Hjælp, min søn lægger for mange billeder af mit barnebarn på Facebook

Forældre lægger knapt 200 billeder af deres børn på nettet om året.

Et billede af lille Elin, der danser rundt i stuen. En video af 3-årige Frida, der får et raserianfald i en legetøjsbutik. Eller et billede af Alfred, der er i gang med at pottetræne.

Hvis du færdes på de sociale medier, har du med stor garanti set nogle af disse børnebilleder eller videoer blive delt. Måske har du endda selv lagt lignende billeder ud af dine børn. Men er det helt gennemtænkt? Og ved du, hvilke konsekvenser det kan få?

Bedsteforældre: Vores barn udstiller vores barnebarn

Et bekymret bedsteforældrepar synes, deres søn og svigerdatter lægger alt for mange billeder op på de sociale medier af deres barnebarn. Derfor har de skrevet ind til 'Spørg Charlie' for at få et godt råd. 

- Jeg er så glad for det spørgsmål. Folk er sindssyge med det mobilkamera. De stakkels børn. De har ikke valgt at leve på denne planet, og ligeså snart de bliver født, har de et kamera i hovedet døgnet rundt. Jeg synes, bedsteforældrene skal tage konflikten, siger nyhedsvært Jens Gaardbo, der er alderspræsidenten i panelet den aften.

Min egen tommelfingerregel er, at man ikke skal lægge noget ud, man ikke kan tåle at se i Ekstra Bladet efterfølgende

Peter Larsen, formand for Børnerådet

5-årige børn har mere end 900 billeder af sig selv på nettet

Britiske forældre lægger næsten 200 billeder op på internettet af deres børn om året. Det viser en undersøgelse fra Parent Zone hos Nominet fra 2015.

Britiske forældre på de sociale medier

En undersøgelse blandt 2000 britiske forældre viser, at de i gennemsnit lægger 195 billeder op på nettet af deres børn om året. 

70 procent bruger deres telefon til at tage billeder af deres børn. 

39 procent af forældrene svarer, at de tror, de har alle rettigheder til billederne, også efter de har lagt dem ud på Facebook. 

17 procent af forældrene har aldrig tjekket deres privatindstillinger på Facebook.  

Kilde: Nominet.uk og Parent Zone

Det betyder, at et barn i gennemsnit har 973 billeder af sig selv liggende ude i cyberspace i en alder af bare fem år.

Hos Børnerådet beder man forældre tænke sig nøje om, før de lægger billeder op af deres små poder.

- Som udgangspunkt mener vi ikke, man skal lægge billeder op af sine børn, uden at de er enige i det. Hvis børnene ikke selv har været en del af beslutningsprocessen, kan de komme til at leve med en digital identitet uden at kunne fjerne den, siger formand for Børnerådet Per Larsen.

Afstemning

Hvordan synes du, forældre skal håndtere børnebilleder på de sociale medier?

Det "dataficerede" barn

Hos Medierådet for Børn og Unge følger man nøje med i udviklingen på området, og formand Anne Mette Thorhauge forklarer, at vi i dag har en helt ny situation, hvor et barn eksisterer på nettet, allerede inden det er kommet til verden.

- I dag taler man om det ”dataficerede barn”, der allerede eksisterer som data på nettet, inden det bliver født. Barnet kan overhovedet ikke nå at gøre nogle indsigelser, før det er født, forklarer hun.

Ligesom Per Larsen mener hun også, at forældre bør lægge en del overvejelser i, hvilke billeder de lægger op. Måske kan de endda forsøge at lade sig inspirere af, hvordan deres egne forældre brugte billeder.

- I gamle dage satte man jo billeder i fotoalbums, og det var familien og de nærmeste venner, der så dem. Man kan jo overveje at lade de samme mennesker se disse billeder, siger hun.

Kan man irettesætte forældre, hvis man synes, de lægger for mange billeder af deres børn på Facebook? Hør hvad 'Spørg Charlie'-panelet mener.

En tommelfingerregel

Men hvad gør man så, hvis man gerne vil lægge billeder op af sine børn, når de endnu er så små, at de ikke kan give noget samtykke? Hverken Per Larsen eller Anne Mette Thorhauge går ind for et decideret forbud.

- Jeg kan godt forstå forældrenes begejstring over at have en nyfødt, og jeg kan godt forstå, at folk gerne vil dele billeder af deres små børn. Jeg synes bare, forældre skal tænke sig om og ikke overplastre nettet med billeder, siger Per Larsen og tilføjer:

- Min egen tommelfingerregel er, at man ikke skal lægge noget ud, man ikke kan tåle at se i Ekstra Bladet efterfølgende.

Afstemning

Hvad synes du om mængden af børnebilleder på de sociale medier?

Hør 'Spørg Charlie' på podcast her