Samliv

- Hej chef, min kæreste har forladt mig, så jeg kommer ikke i dag

Din chef skal godtage, at du melder dig syg - også selvom det er på grund af kærestesorg.

"Hej chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag, fordi min kæreste er gået fra mig".

Det lyder måske som en dårlig joke. Men faktisk er det helt i orden at melde sig syg på grund af kærestesorg.

- Det er ikke arbejdsgiverne, der vurderer, om man er syg eller ej. Arbejdsgiverne skal acceptere, hvis man melder sig syg, og så er det den enkelte - eventuelt i samråd med en læge - der selv skal vurdere, om man er syg, fortæller Elisabeth la Cour, chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Som medarbejder har man ikke pligt til at oplyse, hvorfor man melder sig syg. Ved langtidssygemeldinger kan arbejdsgiveren dog bede om en lægeerklæring.

Hos fagforeningen 3F anbefaler de, at man kontakter sin læge, hvis man på grund af kærestesorg ikke føler sig i stand til at gå på arbejde.

- Så er det en lægefaglig afgørelse, om ens situation - sammenholdt med arbejdets karakter - vil være en gyldig grund til sygemelding, skriver 3F i en mail.

Hverken 3F eller HK har oplevet sager om sygemeldinger på grund af kærestesorg, og der findes heller ingen opgørelser over det.

Det er som at have stress

Nogle vil måske ikke mene, at kærestesorg er en decideret sygdom. Men det kan faktisk være så slemt, at det kan sammenlignes med at have stress. Når du kommer i hjertesorg, sker der nemlig forandringer i din krop. I hjernen bliver signalstofferne ændret, og hormonerne oxytocin og kortisol stiger. Det er de hormoner, der bliver udløst ved stress og giver fysiske symptomer.

Forskellige grader af kærestesorg

Der er naturligvis forskel på graden af kærestesorg, men faktisk kan det i de helt grelle tilfælde være så slemt, at hjertet bliver påvirket - i fysisk forstand.

- Hvis du har en lægeerklæring på, at du er syg af sorg, så er det okay. Så accepterer arbejdsgiveren det, siger Elisabeth la Cour fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Men i de tilfælde, hvor du ikke har alvorlige fysiske symptomer, anbefaler Dansk Arbejdsgiverforening at tage på arbejde.

- Det kan jo være sundt at komme på arbejde og komme ud blandt andre, hvis man er i kærestesorg, siger Elisabeth la Cour.

Har du prøvet at være så hårdt ramt af kærestesorg, at du måtte melde dig syg, så vil vi gerne høre din historie. Send en mail til jeps@tv2.dk.

Afstemning

Er det i orden at melde sig syg med kærestesorg?