Samliv

Flest forældre bliver skilt inden for barnets første år

Det er noget af en omvæltning at få et barn, og det resulterer i, at småbørnsforældre er mere tilbøjelige til at flytte fra hinanden.

Man har lige pludselig ikke tid og overskud til at tale sammen og være noget for hinanden. Et lille barn sætter parforholdet på prøve, og mange ender med at flytte hver til sit.

- Det kræver meget at få et lille barn. Man er på 24/7 og ved aldrig, om barnet sover 20 minutter eller et par timer. Og det er naturligvis hårdt og tærer på kræfterne, når man ikke får sovet, forklarer sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 3,6 procent af dem der skilles, flytter fra hinanden, mens barnet er et år. Når barnet bliver ældre, er der større sandsynlighed for, at forældrene bliver boende under samme tag. Når barnet er 16 år, er det kun 2,4 procent, der går fra hinanden.

Intet er som før

Ifølge sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen er der en del, der ikke er forberedte på, hvor meget et barn ændrer ved ens verden, og derfor kan konflikterne blive så store, at man kan ende med at flytte fra hinanden.

- Tiden med et lille barn er en ny tid, og man skal huske, at det man gjorde før, ændrer sig - livet ændrer sig, når man får et barn. Man kan ikke gå i byen, som man plejede at gøre, og man har ikke samme overskud til sig selv. Der er et barn, der kommer i første række, og som man hele tiden må tage hensyn til, og det kan naturligvis være rigtig svært, siger Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske.

Ens forskelligheder i forhold til børneopdragelse og andre forskelligheder træder pludselig også frem, og kan - ifølge sundhedsplejersken - skabe splittelse.

Overlever man de første år med barn er sandsynligheden for at blive boende sammen større. Hvis barnet er et år, er der 66 procent større sandsynlighed for, at forældrene går fra hinanden, end hvis barnet er 16 år - i hvert fald hvis man hæfter sig ved opgørelsen fra Danmarks Statistik.

TV 2 har derfor spurgt Helen Lyng Hansen om fem råd til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil undgå at gå fra hinanden.

Sådan undgår I at gå fra hinanden i barnets første leveår

 1. Tal sammen

  Man skal være ærlige og tale sammen om, hvordan man har det. Hvad man er glad for, og hvad man savner. Det er vigtigt at tale med respekt og anerkendelse for hinandens ønsker og behov. 

 2. Planlæg sex

  Det er vigtigt at være indstillet på, at hverdagen ændrer sig, og at man ofte er nødt til at planlægge visse ting. Det kan eksempelvis være nødvendigt at planlægge, hvornår man har sex. 

 3. Husk hinanden - også i hverdagen

  Man skal huske hinanden i hverdagen og huske at sætte ord på alt det, som er dejligt. En dag kan hurtigt blive fyldt med stress, sure miner og mange diskussioner - og hvis man ikke har sovet i flere nætter, så er overskuddet ikke ret stort.

 4. Skab frirum

  Det vil være godt at deles om tingene, så man hjælper hinanden i hverdagen. Giv plads til eksempelvis at sige: “Sæt du dig og læs en bog, så tager jeg den lille imens", eller hvad det nu kan være, som giver den anden lidt tid for sig selv og mulighed for at lade op. Det er vigtigt at tænke over, hvad der kan gøre den anden glad og så forsøge at hjælpe til, at dette kan ske.

 5. Tag ikke din partner for givet

  Husk ikke at tage hinanden som en selvfølge, men gør noget for din partner, som han eller hun ikke er forberedt på. Det kan være alt fra at sende søde sms'er, der viser, at du tænker på din partner til at sørge for barnepasning og at invitere en tur i byen.