Samliv

Eksperternes råd til dine dyr: Det må du aldrig gøre ved dem nytårsaften

Arkivfoto Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Det er de fleste husdyr, der bliver bange ved lyden af fyrværkeri nytårsaften. Her få du eksperternes råd til, hvordan du passer bedst på dine dyr.

Det er den dag på året, som formentlig er sværest for de fleste former for husdyr. 

Den høje lyd af fyrværkeri virker nemlig skræmmende for både hunde, katte og andre dyr.

For dem er det en krigszone. For man kan jo ikke forklare hunden, hvad der foregår.

Presseansvarlig for Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen

- For dem (dyrene, red.) er det en krigszone. For man kan jo ikke forklare hunden, hvad der foregår, fortæller presseansvarlig for Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen. 

Derfor har vi spurgt Lise Lotte Christensen og dyreclairvoyant Kit Benlolo om, hvad man kan gøre for at hjælpe sine husdyr i de dage, hvor fyrværkeriet bliver sendt i luften.

Blandt andet skal man helt grundlæggende sikre sig, at halsbåndet og hundetegnet er på plads - så ens hund kan finde sin vej hjem igen, hvis den løber væk på grund af en forskrækkelse.

Tag IKKE hunden med ud

En af de første råd, de to eksperter mener er vigtigtst, er, at man ikke skal tage sine dyr med ud om aftenen, når der bliver skudt fyrværkeri. 

- Lad være med at tage hunden med udenfor for at vise, at 'det jo ikke er farligt'. Det forstår den ikke, siger Lise Lotte Christensen.

Skal man endelig ud med for eksempel hunden, så skal man gøre det, inden fyrværkeriet går i gang. Gå en lang tur med den, så den bliver træt til om aftenen, lyder forslaget.

Man skal ifølge Kit Benlolo heller ikke begynde at trøste sine dyr.

- Du bekræfter bare dens frygt, og så bliver den endnu mere bange. Snak i stedet i et roligt toneleje til den og fortæl, at du har styr på situationen, og at du passer på den.

Hjælp dit husdyr med at finde ro

Der er flere ting, man som ejer kan gøre for at hjælpe sine husdyr nytårsaften. Man kan blandt andet hjælpe den med at finde ro et stille sted. 

- Lad din hund gemme sig og hjælp den eventuelt med at finde et sted, hvor den kan finde ro, siger Kit Benlolo, mens Lise Lotte Christensen supplerer:

- Er hunden bange, så træk gardinerne for. Det begrænser lysglimt - og spil musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie.

Det kan være at den angst bliver overført til andre lyde som for eksempel torden, hvis man ikke er opmærksom på det.

Presseansvarlig for Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen

Er din hund eller kat meget bange, er det ifølge både Kit Benlolo og Lise Lotte Christensen en god idé at give dem noget beroligende fra en auroriseret dyrlæge. Bliver dit husdyr meget bange til nytår, er det vigtigt, at man arbejder med hundens angst efterfølgende.

- Det kan være, at dens angst bliver overført til andre lyde som for eksempel torden, hvis man ikke er opmærksom på det. Men det kræver en indsats, siger hun.

Lise Lotte Christensen tilføjer desuden, at man dagen efter nytårsaften være opmærksom på fyrværkerirester, som husdyr kan finde på at forsøge at samle op og bide i.

Dyreclairvoyant Kit Benlolo mener, at man skal tage særligt hensyn til hunde nytårsaften.

Afstemning

Synes du, at man skal tage hensyn til hunde, når man fyrer fyrværkeri af?