Disse år i ægteskabet er farligst for forholdet

Flere og flere bliver skilt, og det er især i de tidlige år af ægteskabet, at vi giver op.

"Det er så yndigt at følges ad". 

Sådan lyder en af de mest velkendte bryllupssalmer, men en del ægtepar har svært ved at følges ad - især i de første år af deres ægteskab. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Flest par bliver nemlig skilt i de første år af deres ægteskab. Værst står det til, når ægteskabet er syv år gammelt - i 2016 blev 915 ægtepar skilt efter syv år. 

Vi mangler omsorg og støtte

Men det er ikke så underligt, for det vil ofte være i netop den periode af vores liv, at vi er under mest pres, forklarer undervisningskonsulent på Center for Familieudvikling, Søren Marcussen, der afholder kurser for par og fraskilte. 

Skilsmisser og vielser

2011: 14.634 blev skilt, 27.544 blev gift

2012: 15.852 blev skilt, 28.620 blev gift

2013: 19.052 blev skilt, 27.505 blev gift

2014: 19.435 blev skilt, 28.337 blev gift

2015: 16.343 blev skilt, 28.852 blev gift

2016: 17.146 blev skilt30.767 blev gift

- En af de bærende teorier for, hvorfor parforholdet går i stykker efter syv år, er, at rigtig mange par bliver skilt, efter de har fået børn, og efter syv års ægteskab har man typisk fået andet barn, siger han og forklarer: 

- Vi ser, at folk lægger meget kraft og energi i deres arbejde og forældrerollen i de år, og det betyder, at der ikke er meget overskud til parforholdet. Det er også den periode i vores liv, hvor vi har et ekstremt stort behov for omsorg og støtte, samtidig er vores egen energi og evne til at give vores partner omsorg og støtte meget reduceret. 

Skilsmisser er blevet mere plausible

Fra 2015 til 2016 er antallet af skilsmisser steget med seks procent, samtidig er andelen af ægtepar, der bliver skilt inden for det første år steget med 33 procent. 

Søren Marcussen oplever også, at ægtepar oftere tyr til skilsmisse, når det begynder at knage i parforholdet, end de gjorde tidligere.   

- I de seneste år har vi set en udvikling, hvor skilsmisser er blevet en mere plausibel måde at løse parforholdets problemer på. Det er, fordi man kanaliserer det store pres udefra over for sin partner og tænker, at løsningen må være at skille sig af med den person, siger han. 

Har ægteskabet derimod overlevet de syv år, begynder risikoen for skilsmisse til gengæld at dale stødt.

Her kan du læse tre gode råd fra Søren Marcussen til, hvordan du overlevet syv-års krisen i ægteskabet. 

Tre gode råd til at komme over 7 års krisen

Forestil dig dit parforhold som et hus

Parforholdet er et hus. Foto: John Valliant/Scanpix
- Vi siger ofte til par, at de skal forestille sig, at deres parforhold er et hus, der er blevet ramt af en tsunami, altså udefrakommende problemer. Hvis et hus falder sammen under en virkelig hård tsunami, ville du aldrig sige, at huset er dårligt bygget. På samme måde er det ikke dit parforhold, der er noget galt med, hvis du oplever et stort pres udefra.

Få mere viden om din situation

Vidensdeling er vigtigt for ægteskabet. Foto: Jens Christian Top/Scanpix
- Parforholdsrelationer er i dag blevet et helt vidensfelt. Det enkelte par tror ofte, at deres problemer er helt unikke, men det er de sjældent. Det kan være meget givtigt at få at vide, hvad det er for nogle processer, der foregår på netop det tidspunkt i parforholdet, hvis man skal have hjælp til at komme videre. 

Søg hjælp

Hjælp er vigtigt til at undgå skilsmissen. Foto: Torben Christensen/Scanpix
- Meget få par søger hjælp, før de bliver skilt. Og nogle søger det, når det er for sent. Jeg tror mange par, ville blive glædeligt overrasket, hvis de fik noget mere viden om, den fase de er i, i livet og fik mere hjælp. 
Afstemning