Teenager laver mad seks gange om ugen: Hvor meget hjælper dine børn til derhjemme?

Skal børn påtage sig opgaver i hjemmet, og hvilke opgaver kan de klare?

Det er sikkert de færreste teenagere, der uden brok står for aftensmaden i familien seks gange om ugen, men det gør 18-årige Oscar fra Herning.

- Alle dage undtagen søndag laver jeg aftensmad, og så har jeg også rengøring om lørdagen. Vores forældre skal ikke komme hjem og også lave mad og gøre rent, lyder det fra 18-årige Oscar Bresson.

Han er det næstyngste medlem af familien Bresson, der består af fem børn og forældrene Lene Rikke og Bo Bresson.

Familien medvirker i programmet ’Den perfekte opdragelse?’, hvor man følger tre familier, der har hver deres måde at opdrage børn på.

Projektledelse kan overføres til familielivet

Bo Bresson er selvstændig managementkonsulent med speciale i strategi, og han har erfaret, at det at arbejde med strategi i en familie og i en virksomhed byder på mange af de samme udfordringer.

- Når nu der er så mange fællestræk mellem det at være leder på arbejdsmarkedet og det at være forældre, så kunne det jo godt være, man kunne bruge nogle af de samme værktøjer, forklarer han.

Da Bo og Lene Rikke fik deres tredje barn indså de, at de var nødt til at ændre grundstrukturen i deres familieliv, og det var her Bo begyndte at inddrage sine erfaringer fra ledelsesstrategi. I dag har de fem børn.
Da Bo og Lene Rikke fik deres tredje barn indså de, at de var nødt til at ændre grundstrukturen i deres familieliv, og det var her Bo begyndte at inddrage sine erfaringer fra ledelsesstrategi. I dag har de fem børn. Foto: Privatfoto

- Der er gået noget galt med danskerne

Det betyder, at fagudtryk fra ledelsesterminologien som ’principbeslutninger’, ’spilleregler’, ’KPI’er’ og ’opgavefordeling’ indgår i opdragelsesmetoden.

Netop opgavefordelingen er en vigtig nøgle til familiestrategien. Bo Bresson mener nemlig, at den er med til at skabe sammenhold og med til at gøre børnene klar på voksenlivet.

- Der er gået noget galt oppe i hovedet på os danskere. Vi kalder dagligdagsopgaver for "sure pligter" og "slæbet". Og i mange hjem bruges der mange ressourcer på at skændes om opgavefordelingen. Eller man vælger at outsource opgaverne, hvorved man tømmer familien endnu mere for indhold. Opgaverne egner sig fantastisk godt til at skabe teamspirit i familien og til at lære sine børn ansvarsfølelse, siger han.

Psykolog: Opgaver er med til at give selvværd

Det er en rigtig vigtig del af opdragelsen at give børn opgaver i hjemmet, mener psykolog og forsker i familie- og børneliv Per Schultz Jørgensen, der har skrevet bogen 'Robuste børn'.

- Børn oplever, at de bidrager til fællesskabet og ikke bare bliver små individualister. Opgaver er med til at lære børn, at de skal yde noget og kan få anerkendelse for det, de gør. Det er vigtigt, fordi det giver børn en positiv selvopfattelse og en fornemmelse af selvværd, siger han til TV 2.

Og han synes, det er synd, hvis man frarøver børn muligheden for at løse opgaver i hjemmet.

- I gamle dage havde børn måske for mange pligter og arbejdede decideret for familien, men i dag kan man nogle gange se, at børn er hægtet helt af i forhold til opgaver i hjemmet, og så har de slet ikke en fornemmelse af, hvad det går ud på, og hvordan man kan bidrage til fællesskabet.

Han har lavet en guide for, hvilke type af opgaver børn kan påtage sig alt efter alder. (Se listen nederst i artiklen)

Opgaver fordeles ligeligt mellem børn og voksne

Bo Bresson og Lene Rikkes børn har været inddraget i opgaverne, fra de var helt små. Til at starte med deltager de i løsningen af opgaverne, og omkring skolealderen er de klar til at tage ansvaret for mindre opgaver. Når de har nået teenagealderen, er arbejdsopgaverne stort set blevet ligeligt fordelt mellem forældrene og børnene.

Cecilie, Anna Sophia, Bastian, Oscar og Sarah Maria er i dag mellem 16-25 år. Oscar er netop flyttet hjemmefra, og nu er det kun Sarah Maria, der bor hjemme. Derfor har far Bo måttet påtage sig en del ekstra opgaver.
Cecilie, Anna Sophia, Bastian, Oscar og Sarah Maria er i dag mellem 16-25 år. Oscar er netop flyttet hjemmefra, og nu er det kun Sarah Maria, der bor hjemme. Derfor har far Bo måttet påtage sig en del ekstra opgaver. Foto: Privatfoto

Opgaver som rengøring, hundeluftning, madlavning, tøjvask og indkøb har derfor alle sammen en ejermand. Og sønnen Oscar står altså for madlavningen seks gange om ugen.

- Oscar har selv valgt at stå for madlavningen, men vi sørger for, at alle over tid prøver alle opgaverne. Vi giver løbende feedback, så Oscar ved, at den mad, han laver, værdsættes af familien. Når man ved, at det, man bidrager med, har værdi for familien, gider man godt gøre en indsats, forklarer Bo Bresson.

Strategitavle og smiley-ordning

Hver uge holder familien et møde, hvor deres opgaver, mål og visioner gennemgås på en såkaldt "strategitavle". Familielivet og hver enkelt familiemedlems indsats evalueres med en glad, mellemfornøjet eller sur smiley, så eventuelle problemer og afvigelser tages i opløbet.

Sådan ser strategitavlen hjemme hos familien Bresson ud. En smiley-ordning er med til at evaluere hver enkel familiemedlems indsats.
Sådan ser strategitavlen hjemme hos familien Bresson ud. En smiley-ordning er med til at evaluere hver enkel familiemedlems indsats. Foto: Privatfoto

Bo Bresson holder foredrag om sine opdragelsemetoder, men det er ikke altid, det falder i god jord.

- Jeg har holdt foredrag i 10-12 år, og i starten fik jeg meget voldsomme reaktioner fra folk. Især pædagoger tændte helt af på, at vi inddrager børn så meget i opgaverne. Det er provokerende for mange. Men jeg oplever, at folk i dag er blevet mere modtagelige og kan se værdien af, at børnene får lov til at spille en aktiv rolle i familien, siger han.

Afstemning

Han mener ikke, der noget odiøst i at bruge strategitavler, lave opgavefordelinger og så videre for at få familielivet til at hænge sammen.

- Hvis man tror, at det gode familieliv kommer af sig selv, så går man helt galt i byen. Man bliver nødt til bevist at fokusere på familielivet. Både at gøre sig bevidst, hvad det er for et familieliv, man vil have, og så gå all in for at realisere det. Vi har erfaret, at når man skruer op for familielivet, så styrker det også karrieren, så man ikke behøver at gå på kompromis, forklarer han.

Du kan se programmet 'Den perfekte opdragelse?' på TV 2 mandage klokken 20.50. Her kan du også møde de to andre familier, der medvirker i programmet og har en helt anden tilgang til opdragelse end familien Bresson.