Det kan være decideret farligt: Sådan rammer kærestesorg din krop

Kærestesorg kan faktisk mærkes fysisk i hjertet, og din krop reagerer ligesom, når den bliver stresset.

Nogle mister appetitten, mens andre ligger søvnløse om natten. 

Du har sikkert selv oplevet, hvordan din krop kan blive påvirket af at være i hjertesmerte. Kærestesorg bliver nemlig tit til fysiske reaktioner i kroppen, der kan minde om den slags symptomer, vi også oplever ved stress. I værste tilfælde kan det faktisk føre til et hjertesvigt.

Når vi er i kærestesorg reagerer kroppen fysisk, fordi hjernen skal tilpasse sig de nye forhold. Den proces, der sker i hjernen under hjertesorg, kan sammenlignes med det, der sker, hvis man er narkoman, og pludselig stopper med at tage stoffer.

- Når vi mister et menneske, vi har været tæt knyttet til, kan vi opleve en form for abstinens - en biologisk og psykologisk sult, som vi ikke kan stille. Hvis denne tilstand varer ved længe, kan vi få en "depressiv hjerne" med ubalancer i signalstoffet seretonin og stress-systemet, forklarer psykolog og hjerneforsker Dea Stenbæk.

Kærlighed er som narkotika

Så mange går fra hinanden

  • 50 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse.
  • 17.146 blev skilt i 2016.
  • 1,6 millioner danskere lever alene.
  • Kilde: Danmarks Statistik

Først og fremmest bliver signalstofferne oxytecin og dopamin reguleret i hjernen. Det er de stoffer, der giver os en lykkefølelse, når vi eksempelvis bliver forelskede. Når vi er i kærestesorg falder deres niveauer igen. Samtidig kan der også komme ubalancer i signalstoffet seretonin, og det kan fremkalde stresssymptomer som ondt i maven, manglende appetit, søvnløshed og hukommelsesbesvær.

- Psykisk kan det komme til udtryk som sekvenser af tanker, billeder og "følelsesstorme", der er svære at styre. Det kommer til udtryk kropsligt, fordi vores tilknytningssystem er et biologisk funderet system, så vi mærker det typisk som fysisk afmatning, siger Dea Stenbæk, og forklarer, at de fleste vil komme sig over denne fase, hvorefter de igen vil begynde at søge efter en ny partner.

Men for nogle kan sorgen være så slem, at hjertet faktisk bliver påvirket og i værste tilfælde sætter ud. Det har den engelske betegnelse 'broken heart syndrome'.

Hjertet bliver påvirket

'Broken heart syndrome' opstår, fordi binyrerne udskiller stresshormonet kortisol. Gennem nerverne bliver stresshormonet ført hen til hjertet og får det til at slå hurtigere og hårdere. Det forklarer Thomas Emil Christensen, der er læge på hjertemedicinsk afdeling på Rigshospitalet og forsker i kærestesorg.

- Det står ikke fuldstændig af, men det betyder, at de får et hjertesvigt. Hjertet kan ikke pumpe det blod rundt i kroppen, som den skal bruge, siger Thomas Emil Christensen.

Symptomerne på 'broken heart syndrome' er de samme som ved en blodprop, hvilket vil sige ondt i hjertet, åndenød og besvimelse. I Danmark bliver der hvert år indlagt cirka 30 med 'broken heart syndrome', og ud af dem dør tre. Ofte er det ældre kvinder, der dør af det.