Samliv

Netdating giver kortere forhold - sådan får du succes

Mange leder efter et lykkeligt parforhold, og stadigt flere prøver lykken i det digitale univers. Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Gratis datingapps og hjemmesider har givet helt nye muligheder. Men hvilket billede skal man vælge, og hvor skal man gå på date? Få eksperternes svar.

Dating-junglen kan være svær at finde rundt i, og de sidste to årtier er mulighederne for at møde den eneste ene vokset voldsomt.

Ifølge Jacob de Lichtenberg, der er datingekspert og forfatter til bogen ’Datingens psykologi’, har datinglivet aldrig været mere aktivt.

Op til 1980’erne brugte man primært kontaktannoncer, hvis man ikke mødte hinanden gennem arbejde, venner, familie eller fritidsinteresser. Men op gennem 1990’erne og 00’erne eksploderede onlinedating, fordi de fleste anskaffede sig en computer og en internetforbindelse.

Pludselig var det nemmere at finde en potentiel mage.

- Fraskilte fik mulighed for at finde dates, fordi de kunne få kontakt til andre over nettet, når børnene var lagt i seng, siger han og fortsætter:

- Og efter smartphonen er kommet til, er det blot blevet endnu lettere.

Nederst i artiklen får du gode datingråd fra Jacob de Lichtenberg og Thomas Markersen.

Sådan vælger vi dates

Omkring en million danskere tyer til onlinedating enten via hjemmesider eller apps som Tinder og Happn.

Men det lettilgængelige udvalg af mænd og kvinder, vi har i dag, er ikke helt uden konsekvenser.

Jacob de Lichtenberg forklarer, at singler i den vestlige verden længe har til- og fravalgt hinanden ud fra udseendet. Og netop den tendens er blevet undersøgt ad flere omgange.

- Et af de første socialpsykologiske eksperimenter om dating gik ud på at undersøge, hvilke personlighedstræk, lighedspunkter og fysiske punkter, der fik folk til at gå på anden date, når man parrede dem tilfældigt.

Her viste udseendet og dermed den fysiske tiltrækning sig at være altdominerende. Udseendet var altså uden tvivl den styrende faktor for, om folk ville ses igen.

Ifølge Jacob de Lichtenberg viste undersøgelsen også, at matchet er bedst, når begge parter oplever, at de ser lige godt ud. I psykologiens verden kaldes det ’matching-hypotesen’.

Er udseendet nok?

Netop det, at folk i første omgang vælger ud fra udseendet, kan sandsynligvis forklare Tinders popularitet, siger Jacob de Lichtenberg.

Men problemet med udseendet som altdominerende faktor er, at mange måske i virkeligheden ikke passer særlig godt sammen.

Jacob de Lichtenberg peger på, at Tinders popularitet kan forklares med, at folk synes, det giver god mening at vælge ud fra udseende i første omgang.

Folk har klassisk set mødt hinanden i miljøer, hvor man var temmelig ens; samme uddannelsesniveau, baggrund, interesser og præferencer, men det tager onlinedating ikke nødvendigvis højde for.

- Tinder åbner op for meget større forskelle i disse andre parametre, så det, der måske kunne være en smutvej til bedre dates, kan blive en smutvej til det modsatte: Skuffende og ligegyldige dates, fordi lighed i baggrund, interesser og præferencer faktisk er en af de afgørende dimensioner for, om folk bliver sammen, siger han og tilføjer:

- Man siger, modsætninger mødes. Det gør de i hvert fald gennem Tinder, men de bliver ikke sammen.

Den udmelding bakker psykolog og datingekspert Thomas Markersen op og tilføjer:

- Kvinders kræsenhed kan godt gå agurk, når antallet af mulige partnere er stort. I en undersøgelse har kvinder vurderet over 85 procent af mænd på datingsider til at være ”under middel attraktive”. Barren for at være attraktiv er altså sat virkelig højt.

Netdating giver kortere forhold

Thomas Markersen peger også på, at den nemme adgang til at vælge og vrage på de online datingtjenester ikke nødvendigvis giver bedre muligheder for at finde den eneste ene.

- Det er sørgeligt, men sandt; Når man finder nogen på nettet, har man i højere grad en fornemmelse af, at man kan finde en anden, hvis det ikke lige dur med det samme, fortæller Thomas Markersen, der blandt andet har afholdt kurser og ledet grupper inden for kærlighed og singleliv.

Han fortæller også, at forskning fra England peger på, at forhold fra netdating typisk varer halvt så lang tid som forhold, der er opstået uden om netdating.

- Hvis det kun tog 10 swipes at finde en kvinde, så er den næste måske også 10 swipes væk.

Han understreger dog, at det selvfølgelig ikke er et udtryk for, at man ikke kan møde en fantastisk kæreste på Tinder eller netdating.

Hjælp, hvad gør jeg så?

Men hvordan skal du gebærde dig i datingjunglen? TV 2 har spurgt Jacob de Lichtenberg og Thomas Markersen, som her giver deres råd til onlinedating og ikke mindst selve stævnemødet.

Først og fremmest vil Jacob de Lichtenberg fremhæve, at billederne er vigtigere end teksten, så brug ekstra tid på dem.

Der viser sig nemlig at være en direkte sammenhæng mellem opfattelsen af folks personlighed og de billeder, de har. Det gør sig ikke gældende på samme måde mellem personlighed og teksten.

Disse billeder skal du IKKE bruge på din datingprofil

 1. Slet ingen billeder

  Har du ingen billeder på din profil, kommer du til at fremstå anonym. På onlinedating vælger de fleste i første omgang ud fra udseendet, så du risikerer slet ikke at blive taget i betragtning.

 2. Ét enkelt billede

  Et enkelt billede viser ikke meget om dig og dit udseende. Folk kan ikke afkode dig lynhurtigt, og det koster matches.

 3. Drukbilleder

  Ifølge Jacob de Lichtenberg viser data fra datingsider, at personer, som har et profilbillede, hvor han eller hun drikker alkohol, har dårligere chancer for at finde en date.

  Så undgå drukbilleder.

 4. Uoriginale billeder

  Jacob de Lichtenberg peger også på, at standardbilleder, hvor du har det sjovt med nogle venner, heller ikke er gode, hvis du skal have en mulig partner på krogen.

  Sådanne billeder siger ikke nok om dig som person.

 5. Sengebilleder

  Ifølge statistikker bliver personer med profilbilleder fra sengen også valgt fra.

Kilde: Jacob de Lichtenberg

Gode råd til dating

 1. Kontakten skabes

  Hav styr på billederne på din datingprofil.

  Vær gerne lidt kostbar. Hvis modparten oplever, at du er meget interesseret, vil han eller hun måske tænke, at der i så fald også er andre, der vil være interesserede.

  Skriv ikke længere beskeder, end du modtager. Meget lange svar til meget korte beskeder kan virke desperat.

 2. Første date

  Husk, at det skal være sjovt for jer begge, og at I hver især har 50 procent af ansvaret for, at det bliver en god samtale og en god date.

  Gå i biografen- det holder stadig. Her kan man slappe af og vænne sin pattedyrshjerne til at være sammen med sin date. Og kysset er tættere på bagefter.

 3. Hvad så nu?

  Når mænd finder en kvinde, de er glade for, så bliver de meget nemmere meget forelskede, end når en kvinde finder en mand, hun er glad for.

  Så hvis du er mand og føler, du har skudt papegøjen, så slå koldt vand i blodet, så du ikke skræmmer kvinden væk.

  Og hvis du er en kvinde og er blevet interesseret i en mand, der tydeligvis føler, han har skudt papegøjen, så slå også koldt vand i blodet og lad være med at blive for skræmt.

Kilde: Thomas Markersen