Sandheden om vores au pair

5 gode råd, hvis du overvejer at anskaffe au pair

Overvejer du at anskaffe en au pair, er der en række ting, du bør være opmærksom på. Hembo-parret deler her ud af deres lange erfaring med au pairer.

Opfatter du en au pair som en billig arbejdskraft? Eller som et ungt menneske, der kommer til Danmark på et kulturelt udvekslingsophold?

Ifølge Christina og Claus Skødt Hembo, der har otte års erfaring med filippinske au pairer, er det først og fremmest din egen indstilling, der afgør, om du og din familie får en god oplevelse med at have en au pair i hjemmet. 

- Hvis du overvejer at få en au pair, er det vigtigt, at du først stiller dig selv spørgsmålet: Hvordan ville jeg selv gerne behandles, hvis jeg kom som au pair til et andet land?, siger Claus Skødt Hembo til TV 2 og fortsætter.

- Du skal først og fremmest få au pairen til at føle sig velkommen og hjælpe hende til at blive integreret og få nogle venner. Husk også, at au pairen er en del af familien, og at alle hjælper til med husarbejdet. Hvis de ting ikke er på plads, får du det aldrig til at fungere.

Claus og Christina Skødt Hembo, som for øjeblikket er aktuelle i TV 2-programserien 'Sandheden om vores au pair', har gennem de seneste otte år haft seks forskellige au pair-piger, alle fra Filippinerne.

I video-interviewet øverst giver Hembo-parret gode råd om at have au pair.

Socialt liv er afgørende

En af de ting, Hembo-parret opfatter som det mest afgørende for, om en au pair trives og falder til i et fremmed land, er, at vedkommende ret hurtigt får et socialt liv.

Au pair-ordningen i Danmark

 • Au pair betyder "på lige fod", og ordningens formål er kulturel udveksling.
 • Au pairen skal være fyldt 17 år, men ikke 30 år på ansøgningstidspunktet, og den daglige arbejdstid skal være på minimum 3 og maksimum 5 timer, det vil sige mellem 18 og 30 timer om ugen. Au pairen skal have mindst halvanden fridag om ugen.
 • En au pair må udføre lettere husarbejde og børnepasning på lige fod med husets øvrige medlemmer.
 • Til gengæld for sit arbejde får au pairen kost og logi, lommepenge (minimum 4.150 kr. om måneden) og adgang til at følge sprogkursus på sprogskoler.

- Det allervigtigste er, at du har venner og en social omgangskreds. Derfor har vi utroligt stor fokus på det og har altid haft det. Vi introducerer dem til andre au pair-piger og har dem med i de sociale sammenhænge, hvor vi selv kommer, forklarer Claus Hembo, som bakkes op af sin hustru.

- Ja, og så integrerer vi au pairen i familien, for hun er jo en del af familien. Og hvis vi skal på en weekend-tur, så skal hun også med, lyder det fra Christina Hembo.

Hvis au pairen skal føle sig godt tilpas under sit ophold i Danmark, er det først og fremmest vigtigt, at hun eller han har et socialt liv uden for familien.

Skype-samtale afdækker, om der er kemi

Når man planlægger at anskaffe en au pair, kræver det, ifølge Claus og Christina Hembo, et vist forarbejde. I hvert fald hvis au pairens ophold i hjemmet skal blive så harmonisk som muligt.

- Vi har altid haft samtaler med vores au pairer over Skype, før de kom til Danmark, for at finde ud af, om der var en god kemi. Børnene har også været med til at tale med dem. Man skal jo huske, at det er et menneske, man skal bo sammen med i to år, så det er ret vigtigt at sikre, at man har nogenlunde samme værdier, mener Claus Skødt Hembo.

Familien Hembo lægger først og fremmest vægt på at finde et positivt menneske, når de skal vælge en au pair.

Kun få problemer

Au pair-rettigheder, indført i 2015

 • Betalt rejseudgift af værtsfamilien ved indrejse, hvis au pairen kommer fra et land udenfor Europa.
 • Betalt danskundervisning for 5000 kroner, som tidligere blev betalt af det offentlige. 
 • Lommepenge er hævet fra 3250 kroner til 4150 kroner om måneden.
 • En halv ekstra fridag, så au pairen har halvanden fridag om ugen.
 • Ret til at holde fri på alle officielle, danske helligdage.
 • Mulighed for at afholde ferie efterhånden, som den optjenes.
 • En måneds ekstra ophold for at finde en ny værtsfamilie i tilfælde af, at au pair-kontrakten opsiges.
 • Lommepenge i en måned efter eventuel opsigelse.

Selv om det kunne lyde til, at Hembo-parrets samliv med deres skiftende, filippinske au pairer har fungeret helt problemfrit, er det dog ikke tilfældet.

- Gennem tiden har vi haft nogle mindre misforståelser. Engang var der en af vores au pair-piger, der troede, at jeg havde slukket for hendes internet, fordi jeg var sur på hende. Da jeg fandt ud af, hvad der var sket, måtte jeg forklare hende, at internettet indimellem går i stå og skal genstartes, siger Claus Skødt Hembo og fortsætter.

- Siden dengang har vi været enormt opmærksomme på hele tiden at spørge dem, om alt er ok, og opfordre dem til at fortælle, hvis noget går i stykker. Vi ved nemlig af erfaring, at de godt kan være generte og helst ikke henvender sig til os med deres problemer.

5 råd: Sådan får du det bedste forhold til din au pair

 1. Tag en samtale over Skype

  En god kemi mellem au pair og familie er meget vigtigt for at skabe den bedste oplevelse for begge parter. Det er derfor en god idé at tage en samtale med au pairen over Skype, før I beslutter jer for, om det er hende eller ham, der skal bo to år i jeres hjem.

 2. Social integration

  Sørg for, at din au pair hurtigst muligt får en social omgangskreds. Et sprogkursus og kontakt til andre au pairer i nærområdet kan være en god mulighed for at finde venner.

 3. En del af familien

  "Au pair" betyder "på lige fod", og det er vigtigt, at au pairen føler sig som en del af familien og ikke som en ansat arbejdskraft. Det er derfor en god idé at tage au pairen med på weekend-ture, ferier og sammenkomster med familien.

 4. Samarbejde

  Da au pair-ordningen først og fremmest handler om kulturel udveksling, må au pairen ikke opfattes som en stuepige. Husarbejdet skal udføres i et ligeværdigt samarbejde mellem familie og au pair. Børnene skal selv rydde op efter sig.

 5. Lav et skema

  Det er en god idé at lave et skema over de arbejdsopgaver, som au pairen udfører for sine lommepenge. Først og fremmest er det vigtigt med faste arbejdstider, så au pairen ved, hvornår han eller hun har fri. Husk, at au pairen må arbejde max 30 timer om ugen.

Kilder: Christina og Claus Skødt Hembo og FOA/Au Pair Network i Danmark

Se tredje og sidste afsnit af 'Sandheden om vores au pair' onsdag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play