidste du ikke om julen

Hvor kommer juletræet fra, og hvorfor er julemanden egentlig så tyk? Julen bugner af traditioner - nogle er ældgamle og andre temmelig drilske.

Julens traditioner er mange, og for langt de fleste af os er disse traditioner hele essensen af ’julen’ – ja, man fristes måske til at tro, at det altid har været sådan.

Men som alle andre traditioner har også julens traditioner en begyndelse. Og danskerne har i sandhed undret sig over flere af de traditionsrige elementer, der hører sig højtiden til.

Heldigvis kan juleeksperten Benno Buhl-Blæsild gøre os alle klogere. Hele morgenen har han nemlig siddet klar i ’Go’ jul Danmark’ sammen med et julepanel bestående af blandt andet kendte danskere.

Juletræet er ikke bare fra skoven

Et af de helt store traditioner ved julen, må siges at være juletræet. Men spørgsmålet er, hvor det egentlig stammer fra? Og ja, det kommer naturligvis fra skoven… Men Benno Buhl-Blæsild forklarer, at traditionen faktisk er en vældig gammel sag.

I middelalderen var den 24. december nemlig ’Adam og Evas dag’. Og mange lommetyve og andre usete borgere kunne tjene gode penge foran kirken ved at opføre forskellige passionsspil.  

- Den 24. december havde man derfor brug for Kunstskabens Træ med den forbudne frugt. Der brugte man grantræet, fordi der, med lidt god vilje, er korsets tegn på hver eneste gren, og det peger som en lille pil op mod himlen. Så satte man forgyldte og forsølvede æbler rundt på træets grene, som ’Adam’ og ’Eva’ kunne plukke, fortæller Benno Buhl-Blæsild.

De strenge forældre

På den måde begynder traditionen med juletræet helt tilbage i 1200-tallet, og vandrer efterhånden ind i folks hjem. Men hvorfor er det så, at vi i dag danser rundt om træet, vil en seer gerne vide.

Hertil er en ganske logisk - omend en anelse drillende - forklaring. Det var nemlig for at trække pinen ud hos børnene.

- I Danmark fik vi ret hurtigt den tradition, at gaverne var uindpakkede og hang på træets grene. De voksne skulle have børnene til at være rigtige spændte og få øje på gaverne. Så man gik rundt om træet med børnene i hånden, så de rigtig kunne blive nysgerrige, forklarer juleeksperten.

Når posten skal nordpå

En anden stor juletradition er selveste julemanden med det hvide skæg og den runde mave. Og hvis der er noget, der er forskellige meninger om fra land til land, så er det, hvor julemanden kommer fra. I Danmark har der været tradition for at sige, at julemanden kommer fra Grønland, og det er egentlig til dels Anden Verdens Krig og amerikanernes fortjeneste.

- Efter Anden Verdenskrig bygger amerikanerne Thule-basen. Det hedder den, fordi den ligger tættest muligt mod Nord. Amerikanske børn begyndte at sende breve til julemanden, og så skulle man finde den poststation, der var nærmest Nordpolen, og det var Thule Air Base. Derfor flyttede han til Grønland og har haft postnummer dér lige siden, lyder det fra Benno Buhl-Blæsild.

Julemandens store mave gik viralt

Julemandens store livvidde, kan vi også takke amerikanerne for. Eller nærmere bestemt en sprogprofessor fra New York, der i 1823 skrev små digte til sine børn for at forklare, hvordan der endte gaver i deres sokker julemorgen.

Blandt andet skrev han, hvordan han vågnede om natten ved en pudslen fra skorstenen. Oppe på taget stod en slæde, syv rensdyr og en lille tyk mand med hvidt skæg, som lo hele tiden. Og hver gang han lo, hoppede maven op og ned.

- Juledigtet er det første eksempel på noget, der bliver spredt viralt, fordi han egentlig havde ikke tænkt sig at det skulle udgives, forklarer Benno Buhl-Blæsild.