GO'

Blogger anmeldt til myndighederne af anonyme: - Det er uhyggeligt

Trine Maria Larsen har i årevis drevet en blog, hvor hun hudløst ærligt har fortalt om sit liv som alenemor. Nu føler hun sig tvunget til at stoppe.

Siden 2012 har bloggeren 'Lortemor' åbent og hudløst ærligt fortalt om sit liv som mor til sønnen Alfred.

Men nu er der sat en stopper for bloggen, som omkring 25.000 danskere følger hver måned.

For 32-årige Trine Maria Larsen, Alfreds mor, der gemmer sig bag aliasset 'Lortemor', er blevet "anmeldt", fortæller hun i 'Go’ morgen Danmark'.

Tre personer har anonymt underrettet Københavns Kommune med udgangspunkt i de ting, som Trine Maria Larsen har fortalt på sin blog. Alle er de bekymrede for hendes tilstand, og om hun er i stand til at tage ordentligt vare på sin søn.

Underretningen kom som et chok for Trine Maria Larsen, som ikke kan forstå, hvordan vildfremmede kan tillade sig at alarmere myndighederne, uden at kende hverken hende eller sønnen Alfred og helt uden at have talt med hende først.

- Hvis det er den retning, samfundet er på vej hen, synes jeg, det er uhyggeligt, siger Trine Maria Larsen om hændelsen og tilføjer:

- Jeg blev ringet op af en ret sød socialrådgiver fra Københavns Kommune, som indkaldte mig til et møde på baggrund af nogle underretninger, som var kommet ind og som alle sammen tog udgangspunkt i nogle ting, jeg havde skrevet på min blog. Altså anonyme mennesker, som jeg ikke kender personligt, fortæller hun mandag i 'Go' morgen Danmark'.

Fakta anbragt underretning

  • En underretning betegnes som en henvendelse, der indeholder en bekymring for et barns eller en ungs trivsel og udvikling.
  • Underretningspligten er en personlig pligt, der gælder både for fagpersoner og den almindelige borger, når man får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung har brug for særlig støtte.
  • Ved underretning om overgreb mod et barn eller en ung skal der finde samtale sted med barnet eller den unge.

Kilde: Ankestyrelsen, 2014.

Hun blev "frikendt"

For et par dage siden var den 32-årige mor til møde med kommunen.

Her talte hun med socialrådgiveren om sønnen Alfred, om deres forhold, og hvordan Alfreds far syntes, han trives.

Jeg holder ALDRIG tre ugers ferie med Alfred hjemme igen, alene.

Citat fra bloggen "Lortemor"

Trine Maria Larsen blev ”frikendt” og fik kommunens ord for, at hun ikke er en 'Lortemor', men det var en ubehagelig oplevelse at skulle forsvare sig, og hun er stadig ikke klar over, hvad der helt konkret udløste de anonyme underretninger.

Og det får hun nok heller aldrig at vide, mener Trine Maria Larsen.

Svaret skal nok findes et eller andet sted på hendes blog, som har godt og vel 150.000 sidevisninger om måneden.

Ikke en perfekt mor

Bloggens titel er Trine Maria Larsen egen måde at fortælle omverden på, at hun ikke er perfekt.

Trine Maria Larsen skriver om emner såsom, hvordan det virkelig føles at føde, og hvordan det er at dele sit barn med sin eksmand, men hun deler også de tanker, der slår hende, når livet som alenemor bliver hårdt.

Folk, der tænker, at de gør en god gerning, når de laver de her underretninger, skal vide, at de skal være meget sikre i de deres sag.

Trine Maria Larsen

Tonen er ærlig og kan til tider også være hård, erkender hun.

- Jeg ville ønske, at jeg troede, jeg var god nok. At jeg ikke gik rundt og havde tanker om, at det ville være en lettelse, at 3A pludselig bare satte en stopper for det hele. Jeg har ikke lyst til at dø, men jeg har heller ikke lyst til, at det føles som om, jeg skal, har Trine Maria Larsen blandt skrevet på sin blog.

- Jeg holder ALDRIG tre ugers ferie med Alfred hjemme igen, alene. Puha, det er ikke rart at have det sådan. Heller ikke, selvom jeg godt ved, at det nok også skyldes nogle pludselige ændringer i de planer, lyder et andet eksempel.

"Lorteunge" og "kælling"

Den unge mor har også brugt ord som ”lorteunge” og ”kælling” om sit barn og til at beskrive de situationer, de har stået i.

Derfor kan Trine Maria Larsen godt forstå, at folk kan blive bekymrede, når hun skriver den slags på sin blog, og hun bruger de udtryk, som hun gør. Alligevel har hun ikke har meget tilovers for det, de tre personer der har underrettet kommunen, har gjort.

- Det er en eller anden form for falsk omsorg. Jeg har en tanke om, at ærlighed uden omsorg nærmest kan virke som ren ondskab, for folk der tænker, at de gør en god gerning, når de laver de her underretninger, skal vide, at de skal være meget sikre i de deres sag, inden de udsætter andre mennesker for det her, siger hun.

Alle dem, der kender Trine Maria Larsen, ved, at det, hun skriver på sin blog, er øjebliksbilleder, og at det ikke er alt, som er beskrevet i ramme alvor, fortæller den 32-årige blogger.

Om bloggen Lortemor

www.lortemor.dk er grundlagt i 2012 og har i dag mere end 150.000 sidevisninger om måneden, fordelt på 90.000 besøg.

Lortemor.dk har på nuværende tidspunkt ca. 25.000 unikke besøgende hver måned.

Bloggen skrives af 32-årige Trine Maria Larsen, der arbejder selvstændigt som sociale medie-konsulent for virksomheder.

- Det er hjernediarré, der kommer ud, siger hun.

- Jeg kunne aldrig finde på at kalde ham (Alfred, red.) for en kælling over for hans ansigt. Så ville jeg være en rigtig lortemor. Det kunne jeg aldrig finde på. Det er ting sat på spidsen, men når man har et barn, der står og råber én i hovedet, fordi han ikke må få sin is nummer tre, ja, så er han en hidsig lille et-eller-andet, siger Trine Maria Larsen.

Er jeg en dårlig mor?

Trine Maria Larsen er langt fra den eneste forælder i Danmark, der har prøvet at blive indkaldt til en samtale om barnets trivsel.

Ifølge den seneste opgørelse fra Ankestyrelsen om underretninger om børn i Danmark, var der i 2014 64.000 underretninger om udsatte børn.

Som Trine Maria Larsen ser det, er samtalerne på sin plads. Kommunerne skal reagere på anonyme henvendelser, når det drejer sig om børn. Hun mener dog også, at de mennesker, der underretter, skal være deres ansvar bevidst.

- Der er mange gange, jeg ser folk tale grimt til deres børn. Skal jeg så råbe op og sige: "Hey! Du er et dårligt menneske?" Det kræver da, at man ser hele billedet først. Det kan godt være, at det her barn har været en rigtig møgunge hele dagen, og forældrene bare har fået nok, siger hun.

Man skal tænke sig om, mener hun. For det har konsekvenser, når folk får at vide, at der er kommet en underretning om, at de kan være dårlige forældre, fortæller Trine Maria Larsen.

Selv måtte hun lige ringe rundt til sine venner og bekendte for at spørge, om det virkelig passede: ”Er der noget om snakken. Er jeg en dårlig mor”, fortæller hun.

Trines grænse er nået

Selvom Trine Maria Larsen kun blev bekræftet i, at hun ikke er en dårlig mor, har hun valgt at sætte sin populære blog på pause.

- Grænsen er nået, når det influerer andre end mig. Det er jo ikke kun mig, der er ked af det her. Det er også Alfreds far, siger Trine Maria Larsen i 'Go’ morgen Danmark'.

Hun kan se nogen anden vej end at sætte bloggen og ærligheden på pause, mens hun kommer sig over oplevelsen. For hun vil ikke censurere sig selv.

- Man kan sige, at det er smadderærgerligt, at det er tre mennesker, der ødelægger det, for de 25.000 andre, ikke, slutter hun.