GO'

Jordemoders seks råd til nybagte mødre: Sex og isbind hjælper

Jordemoder Cana Buttenschøn har flere råd til jer, der lige har fået et lille nyt medlem af familien.

Smerter i underlivet, ufrivillig vandladning og røde numser er kun nogle af de ting, man nemt kommer ud for, når man har fået et barn.

Det kan være et chok, men med få midler kan man gøre livet meget nemmere for sig selv.

Det fortæller jordemoder og mor til to Cana Buttenschøn i ‘Go’ morgen Danmark’.

I sin nye bog ‘40 uger efter’ giver hun seks gode råd til den nybagte mor og far.

For Cana Buttenschøn blev selv overrasket, da hun fik sit første barn, fortæller hun.

- Jeg blev overrasket over usandsynligt mange ting. Allermest hvor meget et barn fylder. Jeg troede, at det ville være mig og babyen - mig og så bare et add-on, men babyen overtager jo dit liv, siger hun.

Ét af jordemoderens råd er, at man altid skal sørge for at have et bind i fryseren.

Jordemoderens råd

 1. Stivfrossent bind

  Det gør rigtig ondt efter man har født.

  Det gør ondt, og man er hævet, men det lindrer smerten og hævelsen, hvis man får is på. Et godt tip er, at lægge et isbind i trusserne. Det er nemt gjort.

  Dryp lidt vand på et almindeligt bind og læg det i fryseren. Når det er frosset, kan man lægge det i trussen mellem sit bind og den bare hud med et klæde eller en stofble omkring isbindet. Det virker i 10 - 15 minutter, så sørg for at have et par stykker liggende i fryseren.

 2. Hjemmelavet bruser

  Mange kvinder brister på kønslæberne eller får små rifter, når de føder, og det gør det svært og smertefuldt at tisse.

  Faktisk gør det sindssygt ondt, men en vandflaske med hul i kan hjælpe. Rindende lunkent vand kan nemlig lindre smerten, når man tisser. Hvis man ikke har en stor bruser, der kan nå hen til toilettet, kan man prikke huller i låget på en helt almindelig blød vandflaske, fylde lunkent vand i den og bruge den til at skylle, mens man tisser. På den måde fortynder man sit tis, så den ikke er så koncentreret. Det hjælper.

  Derudover er det generelt en god idé at drikke meget vand, hvis man ammer.

 3. Husk knibeøvelserne – når du holder for rødt

  De fleste nybagte mødre får at vide, at det er nødvendigt at øve knibeøvelser, hvis man ikke vil have problemer med at holde på vandet. Selv mange måneder efter fødslen, kan det være en udfordring at holde på vandet, hvis man ikke gør sine øvelser.

  Så skab nogle gode vaner. Gør dine øvelser, mens du børster tænder, holder for rødt eller taler i telefonen. Tal også gerne med dine veninder om det, for når du taler om det, kommer du helt automatisk og ubevidst til at lave øvelserne. Alternativt skal man overveje at dyrke noget mere sex med sin partner. For når man har samleje, laver man helt automatisk knibeøvelser.

 4. Hav et bind i nærheden af wc’et

  Det er ikke kun, når der skal tisses, at nybagte mødre frygter toilettet. Det gør de også, når de skal lave afføring. For det kan føles som om hele underlivet er på vej ud, når man presser.

  Her kan man også med fordel bruge et hygiejnebind som hjælp. Læg det over mellemkødet og skeden, når du skal lave afføring. Det er med til at give en fornemmelse af, at tingene bliver, hvor de skal.

 5. Brug små klude til den røde numse

  Det er ikke kun mor, der skal lindres i de nedre regioner. Babyen kan også døje med en rød numse, der gør ondt.

  I stedet for at smøre barnets numse ind i dyre cremer kan man med fordel bruge små klude. Har barnet fået en rød numse, fordi man måske har glemt at skifte en lorteble lidt for længe, skal man lave små kogtvands-klude. Klip en stofble ud i stykker på størrelse med en skive pålægschokolade, kog dem, og lad vandet køle af. Når barnets numse skal tørres, vrides kluden let op og kommes på den røde hud, inden bleen gives på. Skift kluden til en ny ved hvert bleskift, og smid den brugte klud ud sammen med bleen. Efter 1-2 døgn vil huden typisk være fin igen.

  Kludene skal koges i en gryde. Lad gerne gryden med de kogte klude stå på med låg på komfuret eller køkkenbordet. Kludene kan holde sig et døgn, inden du skal kasserere dem eller koge nye.

 6. Manden skal hjælpe

  I perioden lige efter fødslen er det en stor hjælp for kvinden, hvis manden er ekstra hjælpsom. Lad ham tage vasketøjet, køre en tur med barnevognen, svinge støvsugeren og lad ham give massage uden at få noget til gengæld. Det vil gavne hele familien i perioden efter fødslen, hvor kvinden er træt og mangler søvn og får intimitet med babyen hele dagen.

  Også i soveværelset skal manden udvise forståelse. Der er mange udfordringer i at genoptage sex efter en fødsel, hvor mange holder en pause, inden de går i gang igen. Der er også et af de områder, hvor manden kan hjælpe kvinden. For kvinden handler det ikke så meget om at have lyst til sex eller ej. Hun er bare træt. Så hvis manden i parforholdet hjælper kvinden, hjælper han dem begge til at få gang i sexlivet igen.