GO'

Mor spillede Counter-Strike i tre måneder for at slå sin teenager: - Jeg var bekymret

42-årig mor gik en helt en anden vej for at forstå sin søn, der spillede computerspil otte timer i døgnet. Det virkede, fortæller hun.

- Vi skal spiiiiise! Der er mad!

Intet svar.

- Hallo, vi skal spise nu! Hallo!? Sluk nu den computer!

Det er en situation, som de fleste forældre til teenagebørn, der spiller Counter-Strike eller andre former for computerspil, med stor sandsynlighed har stået i.

Det har 42-årige Tina Nicolaisen. Hun har prøvet det mange gange.

Men nu har hun og fire andre forældre måske fundet en ny og alternativ vej til at nå og forstå de børn, der spiller rigtig meget computer.

Tina: Jeg har fået en respekt for gamerne

I tre måneder har Tina Nicolaisen som en del af et eksperiment spillet Counter-Strike minimum to timer om dagen.

Projektet er en del af en ny tv-serie på TV Syd, hvor en gruppe voksne trænes som et professionelt Counter-Strike-hold for at kunne slå deres børn i det spil, de elsker – og ikke mindst gøre kløften mellem dem mindre.

Og det har virket.

I dag er den kløft, der var mellem Tina Nicolaisen og hendes søn, forsvundet, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

- Jeg har fået en helt anden forståelse og et helt anderledes indblik. Han har jo drømme, og dem forstår jeg nu. Og så har jeg fået en respekt for gamerne, for det er altså hårdt arbejde. Det er ikke bare chips og cola, siger Tina Nicolaisen.

Sådan var det ikke, inden hun satte sig for at prøve kræfter med spillet.

Spillede otte timer hver dag

Sønnen, Nicolai, der går i ottende klasse, sad ofte helt op til otte timer foran sin computer og spillede med vennerne, og ligesom mange andre forældre havde Tina Nicolaisen meget svært ved at forstå sin søns passion.

- Jeg var bekymret, fordi der ikke rigtig var nogen kontakt med ham. Han sad bare på værelset og spillede. Det var mig, der skulle komme op og hente ham, og jeg var bekymret for, om han blev sådan en, der sidder på værelset og drikker cola og spiser chips. Det ønskede jeg jo ikke for ham, fortæller hun.

Så da hun fik muligheden for at deltage i projektet, sagde hun hurtigt ja.

Ekspert: De fik det ”fedeste gamerudstyr”

Det er Counter-Strike-ekspert og coach Andreas "Jern" Thomsen, der har trænet de fem voksne.

Han har udstyret de fem forældre med det ”fedeste gamerudstyr” og har lært dem at spille Counter-Strike og agere som et hold gennem mental og fysisk træning, fortæller han.

Og efter hundredvis af spiltimer er de ikke kun blevet ret gode til spillet. De har også fået en ny forståelse for, hvad det er, deres børn laver.

Andreas Thomsen er begejstret. For det var formålet med projektet.

Forældrene forstod ham ikke

For e-sport er populært som aldrig før, og mange unge sidder ligesom 14-årige Nicolai og bruger mange timer i en verden, som deres forældre slet ikke forstår, lyder det.

Derfor mener Andreas Thomsen, at Tina Nicolaisen og de fire andre forældre har gjort det helt rigtige.

- Jeg tror, at rigtig mange forældre står af, så snart de hører ord som "computerspil" og "digital verden". Det virker uoverskueligt. Hvis man skal lære fodbold, så er man klar over, hvad der sker, men fordi de fysiske love ikke gælder på samme måde i computerspil, er det ikke så nemt at forestille sig som forælder, siger han.

Andreas Thomsen husker selv, hvordan hans egne forældre reagerede på hans massive computerforbrug.

Det var først senere, da han gjorde det til en levevej, at det rigtig gik det op for dem, hvad det var, han lavede, lyder det.

Tina: Nu spørger han, om vi skal spise

Tina Nicolaisen er glad for sit valg. Hun spiller stadig to timer hver dag.

- Det har givet mig meget mere tid med Nicolai. Før var døren lukket ind til værelset. Nu er den åben. Nu kan vi spille sammen og snakke sammen om spillet, og jeg ved meget mere om spillet. Vi snakker rigtig meget om det, men han er stadig simpelthen for god til at spille i forhold til mig, siger hun.

Den 42-årige mor og hendes søn kan stadig være uenige om, hvor meget tid, han skal bruge på at spille, men nu kan de snakke om det.

- Han har fået en meget længere snor, men han er til gengæld også blevet meget bedre til også at spørge, hvornår vi skal spise, og om det passer ind, at vi spiser om en times tid eller to. Han kan også få leveret mad på værelset nu, hvis det, han har gang i, er rigtig vigtigt. Det er bare meget nemmere at forstå, slutter Tina Nicolaisen.