GO'

Radiovært til minister: - Vil du passe mit barn?

Da Le Gammeltoft blev mor for anden gang, oplevede hun, at de danske barselsregler spændte ben for hende. Nu vil hun drikke kaffe med ministeren.

"Kære Brian Mikkelsen, vil du passe mit barn?"

Sådan skriver radiovært, iværksætter, blogger og DJ, Le Gammeltoft i et debatindlæg, hvor hun inviterer Erhvervsministeren på kaffe for at diskutere barselsreglerne for danske kvinder.

For de skal laves om, nu, lyder budskabet fra Le Gammeltoft i Go’ morgen Danmark.

Ministeren har sat sig for, at han vil gøre Danmark til et af de bedste iværksætterlande i Europa, men hvis det skal ske, er han nødt til at tage kvinderne med på råd, mener iværksætteren.

- Jeg tror, at der er rigtig mange kvinder, som lader være med at springe ud som iværksættere eller selvstændige, fordi de godt kan se, at det er problematisk at skulle få små børn i den verden, siger Le Gammeltoft, der indehaver af virksomheden ’Heartbeats’.

Hun mener, at hun ved, hvad hun snakker om. For Le Gammeltoft har selv prøvet at lægge arm med barselsreglerne, som hun kalder "rigide". 

Én mail kan koste 6.000 kroner

Da Le Gammeltofts virksomhed var 1,5 år gammel, fik hun datteren Lilja, og det skabte en masse udfordringer.

- Jeg kunne enten være på fuldtidsbarsel eller på deltidsbarsel. Så hvis jeg ville være med én time om ugen og spørge mine ansatte, om de klarede den, og hvordan det gik, så røg jeg på deltidsbarsel, siger hun.

For en almindelig dansker er der stor forskel på de to ydelser, man kan få. Er man på fuldtidsbarsel modtager man 12.000 kroner per måned, mens man kun modtager 6.000 kroner, hvis man kun opfylder kravene for deltidsbarsel. Og systemet er så rigidt, at det lægger op til, at man ligefrem snyder, lyder det fra iværksætteren.

- Hvis du svarer på en mail eller deltager i et møde, så ryger du på jo deltidsbarsel, siger Le Gammeltoft.

Le Gammeltoft løste problemet ved, at hun vendte tilbage til arbejdspladsen efter seks måneders barsel – med datteren Lilja i en kravlegård på kontoret.

- Og så har hun ellers været ’post-it-baby’ og ’kontorbaby’, forklarer Le Gammeltoft.

Det har stået stille i 15 år

Det er dog ikke mange gøre det samme, som Le Gammeltoft kan, og barselsreglerne ér noget, der spænder ben for de kvindelige iværksættere. Tallene taler deres eget sprog, mener iværksætteren.

Ser man på udvikling i cvr-registreringer, er der ikke sket en forandring i kønskvoteringen i mere end 15 år.

I 2001 blev 70 procent af alle nystartede virksomheder stiftet af mænd. I 2016 var fordelingen næsten den samme.

Én af de kvinder, som også har forsøgt at kombinere livet som selvstændig kvinde og rollen som mor, er Pernille Normand.

Hun ejer sin egen frisørsalon, og hun mærker stadig konsekvenserne af den barsel, hun tog – selvom det er lidt mere end fire år siden.

- Selvom kunderne er trofaste, så mister de selvfølgelig tålmodigheden, når man er væk så længe. Det kan jeg sådan set mærke endnu, fortæller Pernille Normand i Go’ morgen Danmark.

For Pernille Normand har det betydet, at hun er nået frem til, at hun ikke kan få barn nummer to, mens hun er selvstændig. For det kan ikke hænge sammen.

Hvad skal man gøre?

Både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) var inviteret til at deltage i debatten i Go’ morgen Danmark torsdag formiddag.

Brian Mikkelsen, som netop har sammensat et iværksætterpanel, der skal komme med deres bud på, hvordan Danmark bliver et af de bedste iværksætterlande i Europa, ønskede ikke at debattere barselsreglerne, da de hører under beskæftigelsesministerens ansvarsområde. Og Troels Lund Poulsen (V) har heller ikke ønsket at deltage i debatten.

Det ændrer dog ikke på, at emnet trænger til at blive diskuteret og reglerne ændret, mener Le Gammeltoft.

- De vil gerne have, at vi bliver selvstændige og iværksættere, de vil gerne have, at vi skaber arbejdspladser, og de vil også gerne have, at vi får børn. Jeg har gjort det hele, og jeg elsker mit liv, men der er rigtig mange, der ikke har de samme muligheder, og det er vi nødt til at få gjort anderledes, lyder hendes opfordring.

Som Pernille Normand ser det, så er problemet, at der ikke er ligestilling på området endnu.

- Jeg synes, det vil hjælpe, hvis mændene kom på banen i barslen. Selvom der er nogle mænd, der har lyst, så er det ikke altid okay at spørge på arbejde, tror jeg.

For Le Gammeltoft kunne løsningen have været, at hun havde fået aflastning et par timer om dagen, så hun kunne se til sin virksomhed i ny og næ.

- Men de her kasser, som vi bliver sat ned i, de skal være løsere. Der skal være flere muligheder end ’deltidsøkonomi’ og ’fuldtidsøkonomi’, slutter hun.