Samliv

3 gode råd til, hvordan du undgår at ende i en arvestrid

Når en person dør og efterlader sig en arv, kan det ende grueligt galt, hvis de efterladte selv skal fordele værdierne.

I tv-programmet ’Når arvens splitter os’, der blev sendt på TV 2 mandag aften, følger vi Charlene Dahlmanns kamp for at få styr på forholdet til to af sine søskende, fordi en arvesag efter deres fars død var endt i en hårdknude.

De fire søskende er blevet opdelt i to lejre og kan til sidst slet ikke kommunikere sammen. Beskyldninger bliver skudt fra den ene lejr til den anden, og de hyrer to og to hver deres advokat.

Men hvordan kan søskende blive så uvenner? Det spørgsmål har TV 2 stillet mediator Tutter Blume, der til dagligt forsøger at hjælpe personer i konflikter til at kunne enes om at komme videre.

- Generelt kan man sige, at jo mere nære relationer, man har, jo voldsommere kan konflikter i virkeligheden blive. Der er mange følelser på spil, siger hun.

Hun forklarer det med, at der i familierelationer tit kan gemme sig ’et par skeletter i skabet’ i form af, at der bæres nag, nogle er kede af noget eller skuffede.

Og det er altså netop disse gamle konflikter, som man ikke har fået bearbejdet i tide, der kan være med til, at en forestående fordeling af arv kan gå fuldstændig galt.

- Jo mere, der har hobet sig op, jo mere galt går det.

Tutter Blume oplever, at det er særligt blandt søskende, at arvesager kan blive voldsomt konfliktfyldte.

Både fordi der er penge involveret, men også fordi man kan have interesse i de samme arvestykker og derfor diskuterer, hvem der har mest affektionsværdi knyttet op på den enkelte genstand.

Ifølge Tutter Blume er der dog noget, man selv kan gøre, hvis man står og skal fordele arv med eksempelvis sine søskende. TV 2 har sammen med Tutter Blume samlet tre gode råd. De kommer her:

Gode råd til at undgå arvestrid

 1. Få aftaler på plads tidligt i forløbet

  Det første og noget af det vigtigste, man skal gøre som søskende, når man står foran at skulle fordele en arv, er at aftale, hvad man skal gøre, hvis ikke man i søskendeflokken kan blive enige om fordelingen af arven.

  På den måde kan man tage konflikten i opløbet. 

  Tutter Blume, der selv er mediator, mener, det er en konfliktløsningsmetode, der er velegnet til at fremtidssikre familieforholdet - både før og efter konflikten. 

  - Det gode råd er at aftale det så tidligt som muligt i forløbet. Altså sige: "Hvis ikke vi kan blive enige, så er vi enige om at kontakte en mediator til at hjælpe os".

 2. Giv plads til andres følelser

  Man skal være opmærksom på og minde sig selv om, at der er følelser på spil hos alle de involverede. Derfor skal man forberede sig på, at der kan være nogle af de andres følelser, der kan komme bag på en og prøve at gardere sig mentalt.

  - Ofte er man jo midt i sorgen i forvejen. Så man skal gå til de her arvesager med et åbent sind og have med i tankerne, at alle har en unik relation til den afdøde.

 3. Involver kun personer, der skal arve

  Pas på med at involvere ægtefæller i arvesagen.

  Det kan nemlig ifølge Tutter Blume skabe konflikter, fordi ægtefællerne ofte ikke har den samme nære familiemæssige interesse i konflikten.

  Tutter Blume opfordrer derfor til, at man i første omgang kun involverer de personer, der skal arve.

 4. Bliv på din egen banehalvdel

  Man skal tale ud fra sine egne ønsker, interesser og behov.

  Giv udtryk for,  hvad afdøde har betydet for én selv og ikke gå over i beskyldninger af andre.

  - Det skal man gøre, fordi når man begynder at interessere sig mere for, hvad andre gør end en selv, man skal holde sig på anden banehalvdel.

  Vær indstillet på kompromiser og løsninger man ikke selv er enige i. Prøve at bremse op, hvis tingene .