Samliv

Eksperter vurderer, at flere lever i forhold med flere partnere

Forholdene kan både være en styrke og en udfordring for børnene.

En familie i dag kan sammensættes på ikke mindre end 37 forskellige måder, og de alternative af slagsen vinder frem.

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af børnefamilier, der består af en gift mor og far med et eller flere børn, faldet med knap 27.000 familier fra 2010 til 2017. 

- Der er slet ingen tvivl om, at vores familiebegreb er under forandring. Engang var det mor, far og børn, men i dag ved vi, at over halvdelen bliver skilt og lever under mange nye former, som vi ikke så for år tilbage, siger Trine Marie Madsen, direktør i Systemisk Institut for Familieterapi. 

Vi står frem, fordi jeg oplever, at for mange mennesker lever med utroskab eller undertrykte behov.

Luise Thye-Østergaard

Luise og Jesper Thye-Østergaard er et af de par, der valgte en anderledes løsning, da ægteskabet gik i stå.

I stedet for at blive skilt for at opfylde deres behov hver for sig, flyttede endnu en mand ind, som Luise har et seksuelt forhold til. De håber, at deres familieform kan inspirere andre. 

- Vi står frem, fordi jeg oplever, at for mange mennesker lever med utroskab eller undertrykte behov, mig selv inklusiv. Jeg vil gerne vise, at der er forskellige løsningsmuligheder, selvom de færreste måske vælger vores, siger Luise Thye-Østergaard.

Flere gør dem kunsten efter

Der findes ingen danske undersøgelser af, hvor mange der lever i familiekonstellationer som Luise og Jesper Thye-Østergaards.

Undersøgelser fra USA fastslår, at fem procent af den amerikanske befolkningen er polyamorøse, som er betegnelsen når man har flere kærlighedsforhold på samme tid med åbenhed over for alle involverede.

Jeg synes, det er fint, de er ærlige overfor hinanden, men hvad med børnene?

Janet Rolighed

Tallene kan dog ikke overføres til danske forhold, fortæller Naomi Hagelberg, adfærdsbioloig, forsker og rådgiver i nonmonogami.

Hun lever selv i et polyamorøst forhold og vurderer, at tendensen er voksende. 

- Jeg oplever, at det bliver mere populært, og flere gør det end for syv år siden, hvor jeg selv startede. Dengang kunne man for eksempel ikke have en åben gruppe for polyamorøse på Facebook, men i dag er vi over 1.000 medlemmer. Så der er både flere, der lever sådan, og flere, der er nysgerrige på det, siger hun og påpeger, at der i marts i år blev stiftet en dansk forening for polyamorøse, Polyamori Danmark, der skal øge fokus på netop den livsstil.

Børnene skal styrkes

Selvom der sandsynligvis er kommet flere polyamorøse, så har Luise og Jesper Thye-Østergaards valg fået en blandet modtagelse hos TV 2's brugere på Facebook, der blandt andet udtrykker bekymring for børnene i forholdet.

- Jeg synes, det er fint, de er ærlige overfor hinanden, men hvad med børnene? De må jo blive forvirrede af den måde, de vokser op på, for hvad er ægte kærlighed, når man ser tre voksne sammen? spørger Janet Rolighed. 

Trine Marie Madsen, direktør i Systemisk Institut for Familieterapi, mener, at er svaret nuanceret. Livsstilen kan både være en fordel for børnene men også skabe udfordringer. 

- Der er ingen tvivl om, at det at have sine forældre tæt på har betydning for børnene. I de alternative familier, hvor forældrene vælger at blive sammen, så signalerer man til børnene, at man stadig vil være mor og far og familie, siger hun. 

Men børnene skal klædes på til nogle af de spørgsmål, de vil møde fra omverden, mener hun.  

- Det kræver noget styrke til at stå imod med for at klare den virkelighed, der omgiver børnene. Børn kan jo også leve efter nogle sandheder om, hvordan en familie ser ud, og dermed vil der blive stillet spørgsmålstegn ved deres situation. Hvem er din far? Er din mor sammen med to? nævner Trine Marie Madsen som eksempler.

Ærligheden giver flere alternative par

Hun er sikker på, at vi fremadrettet vil møde flere familier som Luise og Jesper Thye-Østergaards. 

- På en måde passer det ind i vores kultur i dag. Vi vil ikke lade os begrænse. Vi taler om tingene og mærker efter, hvad vi vil, og hvad vi har behov for, og vi lytter til det på en anden måde end tidligere, siger Trine Marie Madsen.

Hun påpeger, at især den større åbenhed får flere til at overveje de alternative muligheder.

- Der er flere forskellige kendte såvel som almindelige danskere, der står frem, og der er ingen tvivl om, at det inspirerer. Det smitter og giver lov til, at man også selv tænker kreativt og alternativt i forhold til, hvordan familien skal se ud, siger hun.