Elsker du dit ene barn mere end det andet? Så må du ALDRIG sige det højt
Ringe selvværd, jalousi og sociale problemer kan ramme det barn, der ikke elskes. Og ifølge Margrethe Brun Hansen rammer det også dets søskende.
Tirsdag aften brød den 35-årige mor til to Sarah Faureholm Rousing et forældre-tabu. Hun stod frem i ’Go’ aften Danmark’ og fortalte, at hun havde haft sværere ved at elske sin datter end at elske sin søn.
Årsagen var, at hun havde en bedre og hurtigere tilknytning til sin søn, end til sin to år ældre datter.
- Jeg følte meget hurtigt, det var kompliceret at elske min datter og skabe det nære bånd, som jeg havde hørt om i artikler og blade og mødregrupper, fortalte Sarah Faureholm Rousing.
Ikke ualmindeligt
Ifølge en afstemning, som TV 2 lavede på baggrund af Sarah Faureholm Rousings udtalelse, kan omkring hver tiende TV 2-bruger genkende følelsen.
Her svarer 11 procent af de 6.805 brugere, der deltog i afstemningen, at de elsker deres ene barn mere end det andet.
16 procent af brugerne svarer, at de godt kunne genkende følelsen af at elske deres ene barn mere end det andet.
Kan give problemer
Følelserne er ikke ualmindelige, men de er yderst vigtige at reagere på og tage hånd om, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der har beskæftiget sig indgående med børnepsykologi gennem årtier.
- Jeg tænker, at hvis man ser det fra barnets perspektiv, må det ikke være rart at opleve, at ens mor eller far elsker en mindre end sine søskende, siger hun og fortsætter:
- Vi ved, at det at føle sig afvist eller ikke lige så meget elsket på sigt vil give problemer.
Derfor slår hun fast, at det udelukkende er forældrenes ansvar at finde ud af at elske og forstå barnet, så et barn i en søskendeflok ikke føler sig mindre værd.
Kærligheden er vigtig
På den korte bane kan barnet føle sig udstødt fra familien, trække sig ind i sig selv, og så er der risiko for, at der opstår jalousi mellem det mindre elskede barn og dets søskende.
Ifølge Margrethe Brun Hansen er det meget almindeligt, at et jaloux barn vender vreden mod sine søskende i stedet for at rette det mod forældrene, som elskes betingelsesløst. Og det er vigtigt, at den kærlighed gengældes:
- Det vigtigste for børn er at føle sig elsket af deres mor og far. Det er det, hele livet drejer sig om.
Margrethe Brun Hansen fortæller, at konsekvenserne på den lange bane kan give barnet ringe selvværd, og at barnet kan få svært ved sociale relationer.
Hun er enig i, at det er et tabubelagt emne, og derfor er hun også fortaler for, at man tør at sige højt, at man har udfordringer med sit barn. Men aldrig foran børnene eller på en måde, så børnene kan mærke det.
Børn forstår mere, end du tror
Små børn op til fem-seks års alderen aflæser for eksempel næsten udelukkende forældrenes kommunikation via kropssprog.
- Vender du det hvide ud ad øjnene, sukker eller taler i et bestemt toneleje, så opfanger barnet det, siger hun og fortsætter:
- Hvis du sætter barnets tallerken på bordet på en irritabel måde, vil det mærke det og i værste fald opfatte det som en afvisning.
Rammer også søskende
Og faktisk går forskelsbehandlingen ikke kun udover den forfordelte. Margrethe Brun Hansen fortæller, at den der bliver elsket mest, også kan lide under det.
- Jeg møder mange, der fortæller, at det har været ubehageligt at mærke forskelsbehandlingen. Børn sanser og føler meget, men reagerer ikke altid over for forældrene, siger hun.
TV 2 har også lavet en afstemning, hvor 3.333 brugere har svaret. Her mente 31 procent, at deres forældre har elsket deres søster eller bror mere end dem selv.
Ifølge Margrethe Brun Hansen er det svært at sige, hvordan virkeligheden egentlig ser ud. Men hun peger dog på, at afstemningen netop viser, hvor vigtigt det er, at forældre er opmærksomme på problemstillingen.
- Det viser, at børnene holder øje med forældrenes kærlighed.
- Men det kan være svært for et barn at forstå, at en søster eller bror i perioder måske kræver mere opmærksomhed fra forældrene.
Forældrenes ansvar
Heldigvis elsker de fleste deres børn ubetinget ved første øjekast og har en stor forståelse for at finde ind til barnets personlighed og hjerte.
Men ifølge Margrethe Brun Hansen kan årsagerne til en udfordret relation blandt andet opstå på baggrund af fødselsdepression eller komplikationer ved fødslen, der gør, at der ikke er en nær kontakt lige efter fødslen.
Her peger hun igen på, at det altid udelukkende er forældrenes ansvar at elske og arbejde med relationen.
- Man må aldrig udtrykke, at man ikke elsker sine børn lige meget. Det er den voksnes ansvar at skabe kontakt. Alle børn skal føle sig lige elsket.