Sådan får du en god morgen med dine børn

Den bedste start på dagen får du og dine børn, hvis du deler morgenen op i fire dele. Det er rådet fra familievejleder Lola Jensen.

Du skal op. Lige nu. Jeg siger det altså ikke igen. Få tøj på. Spis din mad. Nej? Ok, hvad vil du så have? Børst tænderne, og husk nu det hele. Hvorfor har du ikke strømper på? Få nu børstet de tænder. Få sko og jakke på.

Nu, tak!

Rigtig mange børnefamilier oplever travle morgener, når de skal ud af døren, i skole, i børnehave eller i vuggestue.

Man kan dog få en god begyndelse på dagen, hvis man deler morgenen op i fire dele.

Sådan lyder rådet fra familievejleder Lola Jensen i Go’ morgen Danmark onsdag.

Nederst i artiklen kan du se hele planens fire dele forklaret af familievejleder Lola Jensen.

Derfor skal morgenen være god

Det er vigtigt, at man gør en indsats for at gøre morgenen god, lyder det fra børneeksperten.

- Det der gamle mundheld med, at godt begyndt er halvt fuldendt, det gælder i den grad i den her sammenhæng. Vi voksne kender jo også det med, at hvis vi er kommet for sent ud af sengen, så påvirker det resten af dagen. Sådan kan det også påvirke børnene, siger Lola Jensen.

Opskriften på en bedre morgen er ret enkel.

De er jo hysteriske, fordi du hæver stemmen

Lola Jensen, familievejleder

Ved at dele morgenen op i fire dele, hvor man giver et kvarter til vækning, morgenmad, påklædning og afgang, får man en struktureret og mere rolig morgen, lyder det fra familievejlederen.

- Jeg har talt med mange familier, der har fået en mindre stresset morgen på den måde. Så ved man, hvad der skal ske i de forskellige dele af morgenen, og man vil helt automatisk ikke skynde på børnene undervejs, siger hun. 

Bevar roen og følg planen

Helt overordnet set er rådet, at man skal bevare roen og ikke skynde på sig selv og børnene. Man skal bare følge tidsplanen og 'rykke videre', når der er gået 15 minutter.

Hvis børnene bliver hysteriske, skal man se indad - for det bliver de oftest kun, hvis man selv er presset, forklarer familievejlederen.

- De er jo hysteriske, fordi du hæver stemmen, og de er hysteriske, fordi du gør det sværere og sværere at være i det her felt, de er i, siger Lola Jensen.

Så hvis børnene er langsomme, så lad være med at hæve stemmen, men fortæl dem stille og roligt, at tiden er ved at være gået. Efter tre til fire uger vil børnene automatisk rykke med gennem felterne, fordi de ved, at sådan fungerer det i deres familie, forsikrer hun.

Del jeres morgen op i fire dele

  1. Den første del

    Her skal børnene op. Giv dem tid til at vågne. Væk dem en time, inden I skal ud af døren. Inden du vækker dem, skal du selv være stået op og være klar, så drop slumretiden. Væk børnene og fortæl dem først, at de snart skal op. Giv dem cirka 15 minutter til at vågne og stå op. Her skal du præsentere, hvad de kan få til morgenmad. Giv gerne børnene et valg, men ikke flere end tre.

  2. Den anden del

    Afsæt tid til morgenmaden. I denne fase spiser og snakker man om alt andet end selve maden og tiden, der løber. Hvis du har sat morgenmaden frem, bør 15 minutter være tid nok. Hvis der opstår diskussioner om maden, skal du ikke finde noget andet frem. Det, I har aftalt, gælder. 

  3. Den tredje del

    Her tager børnene tøj på. Her er det vigtigt, at børnenes tøj er lagt frem – eventuelt aftenen før. Hvis der opstår en diskussion om tøjet, skal du sige, at det vil du huske til dagen efter.

  4. Den fjerde del

    I den sidste fjerdedel tager man madpakken ud af køleskabet, tager sin taske og kommer ud af døren.

    Hvis dine børn skal have lov til at se tegnefilm eller sidde med en ipad – eller noget helt tredje – bør du lægge en femte del ind i din morgenplan. For det gør, at det vil tage længere tid at komme ud af døren.