BS & Ægteskabsprøven

Rolf sprang ud som 45-årig: Ekskonen troede, det var aprilsnar

Rolf Steinlein har været gift i et heteroseksuelt ægteskab og har en voksen datter. Først i 2014 besluttede han sig for at springe ud som homoseksuel.

Med sine pink shorts og storprikkede skjorter er 47-årige Rolf Steinlein ikke typen, der er bange for at skille sig ud fra mængden.

- Jeg har altid haft en speciel tøjstil og farvet mit hår på forskellige måder. Så jeg tror, at der er mange, der gennem tiden har tænkt, at jeg var homoseksuel, siger Rolf Steinlein, som seerne har lært at kende gennem TV 2-serien 'BS & Ægteskabsprøven'.

Men i det meste af sit liv har Rolf levet som heteroseksuel. Faktisk helt indtil et halvt år før, han mødte sin nuværende partner, Martin Gadeberg, for tre år siden.

- Jeg sprang ud den 1. april 2014. Jeg fandt ud af, at det var det, der skulle til for mig. Det var det, der føltes rigtigt, siger Rolf Steinlein.

Se i videoklippet nedenfor, hvordan Rolf springer ud på YouTube.

Var gift med en kvinde i knap 10 år

I dag er Rolf Steinlein ikke i tvivl om, at det eneste rigtige for ham er at leve i et homoseksuelt forhold. Men tidligere var det lige så naturligt for ham at være i parforhold med kvinder.

- Jeg har ikke følt, at jeg har manglet noget i de forhold, jeg havde til kvinder. Det er kun, når jeg ser i bakspejlet, at jeg véd, der har manglet et eller andet for at få den specielle følelse, som jeg har oplevet ved at være sammen med en af det samme køn.

Rolf er vokset op på Bornholm, og allerede som 17-årig i 1987 blev han kærester med Diana, som han tre år senere giftede sig med. Et ægteskab, der varede knap 10 år, indtil 1999.

Jeg fandt det ikke unaturligt at være sammen med en kvinde, men jeg var heller ikke forelsket på den der måde, hvor man har sommerfugle i maven

Rolf Steinlein, deltager i 'BS & Ægteskabsprøven'

- Dengang ville man jo bare have en partner, ligesom de andre. Og så var man jo ung og kåd. Jeg fandt det ikke unaturligt at være sammen med en kvinde, men jeg var heller ikke forelsket på den der måde, hvor man har sommerfugle i maven, fortæller han.

Opfostrede datter som alenefar

Som en naturlig følge af, at Rolf og Diana blev gift med hinanden, begyndte de at arbejde på at blive forældre. Det var dog ikke så ligetil, som de troede.

- Vi kæmpede i flere år for at få et barn, og vi var igennem alt muligt hospitalsræs. Til sidst lykkedes det så, i 1995, siger han.

Rolf Steinlein blev i 1990 gift med Diana, som han fik en datter med fem år senere. Ægteskabet varede til 1999.

Få år efter, at datteren Emily var kommet til verden, gik ægteskabet i opløsning. Omtrent samtidig mistede Rolf sit job som leder af en grafisk afdeling. Men han besluttede at kæmpe for at beholde sin datter hos sig.

- Min holdning var nok, at når man er stor nok til at lave et barn, så skal man sgu også være voksen og ansvarsfuld nok til at kæmpe for barnet. I stedet for, at det altid skal gå den vej, at det er moderen, der skal have forældreretten, lyder det fra Rolf, som har haft Emily boende hos sig, siden hun var tre et halvt år gammel.

Selv om Rolf og Diana havde fælles forældremyndighed, besøgte Emily altså kun sin mor i weekenderne, og da Diana noget tid efter valgte at flytte fra Bornholm til Fyn med en ny kæreste, blev der efterhånden længere og længere mellem besøgene.

Rolf har derfor praktisk talt været alene om at opfostre datteren.

- Det har været sindssygt hårdt, fordi der ikke har været mange pasningsmuligheder, men jeg ville ikke have været det foruden, konstaterer han.

Rolf ses her sammen med sin datter, Emily, som har haft fast bopæl hos ham på Bornholm, siden hun var tre et halvt år gammel.

Efter at Rolf mistede sit job omkring årtusindskiftet, har han blandt andet taget HF og været i forskellige former for arbejdsprøvninger, men en diagnose gjorde, at han for tre år siden gik på førtidspension.

Har altid været fascineret af eget køn

Gennem sin opvækst på Bornholm, hvor Rolf Steinlein har boet, siden han var to år gammel, har han ikke på noget tidspunkt haft en klar erkendelse af, at han var homoseksuel. Umiddelbart var der heller ikke klangbund for det på den lille klippeø.

Jeg har nok altid været fascineret af mit eget køn, men har bare syntes, at det var unormalt

Rolf Steinlein, deltager i 'BS & Ægteskabsprøven'

- Jeg har nok altid været fascineret af mit eget køn, men jeg har bare syntes, at det var unormalt, så jeg har ikke gjort noget ved det, siger Rolf Steinlein og fortsætter:

- Det har ikke været en decideret seksuel tiltrækning, jeg har haft af fyre, men mere sådan en observation, hvor jeg indimellem tænkte: Han er sgu da meget lækker ham der, eller han er en pæn mand. På samme måde som en heteroseksuel kan se på en kvinde og blive tiltrukket af hendes øjne eller smil, uden at det nødvendigvis er seksuelt.

Med sin lidt specielle tøjstil og forkærlighed for at farve sit hår har Rolf gennem tiden fået flere til at tro, at han var homoseksuel - uden at han selv havde erkendt det.

Siden skilsmissen har Rolf haft to andre langvarige forhold til kvinder. Det ene varede i omkring 10 år fra 2001, hvor Rolf og kæresten boede hver for sig, og det andet holdt i otte måneder. Derudover har han haft nogle kortvarige forhold på én til to måneder samt en masse one-night-stands.

Legede med tanken et stykke tid

Da Rolf Steinlein næsten uafbrudt har befundet sig i et parforhold med en kvinde, har han heller ikke følt anledning til at stille spørgsmålstegn ved det. Det var først i 2013, at tankerne begyndte at presse sig på.

- Det sidste år, før jeg sprang ud, fik jeg en følelse af, at der ligesom manglede noget. Og så opstod mistanken om, at det måske var den vej, jeg skulle gå. Men så igen kom tvivlen: Ej, er det nu også det? Så jeg legede med tanken et stykke tid uden at gå videre med det, erkender han.

I dag kan Rolf godt se, at han ubevidst har ventet med at træffe beslutningen om at springe ud som bøsse, til hans datter, Emily, var blevet voksen.

Når Rolf i dag efterrationaliserer over forløbet, kan han godt se, at han i underbevidstheden formentlig har besluttet at vente, til datteren var blevet voksen.

- Da jeg endelig tog springet, havde det jo også noget at gøre med, at min datter blev ældre og flyttede hjemmefra. Så var det som om, brikkerne faldt på plads, og det hele gik op i en højere enhed.

Sprang ud på YouTube

Først i foråret 2014 var tanken om at springe ud som homoseksuel blevet så påtrængende, at Rolf Steinlein i en alder af 45 år besluttede at tage konsekvensen af det og proklamere det for alverden.

- Jeg startede med at fortælle min datter det, og resten fik det at vide i en video på YouTube den 1. april. Jeg tænkte, at hvis jeg fik alt for mange dårlige henvendelser om det, kunne jeg sige, at det var en aprilsnar, lyder det med et grin fra Rolf, der fortsætter:

Rolf Steinlein er 45 år gammel, da han i 2014 springer ud som homoseksuel i en video på YouTube.

- Jeg lavede en video, hvor jeg fortalte, at jeg var til fyre, og at sådan var jeg nu - så folk kunne tage mig, som jeg var, eller lade være. Heldigvis tog folk godt imod det. Jeg havde selvfølgelig også lagt videoen på Facebook, og der fik jeg mange sjove kommentarer.

Blandt kommentarerne på Facebook var en besked fra Rolfs ekskone, der skrev: "Ja, ja, hvis du er homo, så er min røv firkantet".

Også andre kvindelige bekendtskaber meldte sig på banen.

- Den sidste af hunkøn, som jeg havde været i seng med, skrev en sms om, at hun gerne ville mødes for at snakke med mig. Da vi mødtes, spurgte hun, om det var hende, der var skyld i, at jeg var blevet homoseksuel? Det kom der en del sjov ud af, griner Rolf.

Endelig var der sommerfugle i maven

Da Rolf Steinlein sprang ud som bøsse, var det ikke fordi, han havde mødt en bestemt fyr, han var tiltrukket af. Det skete først senere.

- Før Martin havde jeg et enkelt forhold til en anden mand i omkring tre måneder. Men da jeg mødte Martin gennem et chat-forum for homoseksuelle et halvt år efter, at jeg sprang ud, føltes det bare helt rigtigt. Det var lidt ligesom en kærlighedsfilm - med sommerfugle i maven og det hele, fortæller Rolf.

I et halvt år efter, at Rolf mødte Martin, pendlede de mellem Bornholm og København for at ses.

Også Rolfs nu 21-årige datter, Emily, reagerede meget positivt på sin fars beslutning om at leve som homoseksuel.

- Hun tog det rigtig godt. Hun sagde, at det var på tide, og at hun faktisk altid havde ønsket sig en homofar. Så hun er cool, det er hun sgu. Som hun siger, så har hun aldrig set mig gladere, lyder det stolt fra Rolf.

Flytter tilbage til Bornholm

Som det fremgår af 'BS & Ægteskabsprøven' har Rolf Steinlein og Martin Gadeberg i det seneste år boet sammen i en lejlighed i Ishøj syd for København.

Men netop nu ligger parret i flytterod, fordi de har opsagt lejligheden per 1. maj for at flytte til Bornholm.

Heldigvis er Rolfs kæreste gennem to et halvt år, Martin Gadeberg (t.v.), meget glad for Rolfs datter, Emily. Her ses de alle tre sammen.

- Martin har fået job som butikschef i en dagligvarebutik i Nexø, og vi har lejet et hus i Rønne, som vi flytter ind i 28. april. Vi har masser af venner på Bornholm, og min datter bor der jo også. Hun glæder sig meget til, at vi kommer derover. Så det skal nok blive godt, slutter han.

Parrene i 'BS & Ægteskabsprøven'

BS Christiansen tager fire kriseramte par med til New Zealands vildmark

Mette og Brian

Mette Marie Knudtzen, 34 år og Brian Nørregaard Pedersen, 38 år fra 'BS & Ægteskabsprøven'.

Mette og Brian

Mette Marie Knudtzen, 34 år, og Brian Nørregaard Pedersen, 38 år.

De har været i et forhold med hinanden siden 2002 og bor i Sønderjylland med deres tre børn på 10, 7 og 1½ år. Mette arbejder som tandlæge – Brian er tekniker hos Stofa.

Mette og Brians problem er, at der er gået hverdag i forholdet, og at alt det praktiske har taget over. De glemmer at være kærester til daglig.

”Vores værste frygt er, at vi finder ud af, at vi faktisk ikke har noget til fælles.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Lisa og Jesper

Lisa Hedegård Webbe, 36 år, og Jesper Hedegård Webbe, 42 år, fra 'BS & Ægteskabsprøven'.

Lisa og Jesper

Lisa Hedegård Webbe, 36 år, og Jesper Hedegård Webbe, 42 år.

De har været sammen siden 2008. Lisa arbejder som dagplejemor, og Jesper er driftschef i en boligforening. De har begge to børn fra tidligere forhold og har fået et barn sammen. Mange af deres problemer bunder i mine-dine-og-vores børn-konflikter over de i alt 5 hjemmeboende børn.

”Mange af de diskussioner, vi har, er primært, fordi vi er en sammenbragt familie med fem børn.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Martin og Rolf

Martin Gadeberg, 39 år, og Rolf Steinlein, 47 år, fra 'BS & Ægteskabsprøven'.

Martin og Rolf

Martin Gadeberg, 39 år, og Rolf Steinlein, 47 år.

De mødte hinanden på en datingside i 2014 og har været i et forhold lige siden. Rolf er hjemmegående, Martin er butikschef.

Parret blev forlovet i 2015 og bor nu sammen med deres to hunde. 

”Vores største udfordring som par er helt klart jalousi og tillidsforholdet til hinanden.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Britt og Søren

Britt Rossé Segel, 47 år, og Søren Rossé Segel, 48 år.

Britt og Søren

Britt Rossé Segel, 47 år, og Søren Rossé Segel, 48 år.

De har været i et forhold siden 2001 og har sammen to børn på 13 og 14 år. Herudover har Britt et barn fra et tidligere forhold. Britt er uddannet lærer, men er på førtidspension. Søren er arbejdsmiljøchef hos DSB. Problemet hos dem er primært, at Britt føler sig ensom i deres forhold.  Søren er MEGET væk fra hjemmet, og Britt bruger det meste af sin tid for sig selv i deres hjem.

”Vi håber at komme hjem som en bedre udgave af os selv, og som ægtepar. Men vores børn er nervøse for, om vi kommer hjem sammen eller hver for sig.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Se tredje afsnit af 'BS & Ægteskabsprøven' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.