BLOG: Jeg tvivler sgu stadig…

16x9
Ja eller nej til HPV-vaccinen? Hvem skal tvivlen komme til gode? Foto: FRED TANNEAU / Scanpix Denmark

Der er lige lanceret er storstilet kampagne for, at vi skal lade vores d√łtre vaccinere med den meget omtalte HPV-vaccine.

Jeg har læst og lyttet til fagpersonerne og uden at være konspirationsteoretiker, er jeg stadig i tvivl. Men hvem skal den tvivl komme til gode?

For nylig blev jeg kontaktet af en kommunikationsmedarbejder, der spurgte, om hun ikke måtte sende mig noget informationsmateriale om HPV-vaccinen? Det måtte hun godt. Jeg var ærlig og fortalte hende, at jeg stadig var i tvivl om mine yngste piger også skulle have vaccinen, da der har været så meget debat om den, siden de ældste fik den.

Ingen af mine store piger havde komplikationer udover lidt smerte efterf√łlgende og lidt r√łdmen og fortykkelse af huden ved stikket, der endnu ikke er g√•et helt v√¶k. Men vi kan hurtigt blive enige om, at det er i den absolut lette ende og noget, man godt kan leve med.

En af mine veninders d√łtre blev vaccineret nogenlunde samtidig og havde nogle alvorligere problemer efterf√łlgende, som moren tilskrev vaccinen. Jeg er og var i tvivl, og da jeg ikke har h√łrt noget om det siden, g√•r jeg ud fra, at det gik i sig selv. Venindens datter er i dag blevet mor og klarer tilsyneladende b√•de det og livet til UG med kryds og slange.

Men hvorfor bliver en syvbarnsmor som jeg, der ellers f√łlger vaccinationsprogrammet til punkt og prikke, s√• meget i tvivl om, hvorvidt jeg skal lade mine d√łtre vaccinere med HPV-vaccinen?

Det g√łr jeg, fordi der i √•rene efter, mine to √¶ldste d√łtre blev vaccineret, opstod en voldsom debat om netop denne vaccine. Den ene unge pige efter den anden stod frem med voldsomme reaktioner, som de tilskrev vaccinen. L√¶ger og sundhedsfaglige eksperter havde ikke nogle svar, men afviste pure, at pigernes lidelser kunne have noget med vaccinen at g√łre.

De afviste at se på sammenhængen mellem lidelsernes opståen og tidspunktet for vaccinationen, som gjorde, at det var nærliggende at kæde de to ting sammen. Så var det ikke vaccinen, der decideret skabte lidelserne, var der måske noget i den, der triggede dem hos bestemte piger.

Den bekymring havde de slet ingen forståelse for. Ingen forståelse for, at vi som forældre blev meget skræmte over så voldsomme vaccinationsbivirkninger, hvis det var det. Og de forstod slet ikke vores bekymring og tvivl som forældre, fordi vi jo ikke havde en kinamands chance for at vide, om netop vores datter ville være en af dem, der ville reagere voldsomt eller få trigget noget i hende med disse tre stik i armen.

Derfor blev jeg i tvivl. Og derfor er jeg det stadig.

Da s√• en h√•ndfuld danske l√¶ger ogs√• begyndte at st√• offentligt frem med en tvivl og mulig √•rsagssammenh√¶ng, blev jeg endnu mere i tvivl. Da der s√• ogs√• kom udenlandske eksperter frem i medierne, som endda havde arbejdet for firmaet, der lavede vaccinen, og talte om store pengestr√łmme og skjulte bivirkningsrapporter, blev jeg decideret bange. Og rigtig meget i tvivl.

Ville jeg spille hasard med mine yngste d√łtres liv p√• den m√•de uden at vide mere? Jeg anede det ikke, men satte min lid til, at tiden ville arbejde for mig. P√• det tidspunkt var den √¶ldste af mine sm√• piger syv-otte √•r, s√• jeg havde stadig lidt tid at l√łbe p√•. Nu bliver hun 11, s√• jeg har kun √©t √•r tilbage til at tage beslutningen.

Og derfor læste og lyttede jeg med stor interesse til den nye informationskampagne. For måske kunne jeg her få de svar, jeg manglede?

Det gjorde jeg desværre ikke. Jeg fik det samme som sidst. Den ene dundertale efter den anden om, at det var vigtigt at vaccinere sine piger, og at Danmark sakker langt bagud i forhold til de andre skandinaviske lande. Jeg fik ingen oplysninger om formodede HPV-bivirkninger i Sverige og Norge, men i stedet casehistorier om unge piger, der har fået livmoderhalskræft eller forstadier til det.

Jeg har stadig ikke fået svar på, hvorfor disse mange piger fik alvorlige lidelser, der i nogle tilfælde var invaliderende, eller hvordan de har det nu? Det vil jeg gerne vide. De mange hundrede piger, der fik alvorlige lidelser, som de formodede var på grund af HPV-vaccinen, hvordan har de det? Er de blevet raske? Hvis man oplever de her alvorlige ting, er det så noget, man kan regne med at komme sig over?

Det er da vigtig information. I hvert fald for mig. For os for√¶ldre, der pludselig blev s√• meget i tvivl om det danske vaccinationsprogram, at vi ikke bare per automatik fik vores d√łtre vaccineret.

Jeg er stadig i tvivl. Jeg har ikke f√•et svar og f√łler mig stadig ikke taget alvorligt af l√¶ger og Sundhedsstyrelsen. Det er jo en masse ting, der bliver blandet sammen for mig og sikkert ogs√• andre. Min frygt for, at min datter f√•r sit liv √łdelagt p√• grund af, at jeg fors√łger at beskytte hende. Og for mange skandaler om l√¶ger, der lader sig k√łbe af en pengest√¶rk medicinalindustri, gr√•dighed, der har sv√¶kket min tillid og gjort mig i tvivl.

Sp√łrgsm√•let er s√• nu, hvem den tvivl skal komme til gode? Og da jeg ikke har f√•et klare svar, m√• jeg endnu en gang f√łlge min mavefornemmelse og liste tingene op, som de giver mening for mig:

Ingen af mine store piger har fået alvorlige bivirkninger, som kunne tilskrives vaccinen.

Ingen af mine yngste d√łtre er ekstremt sportsud√łvende (endnu), som der ellers har v√¶ret formodninger ude om, at det tilsyneladende hovedsagelig ramte.

Og der har været rimelig ro på debatten de seneste år uden nye massive tilfælde af ’formodede’ HPV-piger.

S√• medmindre der sker et eller andet helt vildt det n√¶ste √•r, tager jeg chancen og lader dem vaccinere mod HPV ogs√•. Men det er desv√¶rre s√•dan, jeg stadig har det ‚Äď at jeg tager chancen. For lige s√• meget som jeg ville bebrejde mig selv, hvis de ikke havde f√•et den og s√• efterf√łlgende blev ramt af livmoderhalskr√¶ft eller forstadier til det, lige s√• meget ville jeg bebrejde mig selv, hvis de blev invalideret efter en vaccination.

DEN bekymring er b√•de l√¶ger, Kr√¶ftens Bek√¶mpelse og Sundhedsstyrelsen n√łdt til at itales√¶tte mere og vise forst√•else for. Forst√•, at det for mig som for√¶lder, er et valg mellem pest eller kolera, som det ser ud lige nu‚Ķ