GO'

Tvungne legegrupper er nødvendige, mener Lola Jensen

Børn må finde sig i at lege på kunstig vis, hvis det hjælper andre børn, som har det svært. Det tager de ikke skade af, mener familievejleder.

Den seneste tid har såkaldte ’tvungne legeaftaler’ i frikvarterer og efter skole været til heftig debat.

Det sker efter, at mange af landets skoler har meldt ud, at de organiserer legegrupper i fritiden.

Men selvom mange er imod de tvungne legeaftaler, kan de være nødvendige. Sådan lyder det fra familievejleder Lola Jensen i ’Go’ morgen Danmark’.

Legegrupper er kommet på programmet i de danske folkeskoler, fordi den naturlige leg med nabobørnene er væk og erstattet af iPads og alene tid, lyder det.

- Den almindelige og naturlige tilgang til at finde legekammerater er simpelthen væk, og det har gjort mange børn ensomme og generte. Derudover kæmper de også om, hvem der har de fedeste gadgets, og har du ikke noget at byde ind med, kan du ikke være med, siger familievejlederen.

Lola Jensen: Bak nu op

Leg mellem børn er bare ikke længere, som vi kender det.

Det er blevet sværere at skabe relationer, og mange børn står ensomme og hænger i frikvarterene, lyder det fra familievejlederen.

Derfor er de tvungne legeaftaler, hvor læreren sætter nogle aftaler op, omkring hvem der skal lege med hvem i frikvartererne og i hjemmene, nødvendige.

Det er ikke en løsning eller en vej til at skabe dybe venskaber, men det er en åbning, og den løsning der er, lyder det fra familievejlederen.

- Så bak nu op om at få de ensomme børn med. Vi er nødt til at tage lidt af det kunstige og mikse det med det naturlige, opfordrer Lola Jensen.

Børneforsker: Lad børnene bestemme selv

For mange børn er de tvungne legeaftaler nemlig en nødvendighed.

- Der er simpelthen for mange ensomme børn. Muligheden for at skabe relationer er for kort, da der er for begrænset en tid til, at børn kan finde ud af, hvad de kan og byde ind med. Det er som at være ny i kvarteret hver dag, eller hvis man flytter til et nyt område, og det har skolen fået øje på. Så anerkend det, og vær realistisk, siger Lola Jensen.

Erik Sigsgaard, der er børneforsker, er ikke enig.

- Børn har meget klare forestillinger om, hvem de gerne vil lege med. Det er deres ret, og det er det, de får mest ud af, ligesom vi andre får mest ud af at være sammen med dem, vi selv vælger, siger han.

Derfor skal børnene have lov til selv at bestemme, hvem de vil lege med, mener Erik Sigsgaard.

Det kan han have ret i, lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

Dog mener hun ikke, at det nytter noget, at man kategorisk fravælger de tvungne legeaftaler.

- Det har en konsekvens for begge sider, men vi skal gøre noget for de her børn, der i en stigende grad er ensomme i frikvartererne, siger familievejlederen i ’Go’ morgen Danmark'.

Råd: Opfordr dit barn til at hjælpe andre

Det bedste, man kan gøre, er at påvirke sit barn til at være opmærksom på, om alle er med i legen i skolegården.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at lærere og forældre spørger sig selv, om alle er med i fællesskabet. Hvis alle ikke er det, skal de spørge sig selv, hvad man kan gøre for at det sker, siger familievejlederen.

Hvis alle forældre og lærere bakker op og taler med deres børn om, at alle skal være med, kan det gøre en forskel.

- ’Hvad kan du egentligt gøre, Anton, for at få ham med, når du kommer hen i skolen?’, kunne man spørge sit barn om, foreslår Lola Jensen.

Hvis ’Anton’ ikke ved det, kan man dernæst foreslå, at han tog drengen eller pigen, der ikke har nogen at lege med, med ud og spillede fodbold.

- For hvis du påvirker dit barn lige så stille, så kommer det på en ægte og ærlig vis, siger Lola Jensen.

Dit barn kan også lære noget

Indtil da må man bakke op om legeaftalerne og sørge for, at rammen er på plads.

- Jeg synes ikke, at børn tager nogen skade af, at de må finde sig i at lege lidt på kunstig vis for at få de her børn med.

- Vi skal puffe lidt på, så alle kommer med, siger Lola Jensen.

Det kan sågar være sundt for ens eget barn at gøre noget for andre.

- Ved at være med i en legegruppe kan børn lære om, hvordan man udviser hensyn til den generte, og hvordan man er høflig, når man er i andre menneskers hjem, og de lærer at være gæst og være på udebane, siger Lola Jensen.

En tvungen legeaftale kan være meget kunstig, men som forælder skal man tage den del afslappet.

- Du skal bare skabe rammen, så skal børnene nok klare sig selv. Hav måltidet klar, eller lad børnene deltage i madlavningen, og hjælp til med at sætte legen i gang på værelset, lyder Lola Jensens råd.