BS & Ægteskabsprøven

BS om "tillært hjælpeløshed": Livsfarligt for parforholdet

Ekspeditionsleder BS Christiansen oplever flere gange, at deltagerne i 'BS & Ægteskabsprøven' optræder temmelig ubehjælpsomt på turen i New Zealand.

Undervejs på turen med de kriseramte par i den new zealandske ødemark må ekspeditionsleder og mentaltræner BS Christiansen sande, at deltagerne er meget uvante med at færdes i naturen.

Da gruppen første gang skal krydse et lille vandløb, opfører de sig som om, at der var tale om en stor, brusende flod.

- I min verden er det sådan ét, man lige hopper over. Men de skulle både holde i hånd, støtte hinanden og motivere hinanden for at gå over sådan en lille bæk på en halv meters bredde, siger BS Christiansen i programmet, hvor han flere gange oplever en påfaldende hjælpeløshed hos de utrænede deltagere.

- Det er jo ligesom en udflugt med et alderdomshjem, konstaterer han, mens han iagttager de fire par gå besværet ned ad en mindre græsskråning.

Se videoklip fra 'BS & Ægteskabsprøven' øverst.

Et mønster, parrene har bragt med sig hjemmefra

Ifølge BS Christiansen skyldes deltagernes ubehjælpsomme adfærd dog hverken deres fysiske formåen eller det uvejsomme terræn, men snarere nogle fast indgroede mønstre.

- Der er mange, der gør sig dårligere, end de i virkeligheden er, over for deres partner. Det handler om det, jeg kalder "tillært hjælpeløshed", altså en rolle, som man er blevet lullet ind i derhjemme, og som man bringer med sig ud i vildmarken, forklarer BS Christiansen til TV 2 og fortsætter:

- Tillært hjælpeløshed kan opstå af flere grunde. Men det kan for eksempel være et misforstået forsøg på at få opmærksomhed eller hjælp fra sin partner. Så det er et mønster, jeg gerne vil være med til at bryde hos parrene på turen.

Handler ofte om manglende selvtillid

Når man lader partneren tage over med forskellige praktiske gøremål i stedet for at stole på egne evner, stikker der ofte noget dybere bag, mener BS Christiansen.

- Generelt kan det måske handle om, at det er længe siden, man har haft en succesoplevelse. At det er meget lang tid siden, man har fået erfaring med, at der er noget, man kan, og er god til. At man har haft oplevelsen af, at man godt kan tro på sig selv.

Fakta om BS Christiansen

  • BS Christiansen (Bjarne Slot Christiansen), født 27. september 1952. 
  • Operativ jæger i Jægerkorpset fra 1973-2001. 
  • Gennemførte i 1978 den amerikanske Ranger-uddannelse. 
  • Har været coach og ekspeditionsleder på tv-serierne 'Bubber & BS på afveje', 'BS & Basserne', 'BS & Outsiderne', 'BS & Recepten på lykke', 'BS & Manddomsprøven' og 'BS & Ægteskabsprøven'.
  • Er gift på 18. år med journalist Karin Sloth Christiansen og har fire børn.
  • Fungerer i dag som mentaltræner, bl.a. for elitesportsudøvere inden for cykling og superliga-fodbold, virksomhedsrådgiver og foredragsholder.

- Så i virkeligheden handler dette konkrete mønster mere om manglende selvtillid og selvværd end om, at man ikke ønsker at tage ansvar, påpeger han.

Deltagerne kan godt genkende mønsteret

Hos deltagerne selv bliver problemstillingen pludselig meget tydelig, når de ser i programmet, hvordan de eksempelvis lader partneren støtte sig gennem hver eneste lille forhindring i naturen, samle trankia-sættet, slå telt op og lave ild.

- Jeg havde det nok sådan, at det var meget rart, at Brians hånd var bag mig til lige at støtte, når det gik stejlt opad eller nedad. Så jeg tog imod den, fordi den var der, siger 34-årige Mette Marie Knudtzen til TV 2 og fortsætter:

- Jeg tror, at jeg automatisk tænkte: "Ups! Det må være svært, det her!", hver gang han kom hen for at støtte mig. Men jeg fandt efterhånden ud af, at det faktisk gik meget bedre og hurtigere uden hans hjælp.

Jeg lod nok bare Martin tage over, fordi det var nemmest, i stedet for at vise, at jeg godt selv kan de forskellige ting

Rolf Steinlein, deltager i 'BS & Ægteskabsprøven'

Også 47-årige Rolf Steinlein, som har været i et parforhold med Martin Gadeberg siden 2014, kan genkende mønsteret med tillært hjælpeløshed fra sig selv.

- Jeg lod nok bare Martin tage over, fordi det var nemmest, i stedet for at vise, at jeg godt selv kan de forskellige ting. Men han lod mig nu også få lov til at være den svage, en slags 'underdog' i forholdet, erkender Rolf Steinlein.

Britt Rossé Segel, som i programmerne fremstår ret ubehjælpsom ved, at hun flere gange beder sin mand Søren om hjælp til praktiske gøremål, kan godt se, at det er et rollemønster, der er opstået derhjemme.

- Når man har et arbejde, man er glad for, og så pludselig bliver sygemeldt, er det svært at forstå. Fra den ene dag til den anden mistede jeg fuldstændig min identitetsfølelse. Så jeg har gået hjemme i den daglige trummerum og følt mig lidt værdiløs. I den periode har Søren hjulpet rigtig meget, og jeg har nok bare ladet ham tage over og glemt mig selv, mens jeg har ladet stå til, fortæller 47-årige Britt, som efter sin stress-sygemelding for seks år siden har været på pension.

Livsfarligt for forholdet

Selv om det måske kan lyde ret uskyldigt, at man i et parforhold fordeler rollerne sådan imellem sig, at den ene er 'hjælperen' og den anden 'den hjælpeløse', mener BS Christiansen, at mønsteret med tiden kan føre til store problemer.

De fleste vil jo gerne være sammen med et menneske, der har en mening og en holdning

BS Christiansen, ekspeditionsleder og mentaltræner

- Det er livsfarligt for parforholdet og for en selv, hvis man pludselig har gjort sig hjælpeløs, for så bliver man jo hjælpeløs, og så er man jo heller ikke sjov at være sammen med. De fleste vil jo gerne være sammen med et menneske, der har en mening og en holdning. Én, som går efter det, han eller hun gerne vil, siger BS Christiansen og uddyber:

- Hvis man i et parforhold hele tiden forsøger at leve op til det, man tror, den anden forventer, så bliver man jo den, den anden tror, i stedet for at være den, man er. Så efter min overbevisning, er det meget vigtigt, at vi i stedet spiller hinanden gode i et parforhold og investerer i hinanden.

Parrene i 'BS & Ægteskabsprøven'

BS Christiansen tager fire kriseramte par med til New Zealands vildmark

Mette og Brian

Mette og Brian

Mette Marie Knudtzen, 34 år, og Brian Nørregaard Pedersen, 38 år.

De har været i et forhold med hinanden siden 2002 og bor i Sønderjylland med deres tre børn på 10, 7 og 1½ år. Mette arbejder som tandlæge – Brian er tekniker hos Stofa.

Mette og Brians problem er, at der er gået hverdag i forholdet, og at alt det praktiske har taget over. De glemmer at være kærester til daglig.

”Vores værste frygt er, at vi finder ud af, at vi faktisk ikke har noget til fælles.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Lisa og Jesper

Lisa og Jesper

Lisa Hedegård Webbe, 36 år, og Jesper Hedegård Webbe, 42 år.

De har været sammen siden 2008. Lisa arbejder som dagplejemor, og Jesper er driftschef i en boligforening. De har begge to børn fra tidligere forhold og har fået et barn sammen. Mange af deres problemer bunder i mine-dine-og-vores børn-konflikter over de i alt 5 hjemmeboende børn.

”Mange af de diskussioner, vi har, er primært, fordi vi er en sammenbragt familie med fem børn.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Martin og Rolf

Martin og Rolf

Martin Gadeberg, 39 år, og Rolf Steinlein, 47 år.

De mødte hinanden på en datingside i 2014 og har været i et forhold lige siden. Rolf er hjemmegående, Martin er butikschef.

Parret blev forlovet i 2015 og bor nu sammen med deres to hunde. 

”Vores største udfordring som par er helt klart jalousi og tillidsforholdet til hinanden.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Britt og Søren

Britt og Søren

Britt Rossé Segel, 47 år, og Søren Rossé Segel, 48 år.

De har været i et forhold siden 2001 og har sammen to børn på 13 og 14 år. Herudover har Britt et barn fra et tidligere forhold. Britt er uddannet lærer, men er på førtidspension. Søren er arbejdsmiljøchef hos DSB. Problemet hos dem er primært, at Britt føler sig ensom i deres forhold.  Søren er MEGET væk fra hjemmet, og Britt bruger det meste af sin tid for sig selv i deres hjem.

”Vi håber at komme hjem som en bedre udgave af os selv, og som ægtepar. Men vores børn er nervøse for, om vi kommer hjem sammen eller hver for sig.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Se 'BS & Ægteskabsprøven' tirsdag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play