Samliv

Danmarks største sexprojekt skydes i gang: - Vi har en fest hjemme hos os

Projekt Sexus skal kortlægge danskernes sexvaner på tværs af generationer.

Det er på tide at blive klogere på danskernes sexliv. Derfor bliver den hidtil største undersøgelse af danskernes seksualitet sat i verden ved midnat til den 4. september.

Her vil 200.000 tilfældigt udvalgte danskere modtage et spørgeskema, der skal gøre forskere klogere på eventuelle forbindelser mellem danskernes kønsliv og deres fysiske og psykiske velvære.

Undersøgelsen er døbt Projekt Sexus, og der er bestemt ikke tale om et engangsforetagende. Det forklarer projektleder og professor Morten Frisch fra Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet:

- Det vil fortsætte over mange, mange år med gentagne dataindsamlinger. Og det er håbet på længere sigt at blive klogere på de sammenhænge, som vi intet aner om nu – eller kun har vage anelser om, siger han til TV 2.

Mangelfuld indsigt

Selv om sex og seksualitet har eksisteret siden tidernes morgen, byder det pikante emne nemlig fortsat på skjulte steder, som inviterer til udforskning.

Som Morten Frischs kollega, professor i sexologi Christian Graugaard, tidligere har udtalt til TV 2, har forskerne faktisk ”forbløffende lidt indsigt i den danske befolknings viden, holdninger og adfærd”, når det kommer til seksualitet og dennes sammenhæng med sygdom og sundhed.

Projekt Sexus skal derfor følge de udvalgte deltagere fra undersøgelsens start og frem til deres kødelige endeligt.

Også undervejs i forløbet håber Morten Frisch på, at forskningen kan kaste brugbar viden af sig. For eksempel til at forbedre seksualundervisningen til skolebørn eller bedre at kunne hjælpe unge voksne, som skal være forældre.

Pilotundersøgelse

Allerede inden startskuddet ved midnat har 585 danskere været tidligt ude i en såkaldt pilotundersøgelse.

Her viser de foreløbige resultater blandt andet, at et godt sexliv opfattes som ”vigtigt” eller ”særdeles vigtigt” hos ni ud af ti personer i aldersgruppen 20 - 49 år.

Også mange i de øvrige aldersgrupper tænder på tanken om regelmæssige ture på lagenerne. Mere end fire ud af fem 50 - 59-årige deler således holdning med de fleste unge danskere.

Det samme gør tre fjerdedele af de 60 - 69-årige og mere end halvdelen af de mest erfarne på 70 år eller derover.

Planten skal vandes

Netop de ældres sexvaner ønsker forskerne bag Projekt Sexus også at blive klogere på. Særligt som 68’er-generationen efterhånden trækker sig fra arbejdsmarkedet - men ikke nødvendigvis i privaten.

- De har været vant til, at seksualiteten indtog en meget, meget central placering i deres liv, forklarer Christian Graugaard.

Og spørger man et udsnit af de ældre kursister på Ubberød Højskole, lader det til, at forskerne har fat i noget.

- Det er vigtigt, det tror jeg helt bestemt, siger førtidspensionist Jørgen Larsen ved et foredrag på højskolen, der netop handler om, hvordan man kan forbedre sit sexliv.

Det samme synes førtidspensionisterne Ulla Heikendorf og Anette Kloster.

- Vi har en fest hjemme hos os, mig og min mand, siger Ulla Heikendorf, som er gift for anden gang og mener, at hemmeligheden er at pleje sit parforhold.

- Hvis ikke det her skal dø, skal man vande planten, siger hun.

- Sex er jo dejligt, fastslår Anette Kloster.