GO'

Thorning om datters seksualitet: - Først tænkte jeg 'åh nej', men så blev jeg stolt

Da Helle Thorning-Schmidts datter var kun 15 år gammel, gav hun sine forældre en besked, der i første omgang fik dem til at tænke: "Åh nej".

Hun har været Socialdemokraternes formand i over 10 år, og i mere end fire år var hun landets leder.

Nu giver tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt et sjældent indblik i, hvordan det var at sidde på magten, og hvordan årene efter har været.

Ét af de emner, Helle Thorning-Schmidt har valgt at beskrive i sin nye bog 'Hvad man ikke dør af', er datteren Camillas seksualitet.

Som 15-årig fortalte datteren sine forældre, at hun er lesbisk, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt i 'Go' morgen Danmark'.

- Først bliver man lidt bekymret, for man tænker: "Åh nej, nu bliver tingene sværere for hende, end de ellers skulle have været, hvis man skal bo i udlandet, eller man gerne vil have børn sammen", men på den anden side er jeg helt vildt stolt af hende, siger Helle Thorning-Schmidt.

En stolt mor

Helle Thorning-Schmidt er stolt over, at hendes datter, som dengang kun var 15 år gammel, kunne stå ved sig selv og leve, som hun gerne ville leve, og elske den, hun elsker, lyder det.

- Jeg får helt tårer i øjnene af at tænke på hende, for jeg er stolt af, at hun på den måde vælger sit eget liv, og hvordan hun gerne selv vil leve. Det synes jeg, er noget af det stærkeste udtryk for, at hun er en stærk person, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun håber, at familiens åbenhed kan gavne andre.

- Det er et håb, jeg har for andre, som føler sig anderledes og vælger deres egen vej, at de kan udleve den person, de er, og elske dem, de elsker. Det har jeg altid kæmpet for, at man skal gøre, siger Helle Thorning-Schmidt i 'Go' morgen Danmark'.

Derfor viste Thorning ikke følelser

Datterens seksualitet er ikke det eneste emne, Helle Thorning-Schmidt åbner op for i sin nye erindringsbog.

Helle Thorning-Schmidt, som ikke er kendt for at trille tårer, fortæller også om, hvordan det har været at blive betragtet som "en kølig dame".

For hun har ikke ligefrem været kendt for at vise sine følelser offentligt, erkender hun.

Det har dog ikke været en bevidst strategi. Det fulgte bare med jobbet som leder af et parti og et land, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg bejlede til landets ypperste post som statsminister, og jeg tror, at det, som danskerne havde brug for at se, det var en person, der havde hænderne på rattet, og som også kunne styre vognen, når det blev rigtig svært, og der har jeg nok været lidt sparsom med at dele tårer og følelser med befolkningen, siger hun.

Har let til tårer

For når man får et job som landets leder, så forventer folk, at man har styr på sig selv og sine følelser, vurderer Helle Thorning-Schmidt.

- Og så kommer man som kvinde nok til at gå over i den anden grøft, hvor man holder meget igen, siger hun.

Men faktisk forholder det sig slet ikke sådan, at den tidligere statsminister sjældent viser følelser.

Helle Thorning-Schmidt har let til tårer, fortæller hun selv.

- Jeg kan græde over hvilken som helst film, eller hvis jeg ser 'X-factor', men jeg tror ikke, det er det, befolkningen har lyst til at se, siger Helle Thorning-Schmidt, som ikke fortryder, at hun holdt igen.

Hun har forsøgt at vise befolkningen, hvem hun er, mener hun.

- Jeg har lavet mad med Felix og har deltaget i 'Den store klassefest'. Jeg har lavet mange ting, og nu har jeg skrevet en bog sammen med Nina Munch-Perrin og har fået kritik for at skrive mine erindringer netop nu, men det er jo også en måde at åbne lidt op - for ikke at sige ret meget, siger Helle Thorning-Schmidt.