GO'

Den ene er mekaniker - men det er nok ikke den, du tror

Omgivelserne kan godt være uforstående, når mænd vælger "kvindejobs" og den anden vej rundt. Det fortæller Alexandra og Niklas ud fra egne erfaringer.

Alexandra Songbang Larsen er 162 centimeter høj og vejer 50 kilo - og er kvinde. Niklas Kline Lange Frost er markant større - og mand. Den ene af dem er sygeplejer og den anden er mekaniker.

Selvom du nok har gættet, hvem der er hvad nu, så har de oplevet, at omgivelserne ikke kunne forstå deres karrierevalg.

Alexandra vidste allerede tidligt, at hun ønskede at blive automekaniker. Men hun var lidt tilbageholdende med at fortælle sine nærmeste om valget.

- Jeg tænkte, at min familie ville synes, at det var noget mærkeligt noget. De er lidt grove i munden, så jeg tænkte, at de ville grine af det, siger Alexandra Songbang Larsen og fortsætter:

- Min bedste veninde syntes for eksempel i starten, at det var sygt mærkeligt, at jeg ville være mekaniker. Nu synes hun bare, at det er mega sejt.

Mange unge vælger fortsat uddannelse ud fra, hvad der er et "mandejob" og et "kvindejob". Det viser tal fra Undervisningsministeriet. For eksempel er 8,8 procent af nyoptagede sygeplejeskestuderende i 2016 mænd. 40 ud af 2500 personvognsmekaniker lærlinge er kvinder - hvilket svarer til 1,6 procent.

Troede at han jokede med job

Niklas er sygeplejer og har mødt samme skepsis fra sine omgivelser som Alexandra, da han skulle fortælle om sit valg.

- Min kammerat troede, at jeg lavede grin med ham, og jeg kan huske én, der ikke troede på mig. Jeg gik på HTX, hvor det måske lå i kortene, at jeg skulle noget mere teknisk, og jeg har spillet meget computer, forklarer Niklas Kline Lange Frost.

På Professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg og Nørrebro blev der i 2016 optaget 139 mænd og 1204 kvinder på uddannelsen som sygeplejer og sygeplejerske, og på andre professionshøjskoler var kønsfordelingen lignende.

Vil din kæreste blive jaloux?

Da Alexandra skulle finde et praktiksted, omtalte de fleste ikke hendes køn, men enkelte steder oplevede hun dog, at kønnet kom i vejen for drømmen.

- Der var et muligt praktiksted, hvor de spurgte, om min kæreste ville blive jaloux, hvis jeg skulle arbejde sammen med så mange mænd. Det syntes jeg, var meget mærkeligt at snakke om, da jeg jo nok selv skulle styre min kæreste, siger Alexandra Songbang Larsen.

I det daglige arbejde oplever Alexandra dog ikke, at hendes størrelse og køn spiller en negativ rolle.

- Hvis der er nogle rigtig store hjul eller noget, kan det godt være svært for mig at tage alene. Men ellers spørger jeg bare om hjælp. Der er også mange hjælpemidler, så der er ikke de store problemer til dagligt, siger Alexandra Songbang Larsen.

Et kønsopdelt arbejdsmarked

Ifølge eksperter kan det være et problem, at Danmark har så mange 'monokønnede fag', altså fag som de fleste underbevist mener, skal varetages af et specifikt køn.

- Befolkningen vil gerne spejle sig i for eksempel politistyrken eller i de velfærdsmæssige jobs. Det kan være den ældre mand på plejehjemmet, der gerne vil se nogle flere mandlige sosu-hjælpere, siger Hanne Marlene Dahl, som er professor i socialvidenskab på RUC.

I forhold til de andre nordiske lande, ligger Danmark cirka på niveau med vores naboer, når det kommer til kønsforskelle på jobmarkedet.