GO'

Chefen lagde pludselig en hånd på Amalies numse - det blev pinligt for ham

Debattøren Amalie Lyhne og folketingskandidaten Henrik Marstal krydsede klinger i Go' morgen Danmark, da de skulle debattere emnet 'seksuel chikane'.

Hvor går grænsen for, hvad du må sige og gøre på arbejdspladsen?

Torsdag er ligestillingsminister Karen Ellemann kaldt i samråd om sexchikane på arbejdspladsen, fordi Folketingets Ligestillingsudvalg frygter, at problemet er større end som så.

Én af de danskere, der har oplevet, at nogen gik over grænsen er blogger og debattør Amalie Lyhne. Hun mener, at de, der udsættes for seksuel chikane, skal være bedre til at sige fra.

Det gjorde Amalie Lyhne, da en chef lagde sin hånd på hendes numse, og dét virkede, fortalte hun, da hun gæstede Go' morgen Danmark for at debattere emnet.

- Da jeg var yngre, var jeg til en reception på jobbet, og der kom en ældre chef op og lagde en hånd på min numse, og det, synes jeg da, var ubehageligt. Men jeg trådte et skridt til side og sagde: "Hvad laver du". Han blev meget pinlig berørt, fordi de andre begyndte at kigge på ham.

- Han rørte mig aldrig igen, fortæller debattøren.

Start med at sige fra

Historien fortæller hun for at understreje den pointe, at man skal passe på med ikke skal gøre problemerne større, end de er.

Danskerne skal blive bedre til at sige fra i stedet for at rende til fagforeningen, når de føler, at deres grænser bliver overskredet, mener Amalie Lyhne.

- Det er det, jeg tror, vi skal have mere af - en tydelig afstandstagen. For i langt de fleste tilfælde, så vil manden godt kunne se, at det måske ikke var i orden, siger hun.

- Sig fra i stedet for at gå hjem og ringe til fagforeningen, lyder hendes opfordring.

Dét er Henrik Marstal, der er forfatter, musiker og folketingskandidat til partiet Alternativet, ikke helt enig i.

Henrik Marstal: Det er krænkerens ansvar

Ligesom Amalie Lyhne mener Henrik Marstal, at man skal sige fra, hvis man føler sig krænket.

Hans holdning er dog, at det i en højere grad bør være krænkerens ansvar ikke at overskride nogens grænser.

- Problemet er så, at det er den, det går udover, der har ansvaret for at sige til den person, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, at vedkommende skal til at opføre dig ordentligt, siger Henrik Marstal.

Han appellerer til, at man skal blive bedre til at finde en virksomhedskultur - et kodeks, der træder i kraft allerede den første dag, man møder på arbejde - hvor det er helt tydeligt for enhver, hvor grænsen går.

Så mange udsættes for sexchikane

- 29 procent af HK'erne (33 procent  af kvinderne og 7 procent af mændene) har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen.        

- 10 procent  været udsat for sexchikane inden for de seneste 12 måneder.

- 64 procent  af dem, der har været udsat for sexchikane, har været udsat for det af kolleger.

- 50 procent  af dem, der har været udsat for sexchikane, har været udsat for det af en chef.

- 10 procent af dem, der har været udsat for sexchikane, har været udsat for det af en kunde, klient eller borger.

Kilde: Medlemsundersøgelse om sexchikane på arbejdet, august 2014, HK Danmark.

Uanset, hvad man mener, så er seksuel chikane noget, der forekommer ude i det danske erhvervsliv.

Ifølge tal fra HK/Privat har næsten hver tredje HK'er har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen - og størstedelen af disse er kvinder.

June Halvorsen, der er arbejdsmiljøkonsulent hos HK/Privat, er det meget forskelligt, hvordan de danske virksomheder håndterer og forebygger seksuel chikane på arbejdspladsen.

Men hvis man vil undgå, at det sker, så er det vigtigt, at arbejdsgiverne sikrer sig, at der er et sundt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen, er hendes erfaring.

- For hvis der foregår seksuel chikane, så er det ofte fordi, der er et psykisk arbejdsmiljø, der godt kunne trænge til et grundigt eftersyn. For det er det, der danner grobund for seksuel chikane, forklarer hun.

For Amalie Lyhne gælder det dog om, at man ikke kridter banen for hårdt op.

- For vi er jo ikke enige om, hvornår det er chikane. Så hvis du vil fjerne alt det her, så kan man slet ikke flirte på arbejdspladsen. Det vil jeg synes, er var lidt trist. så derfor troer jeg, at man er nødt til at tage det fra menneske til menneske, siger hun henvendt til Henrik Marstal.

Han er enig i, at der skal være plads til at flirte på en arbejdsplads, men det er ikke altid, at parterne er enige i, hvornår en flirt bliver til chikane, lyder det fra Henrik Marstal.

Derfor fastholder han, at det ikke kun skal overlades til 'ofrene' for den seksuelle chikane at sige fra.