GO'

22-årig studerende har fået tilråb, siden hun var 10 år gammel – i fredags fik hun nok

Det er blevet for 'normalt', at kvinder bebrejder sig selv, når de får tilråb på gaden, og at de mænd, der råber, synes, det er ok, mener Fie Sommer.

Når Fie Sommer går i byen, ligger på stranden eller bare går en tur i området, hvor hun bor, er det ikke altid, hun kan gå i fred.

Siden hun var ti år gammel, har hun oplevet at få tilråb af fremmede mænd, og nu har hun fået nok.

En episode, der fandt sted i fredag eftermiddag, fik bægeret til at flyde over, fortæller Fie Sommer i Go’ morgen Danmark.

I fredags blev hun passet op af en mand, der gik langt over hendes grænser. Samme dag lagde den 22-årige studerende en video på Youtube, hvor hun siger fra over ham og alle andre, der synes, at det er ok at give seksuelle tilråb til kvinder.

Lagde budskab ud på Youtube

Episoden fandt ifølge Fie Sommer sted i det område, hvor hun bor.

- Jeg går på vejen, og så er der en bil, der kommer kørende bagfra og kører lidt ind til siden imod mig. Vinduet bliver rullet ned, og så er der en mand som råber: ”Lækker kælling,” af mig, fortæller hun i Go’ morgen Danmark.

Ifølge den 22-årige studerende blev hun både chokeret og ramt, men hun svarede alligevel tilbage og fortalte manden, at han skulle ”holde sin kæft”. Og det udløste ifølge Fie Sommer en kraftig reaktion.

Manden bragte bilen til standsning og lagde an til at stige ud af bilen. Og hans tone blev bare endnu grovere af, at kvinden, han havde råbt af, sagde fra, lyder det.

- Med en truende attitude og en aggressiv fremtoning går han hen imod mig og spørger: ”Skal du have min pik i munden?”, genfortæller Fie Sommer, der stak af.

I første omgang gjorde mødet med manden, som hun ikke kender navnet på, hende bange, og i timerne efter følte hun sig ramt, dårligt tilpas og magtesløs, husker Fie Sommer.

Hun følte dog også, at hun måtte sige fra, og det gjorde hun i en video, som hun lagde på Youtube.

22-årige Fie Sommer har lagt en video på Youtube, hvor hun sender en besked til den mand, der tilråbte hende, da hun gik en tur i sit område. "Det er ikke min skyld", havde hun brug for at sige. Video: Thomas Jørgen Seerup

Er blevet tilråbt som 10-årig

Videoen indeholder et budskab til manden, der råbte af hende i fredags, og alle de piger og kvinder, der har oplevet noget lignende.

- Jeg føler mig truet og krænket af det, og jeg har oplevet det mange gange før, men der er én ting, der har ændret sig, og det er, at jeg ved, at det ikke er min skyld. Det er dig, der er en idiot, siger Fie Sommer i videoen, hun lagde op.

Som den 22-årige studerende ser det, så er tilråb generelt et problem, som fortjener et større fokus.

Hun er ikke den eneste, der oplever at få tilråb. Flere af hendes veninder har prøvet det samme, siger hun.

- Jeg har altid haft en ubehagelig følelse med det, men jeg har aldrig turde sige fra. Jeg har tænkt, at det var normalt, når man var kvinde eller mig. Så hvis jeg ikke følte, at det var ok, så var det nok mig, der var mærkelig, fortæller Fie Sommer.

Fie Sommer: Det er blevet for normalt

Fie Sommer mener, at hun ikke er den eneste, der har haft den følelse.

Det er blevet for ’normalt’, at kvinder har en snert af selvbebrejdelse, når de bliver tilråbt, og flere mænd synes, det er okay at give disse tilråb, lyder det.

- Piger bliver fra en meget ung alder opdraget til ikke at blive voldtaget. Så du bliver opdraget til at passe på dig selv. Pas på dig selv, pas på dig selv, når du går hjem om aftenen, du må ikke have for kort tøj på, for så kan der ske noget, og du skal helst købe din drink i en flaske, siger Fie Sommer.

Intentionen er god, når familien og vennerne opfordrer til, at man passer på sig selv, men det har også den effekt, at der bliver lagt et ansvar over på kvindens eller pigens skuldre, mener hun.

- Man har alle de regler for, hvad man skal gøre for, at der ikke sker noget, og når der så sker noget, må det være, fordi jeg ikke har fulgt reglerne, noget jeg har glemt, eller jeg har været naiv, siger Fie Sommer.

- Man ser det rundt omkring sig og i film og medier, at kvinden fremstilles som et objekt for mandens begær. Det, tror jeg, opdrager os til, at det her er normalt, siger hun.

Tilråb er ikke et kompliment

Man må gerne give komplimenter til hinanden, men der er en grænse for, hvad der acceptabelt.

Det er blandt andet derfor, den 22-årige studerende står frem.

- Hvis du vil være venlig overfor et andet menneske, så råber du nok ikke af dem, siger Fie Sommer.

- Jeg synes, at komplimenter er vigtige og utrolig værdifulde i vores samfund. Det er fedt, hvis vi kan give komplimenter på hinandens styrker og opmuntre hinanden, men et kompliment er for mig at se ikke et tilråb, som kun er grundet i mit udseende og som på en eller anden måde objektiviserer mig til ikke at være en person, men kun den krop, jeg bærer rundt på, tilføjer hun.

Afstemning

Hvis du er kvinde - har du oplevet at blive råbt efter på gaden?

Afstemning

Hvis du er mand - råber du efter kvinder på gaden?