GO'

Mor planlagde flugt fra voldeligt forhold: - Der var ingen i familien, som så hans sande jeg

En stormende forelskelse udviklede sig til en koordineret flugt med børn, hund og slange på bagsædet - og ingen hjælp fra myndighederne.

For 10 år siden var Susanne Lykke netop kommet ud af et ægteskab, da hun faldt pladask og hurtigt for en charmerende og veltalende mand, der viste sig at være alt andet, end hun regnede med. 

Desværre er Susannes historie ikke enestående, da 33.000 kvinder hvert år bliver udsat for fysisk og/eller psykisk vold i hjemmet.

- Han var charmerende og ville gøre alt for mig. Jeg tænkte, at "nu var lykken gjort", siger hun i 'Go' morgen Danmark' tirsdag morgen.

Parret besluttede sig tidligt for at flytte sammen med deres tre børn, hun har to, og han har ét, men i weekenden før flyttebilen kom, opstod det første faresignal. 

- Han blev pludselig meget fornærmet og nærtagende. Han flippede fuldstændig ud en dag. Jeg havde kørt en omvej hjem, fordi jeg skulle aflevere noget, og han havde set det, siger Susanne Lykke og erindrer, at hun blev forskrækket over det her nærmest fremmede mennesker, som hun stod overfor. 

Hun slår det dog hen. 

Han havde jo også fortalt, at han tidligere har oplevet utroskab i sine forhold og var påvirket af det. 

- Jeg fik en lang historie om hans kone, som var ham utro. Så jeg tænkte, at det da også var synd for ham, siger Susanne Lykke.

Det sande ansigt bryder overfladen

Med det sidste vredesudbrud - solidt plantet bag undskyldninger og forklaringer - flyttede parret sammen. Men de nåede kun at bo sammen i tre måneder, da kærestens sande personlighed foldede sig mere og mere ud.

Men kun når han var sammen med Susanne. Overfor alle andre var der facade på. 

- Han begyndte at lave psykisk terror. Jeg kunne ikke gå ud ad døren uden problemer. Jeg kunne slet ikke passe mit arbejde, hvor jeg fik 500 sms'er i løbet af en dag, siger Susanne Lykke. 

Han sagde jo hele tiden, at det var mig, som var syg

Susanne Lykke

Indholdet af sms'erne handlede om, hvorvidt Susanne "pillede ved sine kollegaer" og af mere og mere ekstremt karakter. 

- Når jeg trådte ind ad døren, så startede det hele tiden forfra med alle mulige anklager. Jeg kunne ikke gøre noget rigtigt til sidst - ikke engang tørre bordet af rigtigt, siger hun. 

Susanne var godt klar over, at det ikke var hende, som havde et problem, men de mange tilsvininger og nedværdigelser gjorde, at hun blev nedbrudt og tvivlede på sig selv. 

- Han sagde jo hele tiden, at det var mig, som var syg.

Vold prægede ikke forholdet, men Susanne oplevede alligevel at blive kastet ind i et hegn, skubbet rundt i huset, og at kæresten tog kvælertag på hende. 

- Men der var ingen andre i familien, som så hans sande jeg, siger hun. 

Det var ikke nemt at afbryde forholdet, da kæresten nægtede at flytte fra huset, som stod i Susannes navn.

Men ud af det måtte hun komme. 

Ingen hjælp at hente

En aften, hvor Susanne kom hjem fra byen, blev beslutningen om at flygte taget. Kæresten var blevet tosset og gjorde denne gang noget nyt. 

- Han spærrede mig inde på et børneværelse, hvor vinduet ikke kunne åbnes. Han smadrede ting, sparkede hunden og sagde, at han ville skære min hals over med en kniv, fortæller Susanne Lykke, som slet ikke turde bevæge sig ud af værelset. 

Efter nogle timer kunne hun høre, at kæresten var i den anden ende af huset - og så stak hun af.

Hun ventede på, at kærestens søn kom hjem, fordi kæresten ville opføre sig dæmpet og naturlig igen.

Jeg ville ikke overleve særlig længe, hvis jeg blev sammen med ham

Susanne Lykke

 - Jeg sagde ikke, hvad der var sket til sønnen, for jeg havde ikke blandet børnene ind i det overhovedet, siger Susanne. 

Det næste døgn spillede hun skuespil og legede kernefamilie med fælles aftensmad, imens hun planlagde sin flugt. 

- Jeg ville ikke overleve særlig længe, hvis jeg blev sammen med ham, siger hun. 

Hun planlagde, hvilken rute hun skulle gå rundt i huset for at få flest mulige ting med på kortest tid.

Næste dag skete det så, da kæresten forlod hjemmet.

- Jeg fløj rundt, hev kufferter ned og pakkede ting til mine børn og al muligt. Jeg fortog en masse opkald, hvor jeg meddelte at jeg kunne træffes på et andet nummer senere og i øvrigt ikke var på adressen, siger Susanne og fortsætter:

- Jeg købte en telefon med taletidskort, så han ikke kunne kontakte mig. Men kommunen kunne ikke hjælpe mig, da jeg stod som ejer af huset, og derfor ikke kunne blive tildelt en akutbolig. 

Hendes verden brød sammen. Lige om lidt ville hendes to børn få fri fra skole, og hun skulle have dem med. 

- Heldigvis ringede min veninde og sagde, at hun ryddede et par værelser, og at vi kunne komme hjem til hende - i en bil fyldt med ting, børn, hamsterbure på skødet og hund og et slangeterrarie, siger Susanne Lykke.

Det er nu 10 år siden, og Susanne Lykke er sluppet væk fra sin kæreste. Men hun oplevede, at der var meget lidt forståelse for den skræmmende oplevelse og situation, hun gennemgik. 

- Folk spurgte: Hvorfor flyttede du ikke bare? Hvorfor slog du ikke bare op?

Derfor skrev hun bogen 'Mærket - Af Psykopatens Spind' om sine oplevelser, hvor andre ofre kan finde sig selv og blive bedre til at identificere og forstå deres egen situation.

- Hvad foregår der, når man bliver manipuleret og hjernevasket? Det vil jeg gerne fortælle, siger hun.