Samliv

Stigning på 30 procent: Flere danskere bliver skilt inden for første år

Selvom flere danskere blev gift i 2016 end året før, så valgte flere også at blive skilt efter mindre end et års ægteskab.

Ægteskabets bånd er muligvis ikke, hvad det har været i dagens Danmark. Det er i hvert fald langt fra alle ægteskaber, hvor de involveret parter lever sammen til deres dages ende. 

Faktisk er der flere og flere par som næsten ikke når ud over hvedebrødsdagene.

I 2016 gik 495 ægtepar fra hinanden efter at have været gift i mindre end et år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er en stigning på 33 procent i forhold til 2015. I 2007 var det kun 142 og altså mere end en tredobling på ti år.

I 2013 blev det muligt for ægtepar at blive skilt over nettet med en underskrift via Nem-ID fra den ene dag til den anden.

At det er blevet let tilgængeligt at få en skilsmisse, er dog ikke den overvejende årsag til den høje stigning, mener en skilsmissecoach.

- Jeg tror mere, at det handler om, at man ikke lægger så meget i ægteskabet længere. Vi surfer rigtig hurtigt videre til noget nyt. Når man bliver skilt igen efter kun et enkelt år, så har det været for useriøst at gå ind i ægteskabet. Tingene har måske ikke været så rosenrøde, som man troede, siger Mette Haulund Hinnerskov, der er skilsmissecoach.

Det skal tillægges, at flere par blev gift i 2015 og 2016 end de foregående år. Derfor havde flere par også mulighed for at blive skilt indenfor deres første ægteskabsår.

Ifølge Mette Haulund Hinnerskov kan en forklaring i de mange skilsmisser inden for et år af ægteskabet også ligge i, at mange unge kvinder forsøger at iscenesætte sig selv på de sociale medier.

- Nu prøver de så at iscenesætte kærligheden via et ægteskab, og så falder det hele måske lidt fra hinanden, fordi man ikke har haft nok fokus på, om det er de rigtige værdier, ægteskabet er bygget op omkring, siger Mette Haulund Hinnerskov.

Tal fra Danmarks Statistik viser hvordan flere bliver skilt efter mindre end et års ægteskab.

Flere blev gift i 2016

Overordnet set blev 17.146 ægtepar skilt i 2016. Det er fem procent flere end i 2015, hvor antallet af skilsmisser for første gang i flere år havde et markant fald.

Samtidig med at flere blev skilt i 2016, så blev flere danskere også gift. I alt 30.767 par blev viet sidste år, hvilket er en stigning på 7 procent.

- Det viser, at vi stadig tror på ægteskabet, og at vi gerne vil tosomheden. Omvendt fortæller det høje niveau i antallet af skilsmisser, at vi har utrolig høje forventninger til ægteskabet.

Sådan skåner du bedst dine børn under og efter skilsmissen

De nyeste tal fra Danmark Statistik viser samtidig, at ægtepar uden fælles børn oftere bliver skilt.

Der er størst skilsmissehyppighed blandt ægtepar med fælles børn, når det yngste barn er fem år.