GO'

Lola Jensen: Fire fejl forældre ikke må begå under konfirmationen

Forældrene bærer et stort ansvar for, at de unge konfirmander får en god dag. Når talen skal holdes, skal mor og far holde tungen lige i munden.

Denne weekend fejrer tusindvis af unge konfirmander og deres forældre begivenheden med mad, fest og ikke mindst taler.

Men især forældrene skal holde tungen lige i munden, når de traditionen tro slår på glasset, rejser sig op og holder tale for familie og venner - om barnet.

Sådan lyder opfordringen fra familievejleder Lola Jensen i Go’ morgen Danmark.

For børn og tilhørere er det en stærk oplevelse, når mor eller far stiller sig op for at holde en tale for deres barn. Derfor skal ordene vælges med meget stor omhu, mener hun.

- Der er nogle ting, som er no go, siger Lola Jensen.

Man bør som forælder for alt i verden undgå, at det bliver pinligt for barnet. Ja, faktisk er det enhver forælders ansvar, lyder det.

- Når man spørger voksne 50, 70 eller 80 år efter, så har den dag sat sig et kæmpe spor. Derfor er det rigtig vigtigt, at de får en god dag, siger Lola Jensen.

Rolfs konfirmation illustrerer meget godt hans barndom. På selve dagen sidder mor derhjemme og kan ikke overskue noget, og der er ikke inviteret nogen gæster. Han må gå alene hen til kirken og sætte sig alene, fortæller Rolf Hermansen. Video: Thomas Jørgen Seerup

Undgå at tale om dig selv

Der er flere ting, man skal afholde sig fra, når man holder sin tale som forælder, mener familievejlereden.

I videoen øverst i artiklen kan du se de fire fejl, du ikke skal begå, når du holder en tale for konfirmanden.

Én af de ting er, at man skal undgå at tale om sig selv.

Sætninger som ”dengang jeg fødte dig” og ”mit liv ændrede sig, da jeg fik dig”, skal man afholde sig fra, og man skal heller ikke begynde at rose sig selv som enestående forælder, mener Lola Jensen.

- Altså, hvor man højner sin egen indsats i stedet for at tale om barnet, siger hun.

Det er ikke det eneste, man ikke skal komme ind på, når man holder sin tale foran familie og venner.

Pas på med pinlighederne

De fleste forældre vil få lyst til at fortælle om nogle af de pinligheder, som barnet har begået i sit liv. Hvis man går ned ad den vej, skal man gøre det på en blød og sjov måde, hvor man ikke udstiller barnet, som måske ikke er vant til at være i centrum.

- Jeg sidder med børn, der frygter for, hvad der skal komme. Det er forfærdeligt at blive udstillet på den måde. Især for små teenagere. Så ordene skal virkelig vælges med omhu, siger Lola Jensen.

I stedet for at udlevere de pinlige historier og tale om sig selv, skal man fokusere på at være ærlig og kun give plusser til barnet i talen – også selvom, der har været mange konflikter.

- Om ikke andet kan du omformulere: ”Det er aldrig kedeligt at være sammen med dig. Vi har udfordringer, men du har altid været en super god storebror, og alle dine søskende har kunnet regne med dig”, siger Lola Jensen.

På konfirmationsdagen skal konflikterne med andre ord pakkes væk, og det positive skal findes frem. Det gør ikke noget, at man ikke er god til at holde tale, så længe man viser kærligheden, mener hun.

Børnene kan få brug for hjælp

Det er også forældrenes ansvar at hjælpe børnene med, at deres konfirmationstale bliver god.

Mange børn kan selv finde ud af at strikke en god tale sammen, men nogle kan have brug for en usynlig hånd, der leder dem på rette vej, er familievejlederens råd.

Man skal som forælder skal ikke blande sig, men det vil være en god idé, hvis man spørger et andet familiemedlem – en tante eller onkel – om de vil tjekke talen og give barnet et par gode råd med på vejen.

- Der skal være nogen i familien, som har hånd om det der, siger Lola Jensen.

Et par nemme spørgsmål om, hvad talen skal handle om – hvad målet er – kan være en nem måde at begynde samtalen om selve talen med konfirmanden, inden den skal holdes foran hele familien.

Formålet med samtalen er, at forhindre barnet i at holde en tale, hvor hele selskabet bliver en scene for familiens problemer – det er noget, som hverken barnet eller forældrene ønsker, lyder det fra Lola Jensen.

Hvis du mangler inspiration til, hvordan man holder den perfekte tale, kan du læse med herunder, hvor kommunikationsrådgiver Anders Stahlschmidt, stemmetræner Dorte Koch og retoriker Martin Fehr Therkildsen, der står bag sitet røst.dk, har givet deres bedste råd til den bedste tale:

Sådan skriver du en god tale

 1. Talens tre grundsten

  Når du bygger en tale op, er det vigtigt at have styr på dens tre grundsten, som er; historier, pointer, og en erklæring.

  Den ene er de historier, du vil bruge i talen - det kan være anekdoter fra personens liv.

  - Det er dem, folk lapper i sig, forklarer Anders Stahlschmidt.

  De historier, du vælger i din tale, skal gerne have nogle pointer, og det vil oftest være grunden til, at du bringer dem op.

  - Hvis det bare er en god historie, som umiddelbart ikke har en pointe, så sæt dig ned og se på, hvad historien fortæller om personens egenskaber, råder Anders Stahlschmidt.

  Endelig skal der i talen være en erklæring eller et ønske

  - Hvis det er en tale til en konfirmanden, kan man for eksempel sige, at man ønsker, at konfirmanden skal bevare det gode humør, fortæller Anders Stahlschmidt.

  Erklæringen eller ønsket vil man som regel slutte talen med, så det binder en sløjfe. Men man kan også putte det ind allerførst og så uddybe det i talen.

 2. Giv talen struktur

  Martin Luther King

  Del din tale ind i tre dele: indledning, midte og slutning.

  Midten skal ifølge Martin Fehr Therkildsen fylde det meste af talen, men indledning og afslutning er mindst ligeså vigtige. Indledningen skal være fængende, appetitvækkende eller provokerende.

  I midten folder du indledningen ud. Her må du gerne gå mere i detaljer, men spørg sig selv: "Hvad er de tre vigtigste ting at få sagt i talen?"

  Afslutningen bruges til opsamling og til at levere et budskab - gerne med en krølle på halen.

 3. Indbyg en overraskelse

  Talen må ikke blive forudsigelig, hvis du vil fange tilhørerne. Derfor er det en god idé at arbejde med at indbygge en overraskelse.

  - Det kan være, at man starter med en pointe, som folk bliver overraskede over at høre - noget, folk måske ikke ved om personen. Det kan godt være noget, der umiddelbart er negativt, som så bliver vendt til noget positivt gennem de historier, man bruger i talen. Det kan fange tilhørerne og føre humor med sig, siger Anders Stahlschmidt.

  Han nævner, at man for eksempel kan sige: "Du er ikke fintfølende", hvis man så underbygger det med en sjov historie, der fanger tilhørene og siger noget om personen.

   

   

 4. Stil et dramatisk spørgsmål

  En anden god måde at fange tilhørernes interesse på er ved at stille et dramatisk spørgsmål

  - Det kunne være et spørgsmål som: "Hvordan skal det gå dig, når du en dag skal køre bil?". Det fungerer som et retorisk spørgsmål, der bygger spændingen op, siger Anders Stahlschmidt.

  Spørgsmålet undersøger man så i talen, hvor man til sidst besvarer det.

 5. Hold den røde tråd

  Når du skriver din tale, så sørg for, at der er en rød tråd gennem alle dine pointer.

  - Hvis du vil være sikker på, at der er en rød tråd, så byg din tale op over et tema. Det kan også være, at du bygger talen op over en pointe, som så bliver gentaget igen og igen og igen. Pointen kan for eksempel være, at personen ikke har tålmodighed, og så skal du vælge nogle historier, der understøtter det, siger Anders Stahlschmidt.

 6. Pas på længden

  - Det vigtige er, at det, man siger, er noget, der betyder noget. Og så er det vigtigt, at selskabet lærer personen endnu bedre at kende, siger Anders Stahlschmidt.

  Talen må maks vare ti minutter, men kan også sagtens vare to minutter - det afhænger af indholdet.

  - Husk, at din tale ikke er det vigtigste ved festen, men at talen bare er et remedie, siger Anders Stahlschmidt.

 7. Brug korte sætninger

  For de fleste vil der være stor forskel på den måde, de taler og skriver på. Og en tale skal skrives, som du taler. Det vil sige, at du skal skrive i korte sætninger og passe på med at bruge alt for komplicerede ord.