GO'

'Vild med dans'-vært har løjet – nu vil hun vise sit sande jeg

Nu skal det være slut med filter og kunstige billeder.

Glamourøse kjoler, håret sat og make-up'en lagt. Sådan kender de fleste model og tv-vært Sarah Grünewald.

Hvad end det er i 'Vild med dans'-studiet eller på de sociale medier, fremstår hun noget nær perfekt. Men det vil hun lave om på nu.

- Jeg kiggede på min kamerarulle og kunne se, at selvom billederne havde en god historie, kunne jeg ikke lægge dem op (på de sociale medier, red), fordi man kunne se min mave, som ikke så godt ud lige dér. Som udgangspunkt har jeg har ikke lagt billeder ud for at fremstå perfekt, men det blev pludselig poleret. Og det er jo virkeligheden, man gerne vil have 'likes' på, fortæller hun.

Billederne lyver

For at opnå det perfekte billede har Sarah Grünewald brugt forskellige apps med filtre, der kan forskønne alt fra lys til hud og læber.

Et af de redigerede billeder er eksemplet herunder fra Instagram, der sammen med opslagsteksten viser en kvinde med styr på det hele trods en travl hverdag. Men det er i virkeligheden løgn, fortæller Sarah Grünewald i 'Go' aften Danmark' fredag.

- Faktum er, at jeg faktisk var rigtig stresset den dag. Jeg var super nervøs, fordi jeg skulle lave fjernsyn om aftenen, jeg var bange for ikke at få nok tid med min søn. Jeg tror, jeg endte med at købe pizza til ham og havde bare en rigtig lorte-mandag. Men i stedet vælger jeg at lyve, erkender hun.

Stræben efter perfektion har nu fået Sarah Grünewald til at sætte foden ned. 

- Det lægger et enormt pres på en generation, som i forvejen har det ret svært. Jeg har selv en lille dreng, og jeg vil gerne have, at han vokser op med øje for, at det hele ikke er så perfekt, fordi så bliver man skuffet og ender med at bure sig inde, lyder det.

Onsdag lagde hun derfor nedenstående billedet på Instagram - med mindre filter og en ærlig tekst. Reaktionerne har været overvældende.

- Jeg kunne se, hvor meget respons, der kom på det og tænkte: Wauw, det er ikke kun mig, der higer efter det, forklarer hun.

Et enormt pres

En rundspørge, som TV 2 tidligere har fået foretaget på landets gymnasiale uddannelser, viser, at næsten halvdelen af de adspurgte unge er utilfredse og kede af deres kroppe.

Og netop de sociale medier ser ud til at have en indflydelse på de unges selvbillede, forklarer psykolog og direktør hos pigeforummet GirlTalk.dk, Anna Bjerre. 

Ifølge hende har de sociale medier accelereret unges følelse af at skulle leve op til en bestemt type krop.

- Mange unge tror, at hvis bare deres krop makkede ret, så ville de få et godt liv. Deres udseende bliver altså sat lig med deres skæbne og værdi. Sådan er det heldigvis ikke, men sådan er det i deres hoveder, har hun tidligere forklaret til TV 2.

Du kan ikke lægge et sort/hvid-filter på, når du går i Netto og handler. Der ser du ud, som du gør.

Sarah Grünewald

Den kunstige præsentation skal brydes

Michael Danielsen, chefpsykolog ved Psykiatrifonden, er enig. Han har i samme forbindelse udtalt til TV 2, at de unge ikke nødvendigvis afkoder, at der ofte er tale om glansbilleder.

- Det, de ser, er det, de vil holde sig op imod. Men det går galt, når den virkelighed er en redigeret virkelighed, og den enkelte tror, at det er dét, de også skal leve op til, forklarer han.

- Vi skal bryde den kunstige præsentation. Vi skal fortælle dem, at der er op- og nedture, og at mennesker ser forskellige ud, og på den måde slå den meget ensidige forståelse af, hvad der er rigtigt, i stykker, lyder det fra Michael Danielsen.

Vær ligeglad

Tv-vært Sarah Grünewald ønsker, at hun kan nå derhen, hvor hun bliver ligeglad med, hvordan hun ser ud på de sociale medier. Hun håber, at andre kan gøre det samme og dermed tør at vise deres realistiske side.

- Jeg leder ikke efter, at alle skal pille næse på deres Instagram-billede, eller at man skal se dem være på toilettet, men jeg ønsker, at man nogle gange også kan vise, at det hele ikke er en dans på roser, forklarer hun.