Ekspert: Fyrværkeriet skal flyttes i aften – ikke hundene

Nytårsaften kan være svært for hunde og andre dyr. Men er det hundene eller fyrværkeriet, der skal flytte sig? Deltag i afstemningen nederst.

Mens vi mennesker drikker champagne, kysser og sender fyrværkeri mod himlen, så byder det nye år ikke på lige så meget glæde for vores 'bedste ven' - hunden. 

For på grund af de høje lyde fra fyrværkeriet, er det nemlig de fleste hunde, der bliver så bange i dagene op til og på nytårsaften, at de piver og ryster.

- Det ligger i deres urinstinkt, at de skal reagere, når de hører så voldsomme lyde. Når de ser og hører fyrværkeri, tror de simpelthen, at himlen er ved at falde ned, forklarer Kit Benlolo, der er dyreclairvoyant.

Det er virkelig en forfærdelig dag for dem (hundene, red.).

Kit Benlolo, dyreclairvoyant

Ifølge dyreclairvoyanten kan man som hundeejer godt tillade sig at tage en snak med sine naboer om, at man har en hund og derfor spørge, om de vil rykke lidt længere ned ad vejen, når de skal affyre årets nytårskrudt. 

- Det er virkelig en forfærdelig dag for dem, siger hun og tilføjer, at folk godt kunne affyre mindre fyrværkeri af hensyn til de firbenede.

Fyr af i den tilladte periode

Dansk Kennel Klub mener, at det er en god idé at tage hensyn - men de mener dog ikke, at man behøver snakke med naboen. De har i stedet en anden forespørgsel til dem, der fyrer nytårskrudt af. 

- Det er super vigtigt, at vi får alle danskere - både dem der har, og dem der ikke har - til at overholde affyrringsperioden fra den 27. december til den 1. januar, fortæller presseansvarlig Lise Lotte Christensen.

- Så har hundeejerne en chance for at vide, at det er her, det bliver skudt af. Så man kan tage sine forholdsregler for at passe på sine dyr.

En lang række af hundepensioner på Fyn har travlt over nytåret, hvilket kunne tyde på, at en del hundeejere vælger at fjerne deres dyr fra fyrværkeriet.

- De er blevet booket omkring et år i forvejen. Det er meget populært. Faktisk den mest populære dag på året, siger Birgitte Gerlach, ejer af en hundepension i Vissenbjerg, til TV 2 FYN.

Afstemning