Spørg Charlie

Hjælp, min partner læser mine sms'er: Hvad skal jeg gøre?

Hver femte Facebook-bruger hos 'Spørg Charlie' synes, det er i orden at læse sin kærestes beskeder på telefonen, også selvom de ikke har givet lov.

Har du nogensinde haft svært ved at modstå fristelsen og snaget i din partners telefon og beskeder? Så er du sikkert ikke den eneste, men det er irriterende, grænseoverskridende og ikke mindst ulovligt at læse andres beskeder.

Det forklarer Trine Baumbach, der er lektor i strafferet fra Københavns Universitet.

- Der gælder de samme regler for mobil og computer, som der gælder i den virkelige verden. Det betyder, at man hverken må læse mails, sms’er eller lukkede beskeder, ligesom man ikke må læse hinandens breve, siger hun til TV 2.

Den regel gælder også, selvom du kender din partner eller ægtefælles kode til mobilen. Man må kun læse beskeder, hvis man specifikt har fået lov.

I programmet 'Spørg Charlie' skriver en frustreret kvinde ind til panelet i håb om at få hjælp, fordi hendes mand tjekker hendes sms'er, når han tror, hun ikke ser det.

"Det må du aldrig gøre"

Hverken nyhedsvært Jens Gaardbo eller 'Spørg Charlie'-værten Michael Meyerheim mener, det er et særligt stort problem. Det mener sangerinde og skuespiller Pernille Højmark til gengæld.

- Jeg ville synes, det var så grænseoverskridende. Det må du aldrig gøre! Det er en grænse, man skal lade være med at overskride i et forhold, siger hun.

Sådan er reglerne for læsning af sms'er

  • Det er ulovligt at åbne andres telefon og læse deres sms'er, beskeder eller mails, også selvom du har deres kode til telefonen.
  • Det er kun lovligt, hvis I har en specifik aftale om, at du må læse alle beskeder på telefonen.  
  • Det er ikke ulovligt at læse beskeder, der popper op på telefonskærmen eller på anden måde ligger fremme på skærmen, så de kan ses, uden at man aktivt skal røre ved telefonen. 

Satiriker Huxi Bach foreslår en simpel løsning, nemlig kode på telefonen.

- Så får hun også den der bonus, hvor han bliver rasende, når han opdager det. Selvom man har været gift i umindelige tider, har man vel små hemmeligheder alligevel, som man skal have lov at have, siger han.

Hver femte synes, det er ok

Faktisk mener hver femte, der har svaret på 'Spørg Charlie's spørgsmål på Facebook, at det er i orden at læse sin partners sms'er, selvom partneren ikke har givet lov.

Men det er altså helt ulovligt, og selvom det sjældent sker, kan man blive straffet for at snage i folks telefoner. Enkelte danskere har fået en dom.

- Det er sjældent, vi har nogle sager om det, men når det sker, er det typisk sager med ekskærester, hvor konfliktniveauet i forvejen er højt. Det er meget svært at løfte bevisbyrden, men når det sker, er det typisk, hvis folk for eksempel over sms eller lignende har afsløret, at de har læst ens beskeder.

Afstemning

Har du nogensinde læst andres beskeder på mobilen uden at have fået lov?

Du kan se 'Spørg Charlie' på TV 2 Charlie onsdag klokken 20.40.

Hør 'Spørg Charlie' som podcast her