Samliv

Snyd med mandlen, opfordrer psykolog

Skal man snyde, så børnene får mandelgaven? Eller skal de lære at tabe?

Når danskerne samles for at fejre højtider, ulmer risikoen for, at der opstår konflikt. Sådan er det også juleaften, når jagten på mandlen sættes ind.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har hørt om forældre, der helt overvejer at droppe risalamanden, fordi børnene tidligere er blevet kede af det.

Hun mener dog, at man bør holde fast i traditionerne, og at de voksne i stedet træder i karakter og gør oplevelsen til noget spændende frem for sorgfuldt hos børnene.

Simpelthen ved at snyde, så de små finder mandlen - eller måske ligefrem mandlerne.

- Børnene skal selvfølgelig lære, at de ikke altid vinder, men man skal ikke begynde at træne det juleaften. Julen er jo børnenes fest, siger Margrethe Brun Hansen til TV 2.

Afstemning

Snyder du med mandlen?

Hun forklarer, at de fleste børn har let ved at skelne mellem andres og egne gaver, når det kommer til børnefødselsdage, men at det ofte forholder sig anderledes med julen.

- Det er svært for et barn under fem år at se, at der ligger en gave på bordet, og så opleve, at de ikke får den. De forstår ikke, hvad der skal til for at vinde og forventer, at der også er en belønning til dem, når de har spist op, forklarer Margrethe Brun Hansen.

Små portioner og fælles gaver

Når børnene når skolealderen, er de oftest blevet klar til at kunne overgive mandelgaven til andre.

Men indtil da anbefaler børnepsykologen, at man laver en lille portion med en mandel i, så de små oplever glæden ved at kunne spise op, finde mandlen og få gaven.

Derudover anbefaler Margrethe Brun Hansen, at man lader mandelgaven være noget, alle i familien kan få glæde af, for eksempel et brætspil eller en højtlæsningsbog. På den måde lærer barnet også at dele - eller får del i gaven, hvis det alligevel taber.

Den luskede omgang med risalamanden gælder nemlig ikke, hvis man skal holde jul et sted, hvor der ikke er tradition for at snyde med mandlen. For tommelfingerreglen er i sidste ende, at værten altid bestemmer, mener børnepsykologen.

Har du lyst til en traditionel eller utraditionel risalamande juleaften? Her er nogle opskrifter fra vores arkiv: