Samliv

Sådan laver du den perfekte bordplan

Bordplaner kan være noget af det mest besværlige ved festplanlægningen, men der er en håndfuld gode råd, der kan hjælpe dig godt på vej.

Skal par sidde sammen? Bliver svigermor sur, hvis hun ikke sidder ved siden af os? Og hvem skal sidde ved siden af min højtråbende onkel Aksel?

Hvis du nogensinde har forsøgt at lave en bordplan, har du garanteret stillet dig selv lignende spørgsmål. Det kan nemlig være rigtig svært at stille alle gæster tilfredse, når de skal placeres til festen. En undersøgelse fra 2014 viser således, at dårlige bordplaner er det folk hader allermest ved bryllupper, det er faktisk værre end lange og pinlige taler. 

Nye familiestrukturer gør det svært

- Det er vanskeligt at lave en god bordplan, og folk underkender fuldstændigt, hvor lang tid det tager, fortæller forfatter og takt- og toneekspert Sanne Udsen til TV 2.

Hun forklarer, at de nye familiestrukturer med skilsmissebørn og stedforældre kan gøre bordplaceringen endnu sværere, især til bryllupsfester, hvor der er nogle uskrevne regler. 

- Der nogle traditioner til et bryllup om et højbord, hvor forældre og forlover sidder, men i vore dage kan det være svært, fordi der er stedforældre og lignende, siger hun.

Men der er faktisk et par gode tommelfingerregler og råd at hente, hvis du sidder og nørkler med bordplanen. Her får du Sanne Udsen og bryllupsplanlægger og ejer af bryllup.dk, Michael Noes råd til en god bordplan. 

Sådan laver du den perfekte bordplan

 1. Drop den jyske bordsætning

  Ifølge forfatter og takt- og toneekspert Sanne Udsen er det ikke så underligt, at folk let bliver frustrerede over deres bordplacering, folk har nemlig meget forskellige opfattelser af, hvad der er ”korrekt” bordplacering.

  - Der er mange, der kan blive overrasket over, hvis man ikke kører med såkaldt ”jysk bordsætning”, hvor folk sidder i par. Men hvis man for eksempel er til bryllup, foreskriver traditionen faktisk, at man ikke sidder i par, medmindre man er ny-forlovet – i dag kunne man nok oversætte det til et helt nyt par, der ikke kender hinanden så godt, forklarer hun til tv2.dk.

 2. Undgå singlebordet

  Michael Noe, der er bryllupsplanlægger og ejer af bryllup.dk, fortæller, at der er endnu en grund til at droppe at sætte folk i par, for hvad skal man så gøre med de gæster, der kommer alene?

  - Problemet ved kun at sætte folk i par er, at man nemt får et singlebord, og det er ikke alle, der er lige glade for at sidde der. Så kan det være en god ide at blande par og singler, siger han.

 3. Runde borde fungerer bedst

  Inden du overhovedet går i gang med at spekulere på, hvem der skal sidde ved siden af hvem, skal du kigge på, hvilke borde du har, og hvordan du placerer dem. Faktisk er der en særlig type borde, der kan få snakken til at glide nemmest. 

  - Generelt er det en rigtig god ide at sætte folk ved små runde borde i grupper af 8-10, hvis det kan lade sig gøre. Så kan alle nemlig tale sammen. Hvis man sidder ved lange borde, får man ofte kun talt med sin bordherre og borddame og personen overfor, fortæller Michael Noe.

 4. Sæt ikke de snakkende ved siden af de stille

  Mange har det med at blande folk, så de meget udadvendte og snakkesaglige gæster bliver sat ved siden af de indadvendte og tavse typer. Men det er ifølge Sanne Udsen en helt forkert tilgang.

  - En klassisk fejl folk laver er at sætte en person, der snakker meget, ved siden af en person der er stille. Men det er en dårlig ide, for folk der taler meget kan godt lide at slås om ordet med andre, der taler meget, imens folk der er stille slet ikke får indført et ord, hvis de sidder med en, der taler meget.

 5. Overvej at skifte bordplacering undervejs

  De fleste personer, der har givet sig i kast med en bordplan har også siddet med spørgsmålet om, hvorvidt man skal blande kortene og sætte folk ved siden af nogle, de ikke kender eller holde sig til den sikre model, hvor alle ved bordet kender hinanden.  

  Hvis du er meget i tvivl, kan du benytte dig af en hel tredje model, der dog kræver lidt ekstra planlægning. 

  - Der er folk, der godt kan lide at snakke med nogen, de ikke kender i forvejen, imens det kan være grænseoverskridende for andre. En løsning på det problem kan være at være at skifte bordplan undervejs og lade folk rykke rundt efter hovedretten for eksempel, siger Michael Noe. 

Afstemning

Hvor vil du helst sidde til en fest?